Борисов: Притеснен съм от ескалацията на напрежение в Черно море

Премиерът в оставка разговаря с председателя на Военния комитет на ЕС
229
Борисов: Притеснен съм от ескалацията на напрежение в Черно море
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нашето правителство винаги ще бъде на страната на евроатлантическите ценности, сред ключовите ни приоритети е опазването на сигурността, надеждната защита и отбрана на България. Това заяви министър-председателят в оставка Бойко Борисов по време на онлайн срещата му с председателя на Военния комитет на Европейския съюз генерал Клаудио Грациано.

В рамките на разговора Борисов обърна внимание на ескалацията на напрежението в Черно море, която по думите му буди притеснение и е необходимо да се водят разговори по темата, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Последните четири години са изключително успешни за българската армия", изтъкна още министър-председателят, акцентирайки върху интензивния процес на модернизация, който е в ход по отношение на въоръжените ни сили. Премиерът изтъкна, че България е сред държавите, които достигнаха нивото от 2% от БВП разходи за отбрана. Същевременно доходите на българските военни бяха увеличени и се проведоха десетки военни учения на територията на страната. Борисов напомни, че България закупи нови многофункционални изтребители F-16 блок 70, а също така се работи усилено и за закупуването на два нови кораба.

Борисов посочи още, че в национален план, след приключилия Стратегическият преглед на отбраната, вече е одобрена и новата Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2032 г. Целта е българските въоръжение сили да бъдат модерни, оперативно съвместими, с единна система за командване и управление в мирно време и при кризи и най-вече да разполагат с основните приоритетни отбранителни способности, адекватни на рисковете и заплахите.

В рамките на разговора премиерът Борисов отбеляза, че общата политика за сигурност и отбрана на ЕС е една от най-бързо развиващите се политики и изтъкна огромната роля на Военния комитет и Военния секретариат на ЕС в подкрепа на амбициозните европейски цели в тази посока. Премиерът посочи, че България е активен участник във формирането на отбранителния пакет на ЕС след представянето на Глобалната стратегия през 2016 г.

Страната ни участва във всички ключови инициативи и от самото начало подкрепя изготвянето на т.нар. Стратегически компас, който е в интерес на постигането на  консолидацията и изграждането на обща европейска стратегическа култура по отношение на отбраната.

Премиерът в оставка изтъкна още, че България вижда своето място и принос в европейската отбрана като член на НАТО и ЕС, особено с оглед единния комплект от сили и способности, с които разполага.

"Ето защо ние разглеждаме запазването и засилването на  трансатлантическата връзка като съществен елемент от стратегическата автономност на ЕС", добави премиерът. Българският министър-председател обърна внимание и на засилващите се очаквания както в рамките на ЕС и НАТО, така и от нашите партньори, към ролята на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в справянето с новите заплахи пред сигурността и с управлението на кризи.

За пример Борисов даде кризата с пандемията, която ясно демонстрира очакванията към способността на въоръжените сили да оказват съдействие в борбата с това огромно предизвикателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още по темата: Бойко БорисовНАТОЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
6
 
3
 
! Отговори
НАТО преди 3 години
България и Българите няма да липсват на никой! Радио-Активен Кратер!!
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов каза, Борисов нареди, Борисов даде... Още статии днес за Баце да чакаме ли ?
51
5
 
6
 
! Отговори
До 58 преди 3 години
Къде ше вдигаш, бе жабокрек ?Я си седи в гьола да не те настъпат...
50
7
 
11
 
! Отговори
Полюлей Дъйбъев преди 3 години
То и паветните екскременти са притеснени да на хартисат при нови избори, Фигуран да не хартиса на есен, чалгарите да не им хартиса ентъртейнмънта.... ...едно е ясно, че на Черепа му хартисаха милионите !
49
6
 
8
 
! Отговори
По-Красиви преди 3 години
от Рускините са може би само Украинките. Аз искам да правя любов с Руснини, а не война - тя е за импотентни джендри!!
48
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че то си е ,за евентуално притеснение.Като изиграха Тромпета и гудиха на негово място Демента, това се получава.
47
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за какво му е на Путин да се занимава с Украйна въобще и тях ли да ги хрантути. На Путин му е по-лесно да изпари някой във въздуха отколкото да му санира умрялата държава и да им строи магистрали. САЩ като са загрижени що не дадат на УКрайнА 20 млрд долара за магистрали и стиропор. Без стиропор и магистрали няма прокопса никой.
46
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доц. Мартин Осиковски, който се противопостави на политическото посещение на Бойко Борисов в УНСС по време на предизборната кампания, е бил дисциплинарно уволнен. Студенти и преподаватели са излезли с Петиция срещу отстраняването на преподавателя.
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тогава г- н Борисов откажете да участвате във тоя маскарад ...инак на морето по плажа ще има само Чайки ..... От мерака на САЩ за мерене на *** БГ ще губи от Туризъм !
44
7
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Петата Колона на НАТО отново е напълнила гащите, че безсилието им вече е очевидно и на малките деца и много скоро Русия и Китай ще ги пометат...
43
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце, лягай да почиваш и не ги ядосвай, че МаяМа и Корнела пак ще те викнат в парламента.
42
14
 
8
 
! Отговори
Психиатър преди 3 години
До до 2022Русофилията уврежда мозъка необратимо.
41
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо се стесняваш бе я глей колко си широк отзадека. *** шИ ти пази Да не ти го отзадека руснаците. Кво нещо е когато съвеста не ти е чиста. Притеснява се човеко из банкя. Що се притесняваш бе нали *** те пази. Като знам тия от *** как напълниха памперсите когато руснаците им блокираха електрониката в корабите наистина си засужава да се притеснява човеко от народа. Само глей да нИ дигнИш крАвното че ше скъсаш пак Минискуса.
40
8
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Петата колона на Москва отново е изпаднала в истерия!
39
9
 
9
 
! Отговори
до 2022 преди 3 години
Путин ще възстанови СССР, но този път не Половин, а Цяла Европа ще козирува пред Москва! България, като най-близката Буферна Зона на НАТО, ще е Родио-Активен Кратер и необитаема за 10 000 години земя!!
38
6
 
16
 
! Отговори
На морето дупка преди 3 години
По-добре се притеснявай да не ти бомбардират зайчарника и да не ти опразнят чекмеджето с "евроатлантически ценности", откачалник.
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко да се обади на Путин и да му каже , че е хубаво да прави така. Нали му подари кученце.
36
5
 
5
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
Такива като теб сте за психиатрията.
35
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ескалацията я прави БорисОFF с дебелокожието си. Да не се ослушва като пръднал заек, а да си готви чантичката за Централния.България ще се оправи въпреки него.
34
6
 
12
 
! Отговори
митко преди 3 години
Боко,тикво крадлива по-добре се притеснявай от бай Ставри.Приготвил ти е специални шкафчета в затвора.