Проф. Кантарджиев: През есента случаи на коронавирус само в отделни места или семейства

Третата вълна обаче все още не е преминала, предупреди професорът
24 апр 2021 10:36, Елка Василева
50
Проф. Кантарджиев: През есента случаи на коронавирус само в отделни места или семейства
Снимка: архив, БГНЕС

Значителен спад на новозаразените с коронавирус до есента – такава прогноза направи проф. Тодор Кантарджиев пред bTV.

„Мисля, че есента ще имаме вече малко случаи и ще са само в отделни места, колективи и семейства. Дай боже хората да си носят маските, да не се събират и сега да не се събират на закрито и ваксинацията да върви“, коментира той.

Кантарджиев отчете, че страната ни показва напредък в последните дни, като заболеваемостта на 14-дневна база е спаднала под 400 на 100 хил. души население.

Още по темата

Обнадеждаващите данни обаче не означават, че третата вълна е преминала: „Много хора са в болницата и много хора са болни. Това, което притеснява здравните власти, са хората, които умират. Обикновено, когато се излиза от пик на заболяемост, още 2-3 седмици смъртността расте и броят на хората в болници остава постоянен. Това е така, защото новият британски вариант е характерен с това, че засяга по-млади хора и второ – заболяването, когато е в болница, продължава по-дълго време“, посочи проф. Кантарджиев.

От 30 април до 9 май отново ще отворят т. нар. „зелени коридори“, този път с иРНК ваксини. Ваксината на производителя „Янсен“ сега остава на склад до понеделник, докато не се вземе решение относно прилагането ѝ, след като се появиха съмнения, че причинява тромбози. Според проф. Кантарджиев обаче опасност от използването на препарата няма.

„Тези тежки странични ефекти не са толкова добре проучени, защото са няколкостотин на 30-те млн. във Великобритания. Те са 3-4 на 150 хил. ваксинирани в рамките на седмица. Не са толкова често срещани. Не трябва да набеждаваме само една ваксина. Горе-долу ваксините имат такива противопоказания, включително и иРНК ваксините. Това е толкова рядко, че още не може категорично да се каже – това е от ваксината или това е станало случайно“, посочи проф. Кантарджиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кантар ли гледат, боб ли хвърлят, ръгай Астра на вируса.и не му мисли.
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи запомнете тези глупости на мустака.Есента ще му ги припомним.
9
1
 
14
 
! Отговори
до 9 преди 3 години
Да, верно е и на мен липсва локдауна. Изведнъж София стана чиста и тиха. Въздухът осезаемо стана по-бистър.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Това е толкова рядко, че още не може категорично да се каже това е от ваксината или това е станало случайно, посочи проф. Кантарджиев."Е да, ама от ЕМА съобщиха, че не е случайно. На кого да вярвам?
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Библията пише "Блаженни са вярващите" и "Дори пътят към ада е осеян с добри намерения". Да не стане второто?Имаше една английска комедия в която министъра на социалните дейности препоръчваше на безработните да се самоубиват и те интервюираха поредния човек на опашка водеща към хълм от където скачаха в пропаст. А на здравния министър му сложиха кука на ръката, като на пиратите.Гледайте ги тези филми, бе! И вашето е същото, но англичаните са намерили начин да го покажат забавно на хората.
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През есента на отделни места ще превали.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А грип, шарка и коклюш къде можем да очакваме ?
4
0
 
3
 
! Отговори
Първия софиянец преди 3 години
До Последния софиянецПрегледай си главЪтЪ немедленно!
3
0
 
13
 
! Отговори
Ела си - иди си преди 3 години
*** си - дойди си, отвори - затвори. Лъжливото овчарче.Затворете си очите, отворете си устата, лапайте мухи и вярвайте на Кантарджиев.
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето го проваления пророк пак с неговите глупости всява паника отново!
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, на отделни места, където живеят отделни семейства.