В пандемията: Ръст от 26% на смъртните случаи за година

Най-много са починалите в Кюстендил и Плевен
Обновена: 26 апр 2021 13:27 | 26 апр 2021 13:22, Камелия Цветанова
51
В пандемията: Ръст от 26% на смъртните случаи за година
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През първото тримесечие на 2021 г. броят на умрелите лица е 36 152, а коефициентът на обща смъртност – 21.1%.

Спрямо същия период на миналата година смъртните случаи се увеличават със 7 491, или с 26.1%. Смъртността при мъжете е по-висока (22.9‰) в сравнение с тази при жените (19.3‰), съобщи НСИ.

Още по темата

Най-висока смъртност през първото тримесечие на 2021 г. е регистрирана през 13-ата седмица (29 март - 4 април) - 3 945 души, или 29.8 на 1 000 души от средногодишното население. Това е и най-високата стойност за първото тримесечие през периода 2016 - 2021 година.

Най-малко смъртни случаи през първото тримесечие на 2021 г. има през 6-ата седмица - 2 329 лица, или 17.6‰.

Прирастът на смъртните случаи през първото тримесечие на 2021 г. спрямо средното за периода
2016 - 2020 г. е с най-висока положителна стойност през 13-ата седмица - 1 845 случая, или смъртността нараства с 88.5% спрямо базовия период. През първото тримесечие на периода 2016 - 2021 г. възрастовото разпределение на умрелите лица се запазва сравнително еднакво във възрастовите групи до 69 навършени години.

През първите тринадесет седмици на 2021 г. наблюдаваме нарастване на относителния дял на умрелите във възрастовите групи от 70 до 79 години и намаление във възрастите над 80 години. Във всички области на страната се наблюдава увеличение на абсолютния брой на умрелите лица през първото тримесечие на 2021 г. спрямо същия период на 2020 година. С най-висок прираст са областите Кюстендил (41.0%), Плевен (39.7%), Пазарджик (38.2%), Враца (38.0%) и Бургас (37.4%), а с най-нисък - Търговище (4.5%), Разград (7.5%), Ямбол (8.8%) и Габрово (9.4%).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-бързо изчезващата нация в цял свят сме. На второ или трето място сме в ес по застаряващо население. Най-лоши медициниски показатели в ес, може би и в Европа. В цял свят ще сме в десетката. С коронавирус или без коронавирус смъртноста ще прогресира. А кой от какво е загинал само един патолог знае. Смъртноста също ще се увеличава всяка година със или без вируса. И не е пандемия, а епидемия, че ако беше пандемия горко и тежко ни.
19
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Категоричен провал на ГЕРБ и СДС и страната отива към демографска катсрофа . Като няма българи страната няма да се казва България и магистрали и еврофондове нямат смисъл без население.
18
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А някой дава ли си сметка колко хора от тази статистика починаха заради това, че не можеха да получат адекватна медицинска помощ, тъй като от 1 година насам всичко е Ковид и сякаш всички други болести изчезнаха? Знаете ли колко хора починаха от инфаркти, инсулти и рак, в невъзможност да се погрижат за тях? Знаете ли колко планови операции и профилактични прегледи не се случиха? Това е резултатът. И не е от Ковид, а е ЗАРАДИ Ковид и истерията покрай него. Ненормална държава, пълен абсурд!
17
8
 
14
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Аз чакам форумните лекари да формулират тезата, че има толкова голям ръст на смъртността защото покрай "измислицата" Ковид болниците нямат време за другите спешни случаи. Хайде знайни и незнайни Интернет професори, давайте смело, давайте!
16
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До krisАбе перко наумов! Като ти говореха да спазваш елементарни хигиенни правила, че яко ще се мре ти какво направи? Подиграваше се? Ама Мангъров каза! Ама бил еднокнижник щото прочел само "Винету". Бааа! Но"Винету"са три тома. Явно и това не си прочел, но се подиграваш.Сега даваха репортаж от Франция,как на пенсиониран лекар не е оказана с дни помощ и е умрял вкъщи! Не е само в България! Не е само при ГЕРБ! Има световна пандемия! И като натоварваш здр.система с вироглавството си убиваш хора!
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тия масови екскyрзии до Занзибар, изобщо не ми говорете за глад и мизерия.
14
4
 
4
 
! Отговори
А знайте ли преди 3 години
Колко е СРЗ в Русия? *** ще ви се стори Лас Вегас!
13
3
 
7
 
! Отговори
Д-р Исня преди 3 години
Има ли значение дали някой умира от Ковид или от собствената си тъпотия? Факт е, че смъртните случаи са нереално над нормата.
12
3
 
7
 
! Отговори
Друга бира преди 3 години
Ми факт е че в пиковите месеци умиранията (някои се възмущават на думата и я заместват с починали, но така си я пишат в статистиките на сайта на НСИ), са почти двойно в сравнение с годините от 2016 (от когато е статистиката в НСИ). Пък дали са заради ковида, дали са щото ни е остаряло, уплашено и болно населението.... си е друга бира....
11
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2От глад и мизерия не съм чул някой да е умрял. На чичо ми пройдоха и пияница всеки ден в 11 му докарват храна от "Соц.патронаж". Става въпрос за село в северозападнала България. Та спрете с на Радев и Нинова глупостите. От глупост и безхаберие относно собственото си здраве много са дали фира. В челните места сме по преяждане, злоупотреба с алкохол и цигари. Само вижте софрите във фейсбук и кошовете за оттпадъци. За редовно ходене на проф.прегледи и мерене на кръвно забравете.
10
10
 
28
 
! Отговори
kris преди 3 години
Реално много болни хора си отидоха, защото не им се обърна внимание, болниците и отделенията бяха запазени само за ковидчии!! За останалите болни места нямаше! Те баха поставени на изчакване - пък който оживее! Това е реалната картинка! А не, че китайската кашлица е толкова смъртоносна, колкото ни я представят! Мислете!!
9
2
 
18
 
! Отговори
Българин преди 3 години
България се самоубива. И никой друг не и е виновен, колкото и да го търси.
8
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но иначе е безубидно грипче ааа!
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7Населението на страната ни застаравя.Младата част от населението се тъпче с боклюци и почти не се движе.Възрастните нямат пари за плодове и зеленчуци.После всеки обвинява ковид вместо да излезе на въздух и вместо кремвирши да си купи едно кило лимони.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще си кажте, то време трябва за една година и няколко месеца извън статистиката, в граото езлиза че 200 000 човека са починали. На мен не ми се струва майтап. Излиза че благодарение на Ковида се вижда реалността в БГ.
5
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога няма да се ваксинирам ,за нищо на света!
4
3
 
7
 
! Отговори
няма оправия преди 3 години
Починали не порсташкото умрели, Камелийке.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питайте НОЩ и Баце за това. Да дадат обяснение, ако имат такова. Нали за някакъв български модел говореха.
2
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А някой брои ли починалите от глад мизерия и болести извън тези от Ковид.. Те са повече от починалите от ковид. Но за гладните и мизерните никой не води статистика. Аз знам поне за 200 човека които си отидоха от не лекуваните им болести и от мизерните им пенсиики. Бяха само на кисело мляко с нишесте то е най евтиното и на хляб с набухватели и химия. Тези не влизат в статистиката за тях не плащат по 1000 лв като за първа линия.
1
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаше пациенти които бяха скочили от ковид отделението - сигурно и те са записани че са от ковид починали в статистиката.