Започва Страстната седмица - последните дни от земния път на Спасителя

Християните очакват тези дни със смирение
26 апр 2021 07:20, Анисия Иванова
51
Започва Страстната седмица - последните дни от земния път на Спасителя
Снимка: БГНЕС

Страстната седмица или седмицата на страданията - последната от живота на Исус Христос, започва от днес. Последната седмица преди Възкресение Христово е наречена Страстна седмица, тъй като на славянски думата "страст" означава страдание.

Затова седмицата е посветена на възпоменанията на последните дни от земния живот на Спасителя - на неговите страдания, кръстна смърт и погребение.

В богослуженията през Страстната седмица живо и постепенно се възпроизвежда историята на страданията на Спасителя, както и на неговите последни Божествени наставления. Цялото съдържание на богослужебните последования е насочено към това, с четения и песнопения християните да се приближат към Христос, да станат способни духовно да съзерцават тайнството на изкуплението, за чието възпоменание се готвят.

Традиционно Страстната седмица за мнозина християни е повод особено да се замислят за своите грехове, за подвига, извършен от Спасителя, за жертвата, която той е принесъл за всички нас. Последните дни на Великия пост е време да изпитаме себе си, да се замислим какво сме се научили от Исус Христос, доколко сме се приближили към него и на какво още трябва да се учим.

Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик. Затова всяка година православните християни очакват със смирение Страстната седмица, за да захранят вярата си, да укрепят мира и да защитят единството. През тази седмица Спасителят изкупва човешките грехове чрез жертва - в страдание, болка и любов, и го показва чрез възкресение.

На Велики понеделник Исус Христос, влизайки в Йерусалимския храм, се разгневил на събралата се тълпа. Храмът за молитви бил превърнат в тържище и в гнева си Божият син прекатурил масите на търговците. Затова на Велики вторник Исус прекарал в нравствени напътствия, а според църковния канон денят е отреден за смирение.

В деня на Светата и Велика сряда Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за 30 сребърника.

На Великата сряда Христос е посетен от покаяла се грешница, която в притеснението си счупва съда с драгоценното миро. Провежда се Тайната вечеря на Божия син с Апостолите, по време на която Той им казва, че един от тях ще Го предаде. Юда излиза и Го предава, а през нощта срещу четвъртък Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето Му.

Велики четвъртък е свързан с Тайната вечеря, когато е установено тайнственото причастие. След вечеря Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: "Вземете, яжте, това е моето тяло!". После вдигнал чашата и казал: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете". След причастието Христос признал пред своите ученици, че ще бъде предаден. Вечерта на Велики четвъртък се отслужва последованието на 12-те евангелия.

Разпети петък е Денят на великите страдания на Исус. Христос приел смирено съдбата си да бъде унижаван, обруган, бичуван, бит с плесници, накичен с венец от тръни на главата, нарамен и принуден да носи при изкачването към лобното си място тежкия кръст, на който ще бъде разпънат; разпънат е на Голгота между двама разбойници и издъхва в мъки. Станало слънчево затъмнение и земетресение.

Великата събота е Ден на оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража (вечерта в петъчния ден - тогава църквата отслужва Опело Христово).

На следващия ден е светлото Христово възкресение. Отново службата започва през нощта. Неделният ден е започнал от залез слънце на съботния ден. След полунощницата в църква свещеникът изнася светлината и призовава вярващите да дойдат и вземат светлина от незалязващата светлина, понеже Христос е възкръснал.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заблудата е мрак за очите и тишина за ушите !
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'Отвратителни коментари, написани от отвратителни хора'НЕЩAСТНИКМОЖЕ ЛИ ТВОЯТА ИДЕОЛОГИЯ НА МЪКАТА И СЕБЕОТРИЦАНИЕТО ДА СТОИ ИЗПРАВЕНА ПРЕД МОЯТА ИДЕОЛОГИЯ НА СИЛАТА И ЕГОИЗМА?ПОМИСЛИ И ИЗГРАДИ СТРАХ (НЕ ОТ БОГ, А ОТ МЕН)
23
1
 
1
 
! Отговори
БДЕТЕ! преди 2 години
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!Време за дълбоко покаяние!
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 26 " Ако си християнин това не те прави по-българин "Така е, Християнството няма нищо общо с българите, въпреки че тази Вяра е допринесла много за Гърция (Византия), България и Европа. А по отношение на народността, тангризма също не те прави по - голям или по - достоен българин. Не тангризма, а омразната на теб Православна Християнка Църква и Вяра е съхранила България и българският народ.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отвратителни коментари, написани от отвратителни хора. Вчера, на Цветница , съседите пускаха гнусната чалга, псувни и викове, това е грозната, мизерна бг действителност.До 22" Християнство и българи са две различни понятия "Да, това е така, Едното няма нищо общо с другото; Християнството го има и преди да са съществували българите, Християнството ще има и ще бъде и след българите, които са най - простото, ***, развратно племе. Не е вярно, че българите сме древен народ, едва от 7 век сме
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"АЛЧНОСТТА, ЕГОИЗМА, КРЪВОПИЕНЕТО, МЕСОЯДИЕТО"Говори за себе си. Месоядието... Ахаххаха!
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ТОВА ТИ Е В КРЪВТТА."Кое ми е в кръвта?
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ТОЧНО ТАКА, ТОВА Е КАПАНА"Няма капани. Тия работи които ги говориш за убийства, забивания на нож, капани, това са глупости. Явно имаш някакви психични разстройства които те карат да си мислиш за лоши неща само.Ти комунизъм ли искаш? Искаш да нямаш права и никой да не те пита какво ти е мнението ли? Искаш и умният и глупaвият да взимат еднаква заплата ли? Искаш да ти забраняват да пътуваш ли? Да ти вземат земята и стадото дoбитък?
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ДЕМОКРАЦИЯТА Е ВРЕМЕННО ДОГОВАРЯНЕ - ЩЕ РАБОТИМ ЗАЕДНО ТОКАТО НЕ МИ ТРЯБВА И ТОГАВА ЩЕ ТИ ЗАБИЯ НОЖ В ГЪРБА И ЩЕ ТЕ ОГРАБЯ"Не. Събират се пак хората, пак цивилизовано разговарят, взимат решения, на който не му отърва си казва различното мнение. И ако много не му отърва, си ходи. В комунизма не те пускат да си ходиш ако не ти отърва.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ЗАЩОТО НЕ РЕШАВАТ ТЕ"Когато има демокрация, решават те. В България никога не е имало демокрация. Управляват ни пребоядисани комyнисти. Охраната на Бай Тошо днес. Кунева примерно смени 4 цвята партии.
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Българите са здраво племе и наистина ти казвам, оцеляваме винаги. С Божията помощ."Бог е еднакъв за всички. Един и същ е. На една земя живеем, слънцето грее еднакво за всички. Да си българин не означава да си християнин. Ако си християнин това не те прави по-българин. Научи се да уважаваш другите религии.
14
1
 
1
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
А сатана измисли великденския заек!
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"'При демокрацията се събира мнението на хората (тяхната воля). И накрая се изпълнява волята на тези които са мнозинство'НЯМА ДВАМА ЕДНАКВИ ДУШИ"----Но има много които искат еднакви неща. Примерно допитване дали да водят война със съседа си или да не водят.
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Не е задължително да се изказваш против християнството и българите"Християнство и българи са две различни понятия.Християнството е наложено насила над българите. Против тяхната воля. Днес техните поколения са християни, но защото просто така са свикнали вече от векове, научени от пра-дедите си да правят нещо което ако го правят (да спазват християнските обичаи) няма да дойде царят и да ги убие.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"демокрацията е построена върху презумцията, че хората не са алчни и няма да забият нож в гърба ти"Демокрацията е построена не точно върху това.При демокрацията се събира мнението на хората (тяхната воля). И накрая се изпълнява волята на тези които са мнозинство. На останалите волята може също да се изпълни, но не с такъв приоритет и тежест.
10
1
 
2
 
! Отговори
Антон преди 2 години
До 8 Не е задължително да се изказваш против християнството и българите. Никой българин тук не говори лошо за други народи и религии. Жалко е от устата ти да се чува българска реч. Жалко е, че се стараеш да омърсиш езика, който е явно майчиният ти. Българите са здраво племе и наистина ти казвам, оцеляваме винаги. С Божията помощ.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"То и при демокрацията имаш относителни права които може да не съвпадат с волята ти."Да, точно така. Обаче са те питали какви са желанията ти, какво искаш. При комунизма не те питат. Там само от комунистическата върхушка решават как ще живееш. В утопичния комунизъм всички са равни. Т.е. еднакви. Даже на повечето места с комунистически режими не ти дават да се махнеш, ако не ти харесва (Китай, Северна Корея, Народна Република България, СССР).
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и при демокрацията имаш относителни права които може да не съвпадат с волята ти.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има един стар български филм, казва се "Маргарит и Маргарита". Много добре е описано в него как действа уеднаквяването по време на комунизма.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Именно за тях бе създадена религията и демокрацията - за да им се намери полза от по-умните и по-силните."При комунизма и диктатурата са на още по-голяма каишка. Демокрация означава "власт на народа", значи се допитват до теб какво искаш, каква е волята ти. При демокрацията все пак имаш някакви права и свободи. При комунизма имаш относителни права, които могат и да не съвпадат със свободата и волята ти. Там друг избира вместо теб и уеднаквява хората.