Внимание! Двоен ръст на тормоза над деца в мрежата

През 2020-та 17 000 деца са подали сигнал за сексуален тормоз
27 апр 2021 07:00,
54
Внимание! Двоен ръст на тормоза над деца в мрежата
Снимка: Pixabey

Почти двойно са се увеличили сигналите за сексуална експлоатация на деца в мрежата и разпространяването на голи снимки с тях по време на пандемията. Това обясни пред "Монитор" експертът от Центъра за безопасен интернет Антоанета Василева.

9500 са били оплакванията от онлайн сексуален тормоз на горещата им телефонна линия през 2019 година, а за 2020-а са скочили на 17 000.

"Тъй като сме част от голяма международна мрежа за онлайн безопасност, мога да кажа, че данните съвпадат напълно с докладвания скок и при колегите ни от други европейски държави, както и с данните на Европол, които посочват, че през тяхната система ръстът на такива сигнали е над 100%. Притеснително е, макар и очаквано, че по време на пандемията педофилите се развихриха в интернет. Трафикантите на хора, които бяха ограничени заради мерките и затварянето на граници, също", обясни Антоанета Василева.

Тя определи като сериозна опасност факта, че извършителите на тези престъпления все повече навлизат в пространства, които ползват децата.

Те се сприятелявали с тях във Фейсбук, Инстаграм, Тик-Ток, все места, където подрастващите прекарват все повече време. Включително достигат до тях чрез онлайн игри, като се крият зад различни никнейми.

"Така децата общуват с непознати през тези игри и педофилите използват тяхната уязвимост. А мрежата крие рискове за децата, които не са подготвени, опасностите са с най-различен характер", коментира експертът.

Голям ръст на сигналите за онлайн тормоз на деца пък е имало в първия период на пандемията - от март до май миналата година. Тогава на Консултативната линия за онлайн безопасност към Центъра за безопасен интернет -124 123, случаите са с 50% повече, а на Горещата линия, която е онлайн платформа за докладване през сайта - с 60%. Само през април експертите са провели 85 консултации. След това тенденцията е към намаляване на тези обаждания. Оказва се, че децата не се притесняват да потърсят помощ, тъй като могат да получат съвет и да останат анонимни.

"Имаме и чат модул - www.safenet.bg, в който могат да пишат. Това, което им дава усещане за спокойствие, всъщност е, че разговарят с експерти, обучени психолози, но остават и анонимни, ако искат. Така ние им даваме конкретни стъпки за действие, но и им показваме как да се предпазят от такива ситуации в бъдеще", обясни Василева.

Според експертите често пренебрегвана стъпка при създаването на профили в социални мрежи или споделянето на снимки и видео е внимателното разглеждане на настройките за сигурност. Най-сигурният начин тези настройки да гарантират автоматично защита е профилът на детето да бъде задължително под 18 години и с възраст най-близка до реалната. От Центъра за безопасен интернет съветват още родителите да помогнат на децата си да направят настройките в мрежата си така, че снимките и публикациите, които качват в социалните мрежи, да бъдат видими само от хората в списъка им с приятели.

Така рискът лични снимки да бъдат свалени и използвани за направата на колаж или разпространени в други сайтове без знанието на детето се намалява значително.

"В 58 от всички реални случаи за годината с нас са се свързали тийнейджъри между 12 и 18 години, в 18 случая - деца под 12 г., а в 57 от случаите са ни потърсили възрастни над 18 г. Трябва да отчетем обаче и че през изминалата година продължава положителната тенденция на покачване на броя на родителите, които са потърсили помощ и съвет на Консултативната линия при онлайн проблем с детето им", коментира още Антоанета Василева. През 2020 г. нарастват и консултациите по темата за онлайн репутация. Според експертите това показва повишена чувствителност у децата за важността на онлайн репутацията им, особено в началото на тийнейджърската възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен21Всичко беше табу освен насилственото учение. Бил си неблагонадижден.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А истината е по-проста от колкото изглежда.Образованието и голяма част от учителите ни, не са подготвени за настоящото време на нови технологии.В училищата вече задължително трябва да има сексуално образование (поне от 5-ти клас) и часове по информационна защита (още от 1-ви клас).Децата сега са нонстоп с телефони, таблети и интернет още от градината (другите са малцинство), а рядко някой ги учи какво е добре и какво не в нета, пък да не говорим колко родители слагат филтри на трафика и т.н.
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18Имал си късмет защото нищо си нямал какво да ти вземат.Също посещаваха домовете и каквото им харесваше го прибираха за училището.Ако живеехме на широко - превръщаха го в занималня за деца дето нямаха условия.Тези безпризорни деца претърсваха домовете ни и всичко крадяха.При отказ заплашваха, че няма да завършим срока.
12
7
 
3
 
! Отговори
зверилник преди 3 години
До учителитеНа улицата ни спираха и по домовете проверяваха за спазване на дневния режим.По киносалоните дежуряха и ако ни видят намаляха поведението.Учителската мафия цареше в цялата страна.
11
6
 
2
 
! Отговори
истината преди 3 години
До училище-мъчилищеСлаби оценки се пишеха предварително още в началото на срока за да ни стегнат.Сред децата си имаше внедрени доносчици, който всичко пренасяха на учителите.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки тормози някого, нищо хубаво не можеш да срещнеш вече. И в този сайт е същото.
9
10
 
4
 
! Отговори
учителите преди 3 години
До през соцаОбискираха децата и всичко излишно оставаше в полза на училището и не се връщашеНа летните лагери пребъркваха багажите ни и крадяха парите. Набеждаха някое дете!Показалките в ръцете им се ползваха повече за удари по главите на децата.
8
10
 
2
 
! Отговори
училище-мъчилище преди 3 години
До ВальоВсяка слаба оценка и забележка на училище се наказваше с побой у дома!!!Това много добре го знаеха учителите и безпричинно пишеха слаби бележки.Вечно ти натякваха, че от тебе човек няма да стане, невъзпитан,хулиган и т.нЗа децата на шумкарите си имаше специални алитни езикови училища и градини.
7
8
 
4
 
! Отговори
през соца преди 3 години
Също го имаше но малко се говореше за това поради цензора..
6
0
 
13
 
! Отговори
Вальо преди 3 години
Аз като бях дете и направя беля в училище и ме бият учителите. Прибирам се и казвам на нашите че ме е бил учителя по География примерно. Баща ми става, идва при мен и като ми забие един шамар и падам на земята. Казваше "Щом те е бил учителя, значи нещо си направил, к'во направи я кажи?" И като кажа - и от него една гора бой отнасях. Ша прайш бели ама друг път. А сега - свободия, правят каквото си искат. Учителя не смее нищо да му каже, веднага се почва "Ама детето ми бие." Ми да, като прай бели.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 90та до 200та нямаше разни агенции и комитети.Мен си ме шамаросваха редовно, както и моите приятели., говорим за шамар зад врата а не побой.А единствено с бой ли се отглеждат деца? Да ги подпуквам и моите тогава?
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНещо не си разбрал. Децата след 90 година, нямаше как да се отглеждат. Защото така обърнаха законите, че като му шибнеш един шамар и то веднага 1000 институции ти скачат на главата. Дори ти и взимат детето, щото си го бил тормозил. За тия деца ти говоря, дето си мислят че свобода, значи свободия. И точно те сега се въдят и са оставили своите деца да правят каквото си искат. Щото при тях така било и при децата им било правилно. Изкривиха им мисленето един вид, разбираш ли?
3
1
 
10
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Едно време през тъмните 90се родителите казваха на децата си да не отварят вратата на никой, а сега братче сами викат дявола...Айде дай му таблета на хлапето, че да млъкне и да не ми надува главата нали?А после "ама що теЙ стана?"
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1, децата след 90-те години са отгледани от поколението преди тях :) сам си прави изводи.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя целия център може и да затвори, може и без него.До 18г възраст онлайн сигурността е задължение на родителя, след това на собственика на акаунтите.Не е нормално да имаш дете, да се притесняваш за това как и какво прави в интернет, а да не предприемаш нищо.