Проф. Христова за "Спутник V": Добре е от EMA да я проверят

Тя призова всички да се вслушат в съветите на експертите
29 апр 2021 08:51, Ния Христова
64
Имунизацията с ваксината срещу COVID-19 на "Янсен" у нас вече започна. Вчера от здравната комисия одобриха и "Спутник V" за внос, но руската ваксина все още не е получила зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата (EMA). Какво трябва да знаем за двете нови ваксини?
 
"Двете са много сходни. И двете се основават на човешкия аденовирус, те са векторни по подобие на ваксината на "АстраЗенека". Добре е, че се взе решение да се проведат преговори, но преди да започне да се използва (Sputnik V, бел. ред) е добре регулаторен орган да прегледа и потвърди данните за ефективност и безопасност. Когато се работи с хора, трябва да има твърди доказателства, че нещата са така, както са описани", заяви зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя призова всички да се вслушват в съветите на експертите, както и данните да бъдат потвърдени.
 
"Далеч съм от мисълта, че ваксината не е хубава, но всички ваксини досега (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, бел. ред.) бяха проверени от EMA. Клиничните изпитвания бяха проверени, верифицирани и преговорите са започнали, това предстои и за "Спутник V", посочи проф. Христова.
 
Зам.-директорът на НЦЗПБ увери, че еднодозовата ваксина на "Янсен" е безопасна, тъй като е получила зелена светлина от регулаторните органи FDA и EMA. Ваксината е надеждата за това нещата в туризма да се задвижат, и да донесе спокойствие в сектора.
 
Как да различаваме фалшификати?
 
"Те се разпространяват с фалшиви сайтове. При ваксините получени с държавна поръчка, разпределени на лекари и ваксинационни центрове - там няма от какво да се притесняваме. Отделни хора в желанието си да избързат и да не изчакат реда си, се доверят до неясни онлайн сайтове. Там рискът е за всички", изтъкна здравният експерт.
 
Доближаваме се 800 хил. ваксинирани. Можем ли вече да говорим за край на пандемията?
 
"Въпросът за стадния имунитет стои сложно. Трябва да знаем какъв гоним. 70% няма да е достатъчен, за да ликвидира пандемията, нужен е 85% до 90%", отбеляза проф. Христова.
 
Оптимистичен по думите й е увеличаващият се процент на невъзприемчиви лица.
 
"Вирусът в тях няма бъдеще. В Израел видяхме, след наложените задължителни ваксинации останаха единични случаи. Бях убедена от самото начало, видях как и у нас хората осъзнаха опасността от вируса и напълно безопасността на ваксините. Очакваме нови десетки хиляди дози. Очаква ни едно спокойно и хубаво лято", завърши зам.-директорът на НЦЗПБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
11
 
! Отговори
ти да видиш преди 2 години
"но всички ваксини досега (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, бел. ред.) бяха проверени от EMA". Докторе,я да се върнем малко назад и да си спомним какво направиха Великобритания-казаха ние сме в извънредна епидемична обстановка и няма да изчакаме одобрение от ЕМА и почваме.Какво стана....Значи големите тешкари могат да не чакат,но мишки като нас ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да чакат.Много ми е интересно,ако спутник не беше руска,а вече използвана от други страни,щеше ли ЕМА да чака цяла година....
15
8
 
13
 
! Отговори
факт преди 2 години
Спутник е единствената ваксина до сега,която не е показали странични ефекти. Ако се беше намерил дори един случай ,то щеше да е вой до небето
14
3
 
16
 
! Отговори
уф преди 2 години
ЕМА е бюрокрация и корупция до шия.Който плати повече.
13
0
 
10
 
! Отговори
Тъпчо преди 2 години
Те т.н. експерти първо да се разберат помежду си, че колкото експерти, толкова мнения.
12
0
 
1
 
! Отговори
До обективно преди 2 години
А с какво? Лекарство няма.
11
1
 
4
 
! Отговори
светнат преди 2 години
До ОбективноАбе не е точно така. По технология са еднакви, но астрата не е с човешки аденовирус.
10
3
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПЪЛНА ПРОВЕРКА НА СПУТНИК ОТ ЕС!!!И НИКАКВА ПРОВЕРКА ЗА АСТРА И ДЖОНСЪН !!!
9
2
 
7
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Нали е страшно? Тази кощрамбра да се прибира. Как в тв-студията няма корона, а ? Този кромид_19 сигурно знае,че там има забрана. Добитъка мучи ли,мучи.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До с пътник:за теб астра зеника***""
7
2
 
4
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Преболедувах вируса. МОЖЕ ДА СЕ ЛЕКУВА ЛЕСНО, СТИГА ДА ЗАПОЧНЕТЕ НАВРЕМЕ. Последното е малко трудно за осъзнаване, когато си инфектиран, защото този вирус ЗАПОЧВА БЕЗ БОЛКИ В ГЪРЛОТО И БЕЗ КАШЛИЦА!!!! В НАЧАЛОТО - САМО ЛЕКА ОТПАДНАЛОСТ, ГЛАВОБОЛИЕ, ВИЕНЕ НА СВЯТ, ПОСЛЕ - ПРЕЗ НОЩТА ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА.
6
8
 
9
 
! Отговори
С Путник преди 2 години
В Бг има русофили болДа я набучат на тях да видим какво ще станеИ после на нормалнитв хора който иска
5
2
 
4
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Спутник е ВЕКТОРНА ВАКСИНА ТОЧНО КАТО АСТРА ЗЕНЕКА, но с ДВА различни носителя - с два различни човешки аденовируса. Вкарвате си ДВА вида генно модифицирани вируса, наречени ВАКСИНА!!!
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички ваксини трябва да се забранят!
3
3
 
13
 
! Отговори
1234 преди 2 години
Както АЗ ли? Евро структурите изоълняват политически поръчки зашото ЕС е политическо образование колония на сащ, а ние сме колония на колонията. Тук няма наука са ненавист към Русия...
2
6
 
6
 
! Отговори
Никаква ЕМА преди 2 години
Да я пробват на Сидеров.Той е готов да се жертва! Ако си има дни...
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако я проверяват както останалите - "Споко, може да ви стане нещо, но е за общото благо"- от сега може да я пускат по бакалиите.

Спонсорирани публикации