Проф. Овчаров: Никой не говореше за културен туризъм преди 20 г.

Дано по-бързо направим правителство, заяви той
29 апр 2021 10:03, Ния Христова
12
Историкът проф. Николай Овчаров получи награда за изключителен принос в развитието на културно-историческия туризъм в България. Как оцелява културният туризъм у нас по време на пандемия? Какви бяха загубите, които нанесе на сектора кризата?
 
"Никак не е лесно да се стигне до културния туризъм, само допреди 20 г. никой не говореше за него. Той привлича доста богати и интелигентни хора, за разлика от алкохолния туризъм - без да ги противопоставям", каза в студиото на Bulgaria ON AIR археологът проф. Николай Овчаров.
 
Според него през месец май доста хора отделят време за културен туризъм.
 
"Българите обичат своето наследство, родината си. Работя по доста обекти, но основен е Перперикон. Предстои седми европейски проект за близо 8 милона лева. Перперикон и община Кърджали са еталон в подобен вид археологически проучвания", обясни той.
 
Проф. Овчаров е на мнение, че развитието на този вид туризъм, на който той е един от основателите, е допринесъл за разкриването на стотици къщи за гости и хотели в района на Кърджали.
 
"Тежък е въпросът за това как ще се отрази политическата ситуация на археологическото лято", допълни археологът. 
 
От думите му стана ясно още, че редовните разкопки по времето на кабинета Орешарски са започнали в края на август предвид политическата ситуация тогава. 
 
"С този мораториум още повече се утежнява положението, дано по-бързо направим правителство, което да управлява държавата", подчерта проф. Овчаров.

12
Още от Общество
Готово ли е бебето за стол за хранене
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
ФАРАОН преди 1 седмица
ЩО НЕ ПОСТРОИТЕ СЕГА НЕЩО И ДА КАНИТЕ ЧУЖДЕНЦИТЕ ДА МУ СЕ РАДВАТ :)
И ДА ВИ ПЛАЩАТ ЗА ГЕНИАЛНОСТТА :)
НАГЛИ ЖИВОТНИ, БРЕЙ!
...Е У СТОЛИПИНОВО, ГИ КАНЕТЕ, ДА ВИДЯТ СТРОИТЕЛНИЯ ВИ ГЕНИЙ :)
МОЖЕ И В ЛЮЛИН, МЛАДОСТ, ТАМ КЪДЕ ИМА ОЩЕ КУЛТУРА :)
6
0
 
0
 
! Отговори
ФАРАОН преди 1 седмица
А КАКВО ТОЧНО ОБЩО ИМАТЕ ВИЕ С ПЛИСКА, ПРЕСЛАВ, ПЕРПЕРИКОН?!
МОЖЕ БИ СЪЩОТО, КОЕТО ИМАТ ГОВОРЕЩИТЕ ЖИВОТНИ - ИНКИТЕ, КОИТО СА "ПОСТРОИЛИ" МАЧЧУ ПИККЧУ :)
И ВИЕ БУЛГАРАЦИТЕ ТОЛКОВА СТЕ "ПОСТРОИЛИ", А СТЕ ЗИНАЛИ С ОЩЕ ПО ГОЛЕМИ УСТИ, ДА ПЕЧЕЛИТЕ!
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е лицето на иманярската мафия, а не частните колекционери, които полагат истински грижи за артефактите. Този е един усвоител на средства, който като му изтече срока на финансиране подхвърля на разкопките някой иманярски предмет и после си измисля глупости. Така "работи" иманярската мафия под крилото на държавата. Ходете да видите по складовете на държавните музеи как съхраняват куртурно историческото ни наследство, което на са успели да шитнат на черния пазар.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Следващата вълна ще бъде на секс-дженджър туризма и после с туризма ще се приключи като явление. Нещата не са такива, каквито бяха.
3
3
 
2
 
! Отговори
Питър преди 1 седмица
Само си представете как в Италия трескаво развиват дейност, наречена "културен туризъм" и ще ви стане ясно колко смехотворни са напъните на жабата, наредила се до вола да я подковат... Още от създаването си като масова туристическа дестинация през 1960-те, България е заложила на нишата с най-бедните туристи и морето, нито кулурен, нито субкултурен туризъм няма да спаси това. Но много "професорски" народ ще прави пари в университетите от тази измислена дисциплина, аз познавам такива
2
1
 
4
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 1 седмица
За тези описаните години, другарката Бокова беше цели 2 мандата шеф на ЮНЕСКО !Какво направха за старините на градчето ?!Идваха, ядоха и пиха на корем на банкетите...накрая 2 мандата х 0.Подсъдимия несебърски кмет си кротува, щяха да правят културна полиция, бла-бла-бла.Обещания сладки - общинсата хазна празна.Изгониха платежоспособния турист със кражбите си мутренски.Ако подадеш сигнал за нередност, не само няма резултат, а накрая Ти имаш проблеми големи.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя не е никакъв професор! Остап Бендер в бългрската история и археология...