Хазната на плюс с малко в края на мандата на "Борисов" 3

Какво показват данните на финансовото министерство?
Обновена: 30 апр 2021 20:15 | 30 апр 2021 20:15, Веселина Йорданова
320

Без дефицит и дори с малък излишък се очаква да приключи мандата си кабинетът на ГЕРБ.

Данните на финансовото министерство сочат, че в края на март дефицитът в държавната хазна е в размер на почти 620 млн. лв. Разходите към края на март са значително по-високи спрямо миналогодишните заради мерките за овладяване на последиците от коронакризата, предаде Bulgaria ON AIR.

По предварителни данни обаче в края на април бюджетът ще излезе на излишък в размер на 115 млн. лв. Приходите се очаква да са с 2 млрд. лв. повече спрямо първите четири месеца на 2020 г. Разходите към 30 април се очаква да са с 3.5 млрд. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година.

Изчисленията показват, че само добавките от 50 лева към пенсиите струват над 400 милиона лева от началото на годината до април. Докога ще издържи бюджетът в този си вид и налага ли се актуализация?
 
Преди дни финансовият министър в оставка Кирил Ананиев влезе в задочен спор с президента, според когото кабинетът в оставка не е осигурил парите за пенсионерите.

"Той обяви, че правителството не е направило това. Държа да заявя, че всички разходи са финансови осигурени", категоричен бе Ананиев. "Те вече трябваше да имат. Това са измамници", заяви Бойко Борисов.

Министерският съвет в оставка се противопостави на държавния глава и за актуализацията на държавния бюджет и такава няма да има. С разумно управление на бюджета обаче може да се изкара до края на годината, смята председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Георги Ганев. А парите за пенсионерите и социалните мерки са осигурени.

"Ще продължат до нов парламент и нов МС и ако се наложи, може да се предложи промяна в бюджета. Ще има пари до май-юни за парите за пенсионерите и другите социални мерки, сред които 60 на 40", съобщи Ганев.
Но за да се продължи подпомагането на пенсионерите, вече ще е нужна ревизия на финансовата рамка.

"За пенсионерите финансовото министерство е успяло да намери пари до средата на годината и предполагам след това ще се гласува нова рамка на бюджета, за да продължи тази мярка - поне до края на годината", добави той.

Предварителните прогнози сочат, че въпреки дефицита през март, още през април бюджетът ще излезе на излишък.

"Картината, която се очертава, е, че не разходите вървят по-високо от миналата година, а приходите. Бюджетът ще е малко на плюс, но традиционно по това време на годината е доста на плюс", уточни депутатът.

Изплащането на добавките към пенсиите, които са основно перо в разходната част, може да доведе до сериозни трудности през следващите месеци. Голяма дупка заради нови избори обаче не се очертава.

"Предсрочните избори не са чак толкова скъпи. Около 100 милиона лева - няма проблем", каза още Ганев.

Според финансисти обаче за актуализация на бюджета би могло да се говори и когато са налице данните за второто тримесечие на тази година, а това ще стане в началото на юли.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква е тази ключова манипулация с празната хазна.Парите не са кеш в чекмеджета и буркани, дори и на Уолстрийт. Това е толкоз първосигнално че ме обижда дори в качество публика.Естествено парите са инвестирани и завъртяни в механизмите на икономиката. А ако новите гладни са очаквали ключ от хазната и да грабят с шепи, това показва нивото им.Колко пари по еврофондове чакат, а и договор за нови финансирани и тези новите ще ги изпуснат с политическите си финтове.
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народът си ги преизбира и си стои вечно на дъното на ЕС.
15
5
 
13
 
! Отговори
извода преди 2 години
Донякъде, пролемите на България произлизат от това че българския народ има добро сърце и не вкара в затвора отговорните за Националната Катастрофа по времето на Жан Виденов.Трябва нещо да се промени. Радев трябва да бъде подведен под отговорност за хаоса който предизвика.
14
12
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
В КРАЯ НА МИНАЛИЯ МАНДАТ ПАК КАЗА, ЧЕ СМЕ НА ПЛЮС!ТОГА ВЗЕ 16 МИЛИАРДА НОВИ ВЪНШНИ ЗАЕМИ!И ПРИНЦИПНО НЕ ЛЪЖЕ!!! НА ПЛЮС СМЕ ЯКО, НО В ЗАЕМИ ВЗЕТИ ОТ НЕГО!
13
10
 
7
 
! Отговори
Статистик преди 2 години
ти ядеш Свинско, аз ям Зеле, двамата средно-аритметично Ядеме Свинско със Зеле, но Дължими Милиард Прасета и Милиард Ниви със Зеле на Външни Банки-Кредитори, за Момента обаче сме на Плюс - имаме още от прасето и зелето! Следите ли ми Логиката...
12
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо сега чалгарите ще ни фалират. Този матрял заслужава съдбата си, даже му е малко!
11
17
 
15
 
! Отговори
Моля я пак преди 2 години
37 Милиарда Евро Дълг и сме били на Плюс. Моля Спрете Фалшивите Новини!
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тамън толкова ми трябваха
9
11
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
И НОВИТЕ ВЪНШНИ ЗАЕМИ СА НА +ОТКАКТО Е БОРИСОВ НА ВЛАСТ СМЕ ВЕЧЕ С НОВИ ВЪНШНИ ЗАЕМИ 30 МИЛИАРАДА НА ПЛЮС!
8
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Софиянката Антоанета Стефанова е завършила Икономика в Свищов, в Стопанската академия Д.А.Ценов, където и магаре да завържеш, ще завърши.
7
16
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
И ПЪРВИЯ МУ МАНДАТ ХАЗНАТА БЕШЕ НА ПЛЮС ЩОТО ТЕГЛИ 5 МИЛИАРДА НОВИ ВЪНШНИ ЗАЕМИ ДА ЛЪЖЕ, ЧЕ Е ОСТАВИЛ НЕЩО ВЪВ ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ!!!-----------------------С ТЕГЛЕНЕ НЕПРЕСТАННО НА НОВИ ВЪНШНИ ЗАЕМИ МОЖЕ ДА СЕ ИЗКАРА АМА МНОГО НА ПЛЮС ХАЗНАТА!!!САМО, ЧЕ ТИЯ ЗАЕМИ НИЕ ЩЕ ГИ ПЛАЩАМЕ НЕ БОРИСОВ!
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко милиона раздаде на пенсионерите и пак на плюс!ДДС та и д-р и пак на плюс!
5
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко Борисов - най - великият държавник в демократичната история на България!
4
17
 
17
 
! Отговори
Хичо преди 2 години
Чекмеджето също е на +
3
13
 
6
 
! Отговори
не им вЕрвайте преди 2 години
Лъжат и мажат!
2
13
 
20
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Ще има и Борисов 4, но след предсрочните избори.
1
7
 
27
 
! Отговори
Разбира се ! преди 2 години
Никой не се е съмнявал ,ако беше БСП щеше да в дефицит!

Спонсорирани публикации