Овцете в България намалели от 16,5 на 2,7 милиона през прехода

Усвояват се субсидии с животни само на хартия
146
Овцете в България намалели от 16,5 на 2,7 милиона през прехода
Снимка: Pixabay

На Гергьовден традицията повелява на трапезата да има агнешко месо. По данни на агростатистиката у нас в момента се отглеждат около 1,3 милиона овце, като броят им през последните години драстично е намалял.

Експертите не са единодушни по въпроса, но според различни данни за последните 20 години  броят на  овцете у нас се е сринал от 11 милиона на един милион.

От началото на прехода броят на чифтокопитните животни със стопанско значение е намалял от 16,5 милиона на 2,7 милиона, което означава, че в България просто са „изчезнали“ 14 милиона животни.

Друг проблем, за който алармират браншовите организации, са "виртуалните животни".

Според овцевъдната асоциация близо двеста хиляди у нас са овцете, които фигурират в системата на ветеринарните власти, но не и във фермите. Това е така, защото сред тях се усвояват субсидиите за пасища.

За поредна година животновъдите ще настояват за нормативни промени, които да гарантират по-справедливо разпределение на европейските субсидии.

Съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев заяви пред БНР, че България отдавна е излязла от международните пазари на агнешко месо.

"Много трудно можем да говорим за износ. Той е спорадичен и в малки количества. В последните години производството на агнешко месо в България захранва само потреблението в страната", каза той.

По думите му от години българското селско стопанство работи без цел. Той подчерта, че липсва адекватна държавна политика спрямо сектора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: овцеземеделие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
5
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
Не е вярно за търсенето и предлагането, а вярното е за платежоспособното търсене и предлагането. Малка, но изключително съществена корекция за една от лъжите.Примерно всеки иска да си купи нов автомобил, т.е. търсене има, но колко са платежоспособните? Ами колкото са произвежданите автомобили. Идеален начин да скриеш дефицита, характерен и за капитализма.
22
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Много сериозни проблеми има. Три седмици парламент т.нар. партии на статуквото и т.нар. протестни партии се боричкат за избиратели, патосът им е голям, да не кажа неестествен, а нямаме овце, нямат високи доходи хората, безлюдни са ни селата. Пари от джипка се раздават, Бойко Борисов флиртува с работници, като ги пита как им върви работата, на инспекциите и т.н. Ходи пеша, бе (реплика на Простата кърджалийска...), Джипко Бибитков и т.н. Театър, цирк, за които не е време, а проблеми има.
21
1
 
8
 
! Отговори
ЕС преди 2 години
Селското стопанство в ЕС е на Франция. Всяка конкуренция бива смазана. В България се внасят храни които в западна Европа трябва да се изхвърлят.Автомобилостроенето е на Германия. Затова и е почти невъзможно да се направи автомобилен завод някъде другаде. Мислете бе хора.
20
1
 
3
 
! Отговори
Чобан преди 2 години
И два живота да имах,пак овчар щях да стана
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е що беха празни магазините тогава, като толкова е имало?
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 17Еми започвай да гледаш ти!Е, на. според статията 14милиона овце трябвали.Което значи, че колкото и да гледаш, пазара ти е осигурен. ще направиш яката пачка!
17
2
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
Не е вярно.Много сме,Прости сМе Блеееееееммм
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То не са само овцете, а всичко останало намаля в пъти и това е страшно. Уж капитализма щеше да дава по-голямо производство, а той изостава в пъти от социализма.
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 14Ей, леко, леко.С тия къси крачета не се ли спъваш кат ходиш?Ела при мен, аз ще ти дам агнешко без връзки. Щерка ти ще плати в натура, обаче.
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1989 година изнасяхме голяма част от продукцията на селското ни стопанство, а сега внасяме некачествена продукция, защото наша вече няма.
13
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са бе! Как ще са изчезнали?Ей на гласуваха на последните избори са Мая Манолова и Слави.
12
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СДС разсипаха селското стопанство след 1989 година, а ГЕРБ го довърши окончателно през последните 12 години. Какво ли се опитват да унищожат обединените унищожители на България?
11
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това имало, онова имало, па магазините беха празни, хората от март тръгваха да обикалят за връзки та да се снабдят с агнешко по Великден и Гергьовден
10
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква трагедия. Те и ладите намаляха драстично за сметка на мерцедесите и бмв.Овцевъдството и Ладите са бъдещето на майка България
9
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Овцете според овчарите. Овце може и да нямаме, но шофьори пълно. Къде на лични, къде на професионални. И ръст в наличните автомобили също имаме. Е това е ръст. Ръст в гаджети, телефони, телевизори не се ли брои за просперитет.
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кравите от 20 милиона колко са сега се пита в задачата. Дали са останали 100 000 глави. Като гледам какво прясно мляко от прах продават сигурно и толкова няма. По бай Тошово време прясното мяко го продаваха сурово издоено от кравите. Вкъщи го сварявах а каймака излизаше през капака и полепваше по дъното на тенжерата. От 100 метра се надушваше миризмата на сварено прясно краве мляко. А сега нито вкус нито мириз на мляко. Макявимутренскадевнем.
7
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Главният овен Румен Радев води стадото
6
4
 
10
 
! Отговори
Аййт преди 2 години
Хващайте гегите и в балкана с овцете,кво ми се мандахерцате по кафенетата?
5
2
 
16
 
! Отговори
негласуващ преди 2 години
Не е вярно!Според изборните списъци на ЦИРК били над 6 милиона!
4
1
 
28
 
! Отговори
православен преди 2 години
Овцете са вече под 6 мил.