Проф. Топалов: Македонската кауза обединява над 86% от българите

РС Македония се опитвала сама да изработи правилата за влизане в ЕС
12 май 2021 21:51, Елка Василева
44
Проф. Топалов: Македонската кауза обединява над 86% от българите
Снимка: архив, БГНЕС

Над 86% от българите са обединени около идеята, че ние не можем да се откажем от нашите исторически корени и историческата ни идентичност. Тази идея от 80 години обединява почти целия български народ, заяви пред БНТ проф. Кирил Топалов, член на Междуведомствената комисия между България и Република Северна Македония.

Той отбеляза, че във външнополитически план българите са ориентирани в две посоки - едните предпочитат европейската ориентация на България, други - руската, като единственото, което ги обединява, е македонската кауза.

Още по темата
Според него надеждите на политиците в Република Северна Македония македонската кауза да бъде предадена в сегашната политическа ситуация у нас са суетни.

"Никой не може да принуди България да пусне една държава, която не е скъсала с тоталитарната комунистическа държавнотворческа енергия и форма на управление и която сама се мъчи да изработи правилата, по които да бъде в ЕС. Това е чудовищно", допълни проф. Кирил Топалов.

По думите му Република Северна Македония не изпълнява задълженията си по договор със съседна страна членка.

"Вече трябва да забравим това, че са ни братя, братовчеди и т.н.", каза проф. Топалов и допълни, че трябва да гледаме на тях като на съседна държава, към която се отнасяме със симпатия, с доверие, но и тя трябва да ни върне същото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македония е империя на слънцето. Първият цар на Македония е взел истински лъч от слънчевата светрина и го е сложил върху знамето на Македония. Вие не можете да се мерите със слънцето, цивилизационно сте изостанали. Не виждате ли, че даже не можете да изберете кой да ви управлява? Само някакви тикви и шутове избирате, които ви държат в мизерия и невежество.
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви са тия 14%, които не влизат в тези 86%? Хора, които не могат да мислят обективно, същевременно не обичат и сънародниците си. Що за хора са това?!
1
21
 
0
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Мене тая кауза не ме брига. *** професори много моля да не отразявате.