Днес почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена

Това е денят на игрите по огън - нестинарството
21 май 2021 06:35, Ния Христова
46
Днес почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена
Снимка: БГНЕС
На 21 май почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена. Това също така е денят на игрите по огън (нестинарството).
 
Църковният празник, на който почитаме Светите равноапостоли, е в памет на император Константин и неговата майка Елена. През 313 година Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия.
 
Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Иисус. Тези събития се смятат за най-важните в историята на християнската църква. По тази причина императорът и майка му са канонизирани за светци.
 
Царуването на император Константин е едно от най-важните в историята, понеже при него християнската вяра е станала господстваща в империята му.
 
Имен ден празнуват Константин, Елена, Костадин, Костадинка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в будизма ли има прераждане?
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма прераждане, нито карма.
18
1
 
4
 
! Отговори
До 13 преди 2 години
Сред измъчените, преследваните и убити християни има много такива от благороден произход. Свети Георги Победоносец е един от тях. В житието на свети Николай Чудотворец пише, че той е бил в опасност и гонение заради вярата си в Христа, идването на Константин Велики спасява християните от поредното несправедливо към тях гонение, свети Николай също е бил спасен.
17
1
 
6
 
! Отговори
До 13 преди 2 години
Напротив, Християнството е било несправедливо гонено в империята, християните са били наказвани и гонени само заради Вярата им, те не са били престъпници. Самите престъпници в римската империя не са били подлагани на гонения и безчовечни мъчения, за разлика от християните, които са били и почтени хора. Свети великомъченик Георги Победоносец е бил военачалник и пострадал за Христос при император Диоклетиан - жесток човек и гонител на Християните.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 13 .Вие не сте добре ,нали!В Империята християнството е систематично преследвано тъй като не почита култът към императора,който е задължителен.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 12Император Константин Първи спира гоненията на база Изповед на Вяра, християните преди са били гонени и избиване заради това, че са вярвали в Господ Иисус Христос, а не са вярвали в римско - гръцките "богове". Християните в Римската империя не са били престъпници или нарушители на обществения ред и закон или врагове на държавната власт, т.е да са били против властта на императора. Константин I е преместил столицата във Византион, за да започне очистване на империята от езическата тиня.
14
0
 
4
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
Император Константин Първи Велики е Първият Римски (а по - късно и Византийски ) император, който е Християнин и който спира гоненията на християните из цялата Римска Империя. Константин Велики избрал предимствата и достойнствата на Новата Вяра пред езическите вярвания, които буквално разлагали и развращавали римското общество.
13
0
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 2 години
Не, Според Православното Християнство прераждане няма. Самото Възкресение Христово е доказателството, че прераждане няма. В Светата Библия има много доказателства и текстове, които потвърждават вярата в задгробния свят, за вечните адски мъки и грешниците, които ще се мъчат в ада там завинаги, както и за тези, които са спасени от Бога и удостоени с това, да получат от Него Вечен живот, радост и блаженство в Неговото Небесно Царство.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако навремето Имп. Константин не е наложил християнството, то нямаше сега да е масова религия. Може би нямаше да се появи и мюсюлманството, което е копирало одновите на християнството и се е противопосдтавило на него.
11
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според християнството има ли прераждане?
10
4
 
1
 
! Отговори
До 12 преди 2 години
Християнството не е било забранено от държавата и строго преследвано.Това са пусканици на папите. Преследвани са част от християните,които са правили зулуми. Всички религии са били равнопоставени ,така че няма как една да е преследвана. Второ Константин и Елена дават превес на християнството - сам сочиш, че строят манастири и църкви.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо,християнството не става официално,а равноправно при Константин на останалите религии.Дотогава то е забранено от държавата и строго преследвано.Второ,официално християнството става чак при Теодосий Велики през 390.Същият забранява и олимпийските игри.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето хубаво мнение :Защо нашата църква почита всички възможни светии, само българските са пренебрегнати. Свети Цар Борис I е въвел християнството в България. Чества се на 2 май. Защо този ден не е големият празник за държавата, а празнуваме гръцките светии Георги и Димитър, ето днес е ред на св Константин, а празникът на св. Борис Покръстител някак си минава тихо, кротко и неспоменато? Какво прави българската църква? Нали ако не беше Борис - нямаше да я има днес българската Християнска църква?
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес е 8 Май, 21 Май ще е след 13 - сет дена, т.е на 6 юни по ново му. Аз си мисля, че не Константин или майка му, а Господ Бог Иисус Христос е Най - Великата Личност за всички времена. Християнството е било и преди и след Константин Първи. Християнството не е дело на римляните или на гърците, Тази Вяра е от Евреите, а Иисус Христос, Пречистата Му Майка и Дева Мария и Светите Апостоли и Последователи са най - великите Евреи и Човеци.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грозна снимка, неподходяща за статията.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 5Прав си, донякъде.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През 324 година Константин обявява решението си да превърне Византион в Нов Рим и на 11 май 330 г. официално провъзгласява града за новата столица на Римската империя. Градът е преименуван на Константинопол (от гръцки език: Kωνσταντιvoύπoλις Градът на Константин) и след смъртта на Константин през 337 г. остава столица на Византийската империя за повече от хиляда години.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Паметта на свети император Константин Велики и на майка му, света императрица Елена, се почита след 13 - след дни, т.е на 3 Юни е 21 Май.Константин Първи още приживе е наречен Велики. Той е син от първия брак на Константин Хлор (Флавий Валерий Констанций) с Елена (Флавия Юлия Елена Августа). Той спира гоненията на Християните и с това става първия Християнски император. С майка си разпространяват Християнството по цялата Римска Империя, която е най - великата империя под небето.
2
2
 
5
 
! Отговори
Поп Андрей преди 2 години
Обществено-политическите промени след 10.11.1989 дадоха небивала свобода на вероизповеданията. Като гъби изникнаха нови религиозни общности, църкви, параклиси, джамии....Е, и какво ? Станаха ли хората по- добри и благочестиви? Стана ли светът по-мирен ?.....Нищо подобно.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да започнат либерастите да вият на умряло и срещу този празник !