Мерките за подкрепа - докога ще продължи помощта от държавата?

Димитър Манолов: Разходните тавани май са достигнати
Обновена: 26 май 2021 22:38 | 26 май 2021 22:37, Веселина Йорданова
33

Актуализация на бюджета няма - докога ще продължи тогава държавната помощ? Планът за възстановяване: Как ще го надгради служебното правителство?

"По-скоро става дума за преструктуриране на досега съществувалите мерки. Идвам току-що от МС, където имахме среща с вицепремиера Гълъб Донев и министъра на икономиката Кирил Петков и министъра на финансите Асен Василев. Предложихме много неща, стана приличен дебат, в който се потвърди правилността на първоначалната теза на КТ "Подкрепа", че тези средства за защита на заетостта щяха да работят по-добре, ако бяха адресирани директно към изложителите, а не минаваха през предприятията", заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в студиото на "Денят ON AIR".

Той добави, че мярката "60/40", бидейки недостатъчно гъвкава, е дала възможността през нея да се покриват други разходи, освен тези за заплати на работници и служители.

"Говорейки за тази мярка за 50-те лева, мисля, че повечето от присъстващите в залата се съгласиха, че тези 50 лева, раздавани на всеки човек, не са най-добрият подход към този проблем", подчерта Манолов.

Президентът на КТ "Подкрепа" отбеляза, че за някои хора тези 50 лева са жизненоважни.

"Мерките за подкрепа на заетостта не са гарантирани финансово. Чуха се две неща - първо - че май никой не харесва тези мерки изобщо като такива, и второ - вече като оправдание - май са достигнати разходните тавани. Когато някой не иска да направи нещо, стигаме до там, че няма пари", уточни Манолов.

Относно как са били събрани парите за пенсионерите, той заяви, че най-вероятно е станало през преструктуриране на бюджета.

"Сегашните мерки дават възможността да ползваш средства, без да имаш чак такава нужда. Ако тези средства бяха предоставени директно на работник - ако работиш - получаваш, ако не работиш - не получаваш, ако те се съгласят да чуят това, което аз днес им казах, дори може да им останат пари", категоричен е президентът на КТ "Подкрепа".

Манолов допълни, че един трезвен разговор по темата за актуализацията на бюджета е бил належащ.  

"Аз съм чувал от всякакви хора, в това число и от средите на тогава управляващите от ГЕРБ, че резервите са изчерпани. Чувал съм от същите среди, но и от техни противници, че това не е така", добави още той пред Bulgaria ON AIR.

Манолов заяви, че министърът на финансите принадлежи към политическа група, която е душман на мините.

Относно Плана за възстановяване, президентът на КТ "Подкрепа" добави, че колкото по-рано го внесем, толкова по-скоро ще приключи дебатът по него и ще постъпят средствата в България.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
Манолов, измислен профсъюзен манипулатор, помощта от държавата ще продължи, докато откраднат всички спестявания на гражданите ! Тогава ще ходиш по площадите с празни джобове и ще крещиш, че някой е виновен ! А виновният ще си ти, профсъюзна!
17
3
 
4
 
! Отговори
един преди 2 години
Помощи дадоха другите страни. Тук нищо, освен безмислените 50 лв, които тук там някой пенсионер изхарчи за храна. Лично моите старци, както всички от блока ги вкараха в банките за черни дни и с нищо не допринесоха за раздвижване на икономиката. За такива закостенели мозъци никакви пари. По-добре на работещите, защото гледат деца, а старите са с изкривено и подло мислене, останало от соца - редно е да се пооткрадне, да се поизлъже и пр. Вярвайте ми, работа с хора!
16
1
 
4
 
! Отговори
111 преди 2 години
Само на туризма се помогна. Другите пари със схеми отидоха в ЧЕКМЕДЖЕТО.
15
1
 
4
 
! Отговори
До13 преди 2 години
На много отрасли бе отказана помощ.И 40%спад да имаш - оправяй се сам.Ако не си в туризма и ли магЗинче, ресторантьорство, нямаш достъп до средства.И бе само. Ако забравиш плащане къ бюджета лихвите си текът. Никой не го интересува горе... ТОВА Е ИСТИНАТА ЗА ПОМОЩА КЪМ МАЛКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На дъщеря ми държавата Белгия и преведе куп пари, без да трябва да доказва нищо! Само тук ти искат тройно заверена фактура от Светия синод. Между другото дъщеря ми си е българска гражданка.
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 9Малките фирми, а и големите, имах право на до 10 000лв за покриване на разходи, ако докажат 20% спад в оборота и имат фактури за разходите.При твоите 30000 си имал право да финансираш допълнително с до 1/3 от оборота си, което не е малко. Друг е въпроса, защо не си го направил и защо не може да докажеш нужния спад.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Финансова мобилизация на населението всички ставаме войници на подчинение на държавните институции
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как дава тази възможност да се покриват други разходи, като заплатите и осигуровките ти са повече от получените пари, а хората после трябва да ги държиш още 6 месеца на работа, ако не си тръгнат доброволно.И ако не беше насочена към работодателите и в предвид че в пазарната икономика, ако нямаш нужда от един служител го уволняваш. При намалени обороти от около 50% и никакви средства за работодателите, щяха бая хора да са по бюрата. А после, заради търсенето, наети на по-ниски заплати.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се дават държавно гарантирани ваучери за храна на всеки а парите евро и левове на производителите на храни и за комисионна на хранителните магазини и вериги работещи в градовете
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя за какви помощи говори?Една стотинка не ми е дала държавата само аз внасям данъци и осугуровки в нея!На нас дребните частници с малки обороти под 30 000лв годишно държавата не дава нищо!Нещо повече.Министър Горанов ни нарече маргинали,защото работим сами за хляба си!
8
1
 
21
 
! Отговори
Богати стават още по преди 2 години
Видяхме ви целта на ковид "кризата". Поредната криза за богатите хора да ги ожали човек. Богатите станаха много по богати а бедните да бъркат в кофите.
7
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пандемията свърши. Спирайте помощите на богатите, на работонаемателите и техните слуги.
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя лъжеше герба,сега се прави на ощипана мома )
5
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коя беше тази млада симпатична дама?
4
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки е чувал за тая помощ, ама никой не я е виждал. Може да продължи вечно.
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя е част от крадците него слушайте какво говори
2
3
 
25
 
! Отговори
135678 преди 2 години
Какви помощи,какви мерки? Работя във фирма,която не е спирала работа дори за час,въпреки ,че 80% от персонала се разболяха през тази година и не сме видяли една стотинка помощ.Фирмата е с персонал от 2000 човека.Болните си боледуваха ,а другите опъваха....
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подкрепа не виждам