Ресторантьорите недоволни от отношението на служебния кабинет

Те не са доволни от мерките за подпомагане
27 май 2021 16:30, Нели Христова
67
Ресторантьорите недоволни от отношението на служебния кабинет
Снимка: БГНЕС

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България не са доволни от мерките, които служебното правителство предприема за спасяването на малкия и среден бизнес. Те излязоха с изявление, в което казват, че им е омръзнало да бъдат неглижирани, когато стане време за реални мерки.

Ето и пълния текст на изявлението:

Омръзна ни всички да сочат малкия и среден бизнес за свой основен приоритет, но когато настане време за реални действия, да го мачкат и неглижират

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България остро възразяват срещу отношението, което демонстрира служебното правителство към българския бизнес! Не само, че не се вижда желание за бъдеща подкрепа, но дори действащите програми са замразени по неясни за нас причини. Средствата за одобрените по тях колеги са стопирани и никой не получава нищо. Спрени са грантовете, за които сме кандидатствали и също сме били одобрени.

Нашите две организации положиха огромен труд, за да се стигне все пак до някаква подкрепа за бизнеса, която изчезна като с магическа пръчка. Защото явно някой е решил да се запознае по-подробно с програмите и ние чакаме на неговото благоволение дали ще ги пусне отново, дали ще ги спре изобщо или как ще ги трансформира след 31 май. А в същото време малкият и среден бизнес е най-голямата жертва на икономическата криза, която последва пандемията от COVID-19.

Уважаеми госпожи и господа, разберете, че бизнесът няма време да ви чака. Подайте ни ръка и в максимално кратки срокове ни кажете - можем ли да разчитаме на подкрепа от ваша страна и каква би била тя.

В публичното пространство министри казват, че се работи по някакви мерки, но нямаме информация от първа ръка дали това е така. Ако действително има разработване на варианти за подкрепа, то това се случва без участието на бизнеса, което е недопустимо. Входирали сме писма за срещи с министерствата на финансите, икономиката и туризма, като до момента нямаме обратна връзка дали и кога ще има такава. Единственото, което се случи беше протоколна среща с министъра на туризма, на която си говорихме общи приказки и не усетихме да има готови решения за излизане от ситуацията, в която сме поставени.

Присъединяваме се към призива на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България г-н Васил Велев за спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество и Икономическия съвет, заради неяснотата как ще продължат икономическите и социалните мерки, въведени във връзка с кризата.

Решения трябва да се вземат веднага, защото нямаме време. И ни омръзна всички да сочат малкия и среден бизнес за свой основен приоритет, но когато настане време за реални действия, да го мачкат и неглижират.

Водени от гореизложеното очакваме и настояваме да отворите настоящите програми или да предложите по-добри в максимално кратки срокове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
6
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
До Анани 21Ма, Анани, нали и аз това казвам ба, другарю. Мандалото воистина лопна. Само че на 11 юли ще трябва пак да хлопне и ще се види за кого. Нищо не казвам, нищо не намеквам, а само, че всичко може да стане. Демек хлопването на 4 април беше временно - идват нови хлопвания... Ако ме разбираш...
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова нагли типове досега не съм виждал ! Нито стотинка повече за тези мутри !
30
0
 
21
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
Те и от Борисов не бяха доволни,че малко им давал.Протестираха и си мислеха ,че ще получат повече,ама служебните имат друга по важна работна и изобщо не им пука за някакви си кръчмари.
29
1
 
15
 
! Отговори
Зарко преди 2 години
Гледам един се оплаква, че имал ресторант, ама едва изкарва колата си да поддържа и кара. Ама тя не е кола каква да е - Бентли брат. И реве че пари нямал. Ми кат нямаш пари, ша караш голф за 1000 леа, не Бентли за 200 000. Аре ся дърпай нанякъде. Следващия.Реве че пари нямал да си поддържа частния бизнес. Кой бизнес, то той държавен, държавата ти дава пари за да го има този бизнес. Иначе си бие в гърдите че бизнесмен бил. Два по един няма в джоба си, бизнесмен бил той. А бе яяяяяяяяяяяяяяяяяяяяя
28
0
 
10
 
! Отговори
абоната е на мо~~~ре преди 2 години
Влязъл в Затвора, а там попаднал на хора, излязъл - станал кръчмар.Най-лесните пари падат от тази сладка работа, данъци почти не плащат, а реват, щото пак ще им дадат.
27
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ееееми - така е - новите не дават - те само прибират
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен 26: виждам и се притеснявам, защото и други виждат. Така преди Иван Костов също беше видял и от трибуната на НС каза, че в банките има найсе милиарда лева и те трябва да ги вземат. Помня и фалитите на банките и още доста неща помня. Така че тоя излишък някой дебне на го вземе. И ще успее - рано или късно.
25
1
 
11
 
! Отговори
нагляри преди 2 години
през цялата пандемия нагляха и оня с манзата косица при боко всеки ден
24
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама то така лесно, всеки ще си отвори ресторант. Като не влага нищо, лесно е. Кат нямаш пари за да отвориш и поддържаш заведение - затваряш го и търсиш друг начин да си изкарваш прехраната. И без оправдания "Ама персонала". Персонала не е женен за теб и ресторанта ти, той няма цял живот да лежи или да чака някой да му помогне. Ще си намери работа и той. И това е. Стига сте ревали, кат нямате пари - затваряйте. Дадоха веднъж, два пъти, три пъти - къде отидоха тези пари? Аре, марш.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 23- другарката Нинова не лъже -хахахах разсмя ме истински. Ами огледай се как ресторантите и клубовете се пръскат по шевовете, какви опашки има по хранителните магазини, как хорат си тръхват с по ттри четири пазарски чанти, как постоянно се получава информация, че в цял свят е настанал истиски "глад" за суровини и материали или ти вярваш на спуснатото от социал комунистическото политбюро
22
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво Радев - никакви помощи за ресторанти и хотелиери ! -Милиарди раздадоха на близки до геП , а народа тъне в мизерия и безисходица !
21
3
 
15
 
! Отговори
Стойо преди 2 години
Да се подпомагат (ако има нужда) само бизнеси произвеждащи храни, лекарства и стоки от първа необходшмост. И то директно на работниците останали без работа. Никакви хотелиери, кръчмари, превозвачи, туроператори и др.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен 19: кои хора имат пари? Другарката Нинова казва, че в България хора бъркат по кофите за *** от вемотия. Някой лъже: ти или другарката Нинова. Само дето другарката Нинова не лъже! Ти откъде разбра, че хората имат пари? Кои са тези хора? Имена и адреси?
19
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От де Паре?Бойко за последно отръска касата и това е!Пък от чекмеджетата му свиди да дава!
18
1
 
14
 
! Отговори
Анани преди 2 години
До Пиян Гъ: ааа, не. Мандалото хлопна. Вече системата е сменена и връщане назад няма. На спечелилите: честито.
17
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До кръчмарско чедо - таова са пълни глупости - в момента ресторантите се пръскат по шевовете, а заради голямо търсене на разни суровини и материали в целия свят става ясно че хората имат пари, и заради голямото търсене и вече липсата на много соровини и материали, цените спекулативно започнаха да скачат, щото бизнеса вижда че хората имат пари и всичко се изчерпва моментално
16
3
 
12
 
! Отговори
Пян Гъ преди 2 години
До Анонимен 7:Прав си, така е. И нещо повече - да не стане накрая така, че тези, дето реваха с/у ББ/ГЕРБ, да почнат да викат: "Да идва Бойко, щото с тези хептен не върви бизнеса. С него поне можеше да се говори и все се намираше по нещичко..." Не казвам, че ще стане така, но имам съмнения.
15
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Я, верно бе, този с мазната опашка Алибегов, отдавна не се е показвал да плаче за пари!
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези хора са супер нагли. И други хора имат малък и среден бизнес и говорим за работа, но всеки се справя както може и не плачат, че някой им е длъжен. Защо не попитат колегите си със заведения на Запад. Кога отвориха нашите ресторантьори и кога в Западна Европа? Ако всички са добре и вие ще сте добре. Иначе няма как. Като не сте доволни, работа има много. Но говорим за работа, а не както свикнахте.Стига сте ни занимавали с вас.
13
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега най-важното е да се чегърка, после след 2 месеца други ще го чагъркат и така.Хората и ресторантите нямат думата, всичко се диктува директно от Кремъл.