Есенната вълна на коронавируса нямало да се размине

Имунизацията продължавала да върви с незадоволителни темпове
74
Есенната вълна на коронавируса нямало да се размине
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ходът на пандемията показва основания да очакваме есенна вълна на коронавируса. Това коментира епидемиологът и съветник на министъра на здравеопазването проф. Мира Кожухарова в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ затихването на пандемията в момента и спадът в броя на заразените у нас, е добър момент да бъде засилен процесът по ваксинация на най-рисковите групи. Именно така бихме могли да минимизираме лошите последствия от нова вълна на заразата.

"Имунизацията у нас продължава да върви с незадоволителни темпове", смята проф. Кожухарова. Според нея обаче вече се наблюдава подобрение в организацията за ваксиниране, специално на възрастните хора, заради разширения достъп до препарати при общопрактикуващите лекари.

По отношение на информацията отпреди няколко дни, че у нас е открит "български вариант" на коронавируса при починал 80-годишен пациент, епидемиологът коментира, че не се касае за нов щам и няма място за притеснение.

Засега не се говори за нови щамове. За да бъде определен даден вариант за нов щам, трябва да бъдат констатирани значителни промени в структурата на вируса, за да се отличават от първоначалния щам, открит в Ухан в началото на пандемията, обясни още проф. Кожухарова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: коронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините са до три-шест месеца. Вируси си има нонстоп. Профилактика е нужна, а ваксините в най-добрия случай са далавера. Алчността е най-опасният вирус. Лекува се, де. Ако не ту него, той теб.
26
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Локдаун или не, но само онлайн обучение може да оправи учащите се. Те досега се подиграваха с учителите, лезеха се да им себобяснява по сто пъти едно и също нещо, а учителите си разболяват гласовете и дробовете, обаче на кого му пука. Родители атакуват учители, налитат им и ори най-малка забележка към разхайтен ученик. Масов спорт по учил-та са боевете между момичета. Това спря при онлайна. Те затова оквичават вселената и искат присъствено у-ще. Иначе, който си учи, си учи.
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кой мисли така, сзо-то ли
24
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
грип не коронавирус.. ГРИП есенния ГРИП
23
11
 
15
 
! Отговори
123 преди 2 години
Ковид ваксини няма. Това са вредни вещества които сриват имунната система и "ваксинираните" ще го разберат след време.
22
20
 
8
 
! Отговори
Striker преди 2 години
Ако на *** не му уври акъла и не се ваксинира, наесен не на 100, а на 120% ни е сигурен нов локдаун.
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Glei go toq te mu bryknali v DNK i toi se radva ludi xora
20
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пандемията свърши. Върнете се към другите болести.
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковида го изписаха много умен с голям коефицент на интелект направо възпроизведен модерен изкуствен интелект да се справя,заобикаля,внедрява,отговаря,претворява,видоизменява по конструкция и състав по условия на средата в коят се настанява как обусловеност за въздействията върху него как отражението му на защита с многофункционалност на действията за съществуването му изразени във форми на модефициране за мутации във възходящ порядък за образувания за съществуване в сравнение еталона елементарен
18
19
 
10
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Ваксинацията е типично по български. Да се снишим с надеждата, че ще ни се размине. Но рано или късно се слечва. И после някой друг ни е виновен.
17
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДО ВАКСОНОРАНИЯ С РНК НЕ БЪРЗАЙ ДА СЕ ФУКАШ НЕГАТИВИ ДО 10 ГОДИНИ ОЧАКВАЙ И ВТОРО ЦЕЛТА Е СТРАХА И С ВАКСИНА И БЕЗ ОТ СТРАХ СЕ МРЕ ПОМНИ
16
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ние се ваксинирахме с рнк и сега се чувстваме супер -няма го тоя страх и стрес ! освен за себе си го направихме в името на цялото общество - децата и младежите да живеят,учат и се забавляват свободно !
15
0
 
11
 
! Отговори
инфо преди 2 години
Така си и знаех че някой пр0сТТ доктор се е изказал . Значи прочетете каква е разликата между Вирусолог и Доктор и тогова пишете . Етичностт няма , а само лъжа !!
14
5
 
21
 
! Отговори
тъй де преди 2 години
Само ОН ЛИНЕ обучение да няма, защото тези ученици съвсем оглупяха.
13
2
 
25
 
! Отговори
брех преди 2 години
Бааа го, още лятото не е дошло и ни подгряват за есенната вЪлна!
12
3
 
19
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
И Ко да прайм ся?Те вълните ще са безкрайни както го показва реалността!Да лягаме и да чакаме да мрем ли?На когото каквото му е писано!
11
1
 
19
 
! Отговори
Голям прос преди 2 години
Изглежда броя на тестовете определя каква е вълната, малка или голяма. Интересно, защо ли създателя на ПСР теста казваше, че не става за коронавируси?
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, тъкмо новите управници ще направят показно! Ще се справят направу перфьектно с болестта и смъртността!
9
1
 
19
 
! Отговори
нормален преди 2 години
добре де , тия същите дето сега говорят за пандемията и как нямало да ни се размине , до вчера противоречаха на Борисов и НОЩ за същото това . това значи че и те манипулират и лъжат хората и усвояват едни пари .
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи много интересно, миналата година из европа апокалипсис, края на света чували с трупове а у. От Декември се започна с постепенна ваксинация, т.е миналата година нямаше нито един ваксиниран, април месец тази година имаше стотици милиони ваксинивани в Европа, обаче случаите на новозаразени достигнаха някакви максимуми 5-10 пъти по-високи от миналата година. Интересно какви ли са решаващите фактори, вероятно само броя на тестовете е определящ.