Най-бедни сме в Европа, но всеки българи изхвърля по 100 кг храна

В съседна Гърция това количество е два пъти по-малко
339
Най-бедни сме в Европа, но всеки българи изхвърля по 100 кг храна
Снимка: Pixabay

Общоевропейско проучване отчита, че всеки българин изхвърля годишно по 94 килограма храна, докато в съседна Гърция това количество е два пъти по-малко.

Още по темата

Изхвърляме най-много хляб и противно на очакванията домакинствата са най-небрежни в пестенето на храна.

„Най-много изхвърлят едночленни домакинства, т.е. хора, които живеят сами, семейства с малки деца, жителите на големите градове и млади хора до 25-годишна възраст“, казва Стоилко Апостолов от фондация „Биовселена“, пред БНР.

Фондацията работи за ограничаване на проблема и има наблюдения върху поведението на българския потребител.

„Колкото по-евтини са някои продукти, толкова по-малко скрупули изпитва човек, когато ги изхвърля. Ако един хляб струва 1,50 лв. примерно, индустриален хляб, който общо взето има кратък срок на годност, много малко хора се замислят дали да го изхвърлят докато ако си купят занаятчийски хляб, който струва шест лева килограма, ще го ядат цяла седмица. Имат по-големи угризения да го изхвърлят“, посочи Апостолов.

Той подчерта още, че европейската стратегия „От фермата до трапезата“ отчита разхищението на храна като сериозен проблем и залага цели, които всяка държава членка трябва да постигне, за да намали безсмисленото пилеене на ограничени природни ресурси.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още по темата: хранадомакинство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я съм на кренвирши.
226
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До кръпел Хем били блъскани с консерванти, хем се разваляли за два дни. Хахахахахахахаха. Руските слуги вече се чудят какво да излъжат по напред и постоянно си противоречат! А междувременно нормалните хора в България си ядат съвсем нормална храна.
225
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до Анонимен 224 "В Белорусия и Русия нацистките идеологии са забранени със закон и се наказват със затвор" Само абсолютен *** не разбира, че няма разлика между комунизма на Сталин/Путин/Лукашенко и Нацизма на Хитлер.
224
0
 
6
 
! Отговори
кръпел преди 2 години
отварям пастет след 2 дни посинял , отварям шунка след 1 ден запчва да лепка и мирише , режа хляб след 2 дни е мухлясъл ...... това е качеството на храните в Бг и затова се хвърля
223
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
100КГ.храна.Като вкарват най нискокачествената храна в Българиякак няма да се изхвърля.Плодове ,зеленчуци, месо от най долно качество се внася у нас.
222
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до Анонимен 224 "Оспорването на цифрите от холокоста и отричането му не е пропаганда на нацизъм," Не е "оспорване", а е "отричане", но понеже не си прочел една книга, включително и на Лъжеца Граф и си приказваш празни приказки. За нещастие, вече показа, че и ти сам не си вярваш.
221
1
 
5
 
! Отговори
sorry преди 2 години
Не е за вярване,средно статистическият българин не се храни,той консумира-***,отпадъци и много замразена храна на 12 години!Живейте,работете,хранете се,раждайте деца,създавайте семейства и не на последно място-плащайте всичко останало,за да сте много,много добре!България е шест,6,милиона,какво и трябва още?
220
0
 
5
 
! Отговори
НималSS преди 2 години
Освен , че сме най - бедни сме и най - болни в Европа ! Една от причините е ,че ядем отровна храна - мандри и месокомбинати както и хлебозаводи ни тровят с Л..А Й НА !! Всеки ръководен орган знае това но си траят !!!!
219
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изхвърлят ,защото е вмирисана.Днес изхвърлих кило салам , от голяма верига. И приключвам с тях.
218
0
 
3
 
! Отговори
интересно ми е преди 2 години
При толкова много статии за Белорусия през последните дни, защо нямаше нито една за бедност и мизерия в Белорусия, да дадат цифри, статистики, болести, как гладуват и студуват? Нито ред!
217
0
 
4
 
! Отговори
фори преди 2 години
ДАЛИ ХРАНАТА Е ХРАНА В БЕДНА БЪЛГАРИЯ!НАЙ-БЕДНИТЕ СЕ ХРАНЯТ С ОТПАДЪЧНАТАХРАНА НА ЕВРОПА!БЯХМЕ СРЕД ПЪРВИТЕ,СЕГА СМЕ ПОСЛЕДНИТЕ!ПРЕКРАСЕН РЕЗЕРВ ИЗПАПАХМЕ-БРАЗИЛИЯ,ДАНИЯ,ИСПАНИЯ!ИМА ЛИ ОЩЕ *** ПО СВЕТА!ВНЕСЕНИ ЗА 1$ В БЪЛГАРИЯ,С ПЛАТЕН ТРАНСПОРТ,ПРОДАВАНИ ЗА 3,5$,А В ТЪРГОВСКАТА МРЕЖА...!СЪЩИТЕ ТЕЗИ,НЕ РАБОТЕЩИ ИНСТИТУЦИИ У НАС ИСКАТ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ТОК,ПАРНО,ХРАНА,ВОДА И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ!СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ...!
216
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен . . . При Лукашенко пенсионерите не ровят с кофите за огризки както в при членката на ЕС и НАТО България.
215
0
 
1
 
! Отговори
до Анонимен преди 2 години
Оспорването на цифрите от холокоста и отричането му не е пропаганда на нацизъм, иначе и отричането на геноцида в Руанда и арменския геноцид щеше да се наказва със затвор в ЕС, но само еврейския холокост се наказва. А и никой не го отрича, само се оспорват цифрите. В Белорусия и Русия нацистките идеологии са забранени със закон и се наказват със затвор, но не и отричането на холокоста - за това може да те гледат странно, но няма да влезеш в затвора, а цифрите се дебатират публично и никой не са вкарали в затвора.
214
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До свобода на словото "Това не значи, че пропагандират нацизъм" Напротив, точно това означава. Оправдаването на извършители на геноцид отваря вратата за същите да се завърнат безнаказано, също както необявяването на комунизма за престъпен режим в България позволи на комунистите в България да се завърнат и в момента да разбиват крехката демокрация. Вече стана ясно, че сте напълно наясно с фалшивите си опорки, тъй че е ясно защо сте на амбразурата!
213
0
 
1
 
! Отговори
Жена преди 2 години
Аз не изхвърлям никаква храна, никога. Не смятам, че повечето от българите го правят. Храната е адски скъпа, а повечето като мен са с ниски заплати.
212
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до Анонимен 217 Лукашенко е бетер нацист, тъй че не знам освен да тролиш дали имаш акъл за друго.
211
0
 
8
 
! Отговори
Фога преди 2 години
Не изхвърляме храна, защото нямаме пари. Има *** разправящи приказки как се печатат и берат пари от дърветата, а българите живеят в мезонети и карат коли за по 100 бона, но реалността е друга. Аз дори с добър доход и професия не изхвърлям храна и живея пестеливо, какво остава за пенсионерите и тези с по 1000 лева заплата. Животът става все по-труден за обикновения човек.
210
2
 
4
 
! Отговори
Kolchak преди 2 години
Народът най - беден в ЕС , комноменклатурата ни една от най-богатите в света!!! Изхвърляме храна защото е имитация , повечето видове хляб също са менте.Нуждаем се от Априлски вятър , иначе сме за никъде.
209
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са глупости, не 100 кг, а дори и 1 кг храна не съм изхвърлил!Българите сме възпитани да уважаваме храната!Готви се само толкова, колкото може да се изяде от семейството, купуват се само толкова продукти, колкото могат да се оползотворят!Каква са тези глупости, кой изхвърля храна с килограми?!
208
1
 
4
 
! Отговори
до Анонимен преди 2 години
Белорусия е страна която най-много е пострадала от европейския нацизъм, европейските нацисти са избивали цели села от старец до кърмаче, младите жени преди това са ги изнасилвали преди да ги убият и после запалвали цялото село и унищожавали всичко. Да твърдиш, че в Белорусия са нацисти защото са дали политическо убежище на швейцарец осъден на затвор в Швейцария за престъпления на мисълта говори ясно за нивото ти.