Падне ли мораториумът върху кредитите, 20% няма да могат да ги връщат

Спестяванията се обезценяват заради инфлацията и отрицателните лихви
62
Падне ли мораториумът върху кредитите, 20% няма да могат да ги връщат
Снимка: Dnes.bg, архив

Около 20 % от хората няма да могат да обслужват кредитите си, след като изтече мораториумът върху тях. Това обяви по време на форума "Шумът на парите" Райна Миткова - председател на Асоциацията на колекторските къщи, цитирана от БНР.

Още по темата

Заради кризата с коронавируса много хора са задържали разходи, които не са от първа необходимост.

В същото време им се е наложило да преустроят домовете си, за да се пригодят към новата ситуация с работа вкъщи.

С облекчаването на мерките и напредването на ваксинацията срещу коронавируса много хора ще поискат да се върнат към високите харчове за забавления, но е добре да бъдем внимателни с личните си финанси, предупреди Райна Миткова от Асоциацията на колекторите.

С поетапното отпадане на мораториума върху кредитните задължения за всеки от нас ще се покачат разходите, предупреди Миткова.

"Трябва като кредитори да сме внимателни и да проявим малко повече гъвкавост към хората, които са изпаднали трайно в затруднения".

Голяма част от хората са опитали да спестят разходи в най-тежките месеци на пандемията.

"Бяха задържани разходи както за здраве, най-вече във формата на превенция, така и за обучение. Това пък са и перата, които голяма част от анкетираните казват, че ще наваксат вече - живот и здраве, когато ситуацията се подобри", каза Миткова.

В същото време спестяванията се обезценяват заради инфлацията и отрицателните лихви, допълни експертът по капиталови пазари Антон Панайотов.

"Мисля, че преди месец една от големите банки в България обяви минус 1,5% за средства над 200 000", каза той.

Най-добрият ход е да се обърнем към инвестиции в активи, но много внимателно и след съвет със специалист.
"Ако поемем по-голям риск, ще направим по-голяма възвращаемост. То така върви животът", посочи Панайотов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоест Радев е на път да срине банковата система?
16
6
 
11
 
! Отговори
Шукриева преди 2 години
Добре че има валутен борд иначе отдавна България щеше да отиде на дъното. Като влезем в еврото пак същото положение само по затегнато. Богатите ще сме си богати , бедните д г д. Българите над 85% са собственици на имоти.
15
0
 
13
 
! Отговори
Перниканец преди 2 години
"Ако поемем по-голям риск, ще направим по-голяма възвращаемост... посочи Панайотов"Направо заложете за Хърватска шампион - възвращаемост х 34. Егати специалиста
14
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Интернет всички се хвалят колко добре печелят, как така тогава България е на опашката на света по всичко. Ми значи ни е добре да храним 1млн крадци, 1 млн. Калинки, 1 млн. Кафяви, и т. Н, тока да е най скъп, парното, храната, по скъпи от Европа. Ако се съди по коментарите мисля, че сме първи в света по доходи и сме готови да издържаме който иска да ни товари. По голям *** от българин няма
13
4
 
14
 
! Отговори
Ахсан преди 2 години
Почакайте и икономиката да се гмурне пак в сивото и ще ми фанете опинците да плаща некой заеми...
12
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е защото банкерите са отворили широко гзовете си за пари. Народа и той на принципа "бал съм му майката - веднъж се живее" и той. Само да посочим, че накрая лаком гз крв сре, нали? А и народната мъдрост гласи, че всеки (трябва да) се простира според чергата си. Не може да работиш като роб и да живееш като баровец...
11
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спокойно. Ние работещите за големи заплати ще им ги платим. Че и в следващите сто години можем и да ги издържаме - тех, децата им и внуците. Заедно с малцинствата.
10
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата трупа огромни дългове и в бъдеще спестяванията ще се обесценяват за да върне дълга с инфлация.
9
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм спирал да харча. Месечно имам огромни разноски по кредити, но те са краткосрочни (ипотека за 5 години, потребителски- за 3, 2 нови автомобила и т.н..). Живея с максимата, че трябва да имам ликвидност да живея години наред без да имам никакъв доход. И, да- имам я. Харча много, признавам си. Но и изкарваме много с жена ми и живеем добре. Коронакризата не ни се отрази по никакъв начин, както и на повечето хора, които не са в сивия сектор. Кадърните, които загубиха работата си, отдавна намери
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
инфлация 1%
7
0
 
23
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 2 години
То добре че беше мораториумът иначе с криза или без криза народът обича да взема заеми над възможностите си.
6
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
50% по-скоро няма да могат да плащат. Моята мрачна прогноза. Хората са се разпищолили за покупки и разходи. Нямат финансова култура. Живеят по-широко от приходите си. Докато има валутен борд, левът ще има стойност и не се влияе толкова от инфлацията. Ако купувате жилища и стоки, да. Но стоейки в сметки, можете да обърнете левчетата в евра на фиксиран курс. Няма доходност, но и не губите. Като се пукне балонът на икономиката и влезем в еврозоната без валутен, тогава ще е интересно време.
5
4
 
4
 
! Отговори
да знаеш преди 2 години
До House M.D.И високата не прощава, понеже там пък много се присвоява!
4
0
 
33
 
! Отговори
Кооо? преди 2 години
"Асоциацията на колекторските къщи" ?!!? Ама в тази територия и това ли имаме? Не бе, знам какво е колекторска къща. Нещо ми скачаха преди време за някаква сметка към мТЕЛ, която нямам ама те нещо се опитаха да ми говорят грубо, че ги питах колко презерватива да подготвя, щото в селото ми освен бой по правило има и другото. Че от СГ груп някаква ме нарекоха "***" и трета година ви звук, ни стон от тях.
3
2
 
36
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Ниската финансова култура не прощава никому!!!
2
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не вземайте кредити (освен ако не е за здраве !!) и няма да имате проблеми. Човек може без кредити
1
5
 
20
 
! Отговори
не разбрал преди 2 години
А от какъв зор да ги връщат?!