20 хил. долара била цената на незаконна трансплантация в "Лозенец"

Бивш служител твърди, че връзката донор-реципиент ставала чрез фирма
Обновена: 6 юни 2021 20:23 | 6 юни 2021 20:18, Веселина Йорданова
186
20 хил. долара била цената на незаконна трансплантация в "Лозенец"

За всяка от незаконните трансплантации в болница "Лозенец" в сметката на болницата са постъпвали над 20 хиляди долара. Това разказва бившият маркетинг мениджър в здравното заведение Мишел Леви пред Нова телевизия.

Още по темата
За случаите съобщи преди дни здравният министър Стойчо Кацаров, а разследващите вече разпитват служители и потърпевши.

Мишел Леви изпълнява длъжността си в последните 7 месеца. Разказва, че знае за 5 трансплантации, които са в разрез със закона – една на черен дроб и четири бъбречни. При всички тях донорите и реципиентите имат роднинска връзка, но само по документи, твърди той.

По думите му реципиентите са палестинци с израелски паспорт, а донорите са граждани на Украйна, Молдова.

Връзката между пациентите и болницата се осъществявала със специална фирма, твърди Леви.

“Има фирма, която е собственост на турски гражданин с представител в България и човек, който отговаря за логистиката. Те пристигат, те намират реципиентите, те намират донорите и със знанието и благословията на проф. Спасов тези хора се озовават в болница “Лозенец”, посочва той.  

Част от комуникацията минавала през самия Мишел Леви. „Разговорите са минавали през мен, след което аз информирам проф. Спасов за това, че трябва да дойдат такива пациенти, и оттам нататък юридическият отдел на болницата се занимава с документацията”, заявява още той.

Донори и реципиенти се намирали бързо. В България документите за трансплантация се изпращали до Агенцията по трансплантации само ден или два преди самата операция, твърди бившият маркетинг мениджър. По думите му и да иска някой да реагира, той няма време, защото "винаги се чака последният момент".

Мишел Леви вече е сигнализирал ГДБОП. Опитите на Нова тв за коментар от отстранения директор проф. Спасов останали без резултат.

С екипа на телевизията се е свързала жена, която обяснила, че ще предаде на проф. Спасов за обаждането, но до момента обратна връзка от него нямало.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
- Защо политиците, юристите и докторите в България са толкова масово корумпирани? Пари ли нямат, власт ли, авторитет ли - що ли...
110
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са 20 000 не са. Не че е малко но е много повече.
109
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тези трансплантации не може да са ставали без знанието на Главния Трансплантатор ... На този Нерез кога ще му резнете чушката ... ??? И да му трансплантирате нещо друго ... Това е *** ... Не е държава ... Незабавно уволнение на цялата "държавна" администрация ... След това изпити за компетентност - който издържи изпита по IQ, математика и литература - може да остане ... на 600 лева ... #Закривай ...
108
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо критикувате пресата? Разследващата журналистика знае това, което са й спуснали от "народната милиция". Някои пишат, че нямало редактори.... Не само има дефицит на редактори, но и коректорите вече са кът.
107
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе това си е световна практика! Никой не е умрял и никой не ощетен! Богатате имат схема навсякъде-плащат на нотариуси, общини, заверки, че са роднини айде? Тях кой ги търси? Едни остават живи, други оцеляват! Никой не е ощететен, те гарантираат с подписа си, тъсрсете всички преди тях!
106
0
 
23
 
! Отговори
Хмел преди 2 години
Ще се намери ли някой, който да се разрови колко реално е струвала трансплантацията? Как и на кого е плащана останалата сума? На черния пазар, част от който явно сме и ние, бъбреците вървят по 70-80 хил. долара.
105
14
 
2
 
! Отговори
Трансплантиран преди 2 години
Кво ви дреме за разни гладни и обезумяли молдовци, пакита и други извънземни. Искали са easy money - рязали са ги. Кво толкова се е случило?
104
0
 
15
 
! Отговори
НЕЩО НЕ СЕ ВРЪЗВА преди 2 години
СТАТИЯТА НЕ ОТОЧНЯВА ПРОБЛЕМА С КРАЙНАТА СУМА И КОЙ Я ПЛАЩА.РАЗБИРА СЕ ЧЕ БОЛНИЦАТА ПОЛУЧАВА 20000 . ДИРЕКТОРЪТ СИ СЛАГАЛ В ДЖОБА 50000 . ПИТАМ КАКВО ПОЛУЧАВА ГЛАВНИЯ АРТИСТ ХИРУРГА ИЗВЪРШВАЩ ЯЛАТА ОПИСАНА ДЕЙНОСТ САМАТА ОПЕРАЦИЯ И НОСЕЩ ОТГОВОРНОСТ ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ НЕЯ. ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ НЕ СЕ ИЗЯСНЯВА КОЙ ПЛАЩА:АРАБИТЕ ЛИ? ЗДРАВНАТА КАСА ЛИ ? ИЛИ АЛАХ ?? НЕ ДОПУСКАМ ЧЕ КАСАТА ПЛАЩА ЗА ХОРА БЕЗ ЗДРАВНИ ДОСИЕТА - ТООГАВА РАБОТАТА СЕ СВЕЖДА ДО СЛЕДНОТО: ЛЕКАРИ НАПРАВИЛИ НЕЗАКОННА ТРАНСПЛАНТ
103
3
 
22
 
! Отговори
123 преди 2 години
Това вече е наистина чудовищно. Откраднали милиарди от асфалт - разбирам. Но за тая търговия с хора вече трябва да висят на въжето!
102
1
 
9
 
! Отговори
ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР преди 2 години
Къде си Пич ?
101
3
 
19
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 2 години
Показателна е Валутата в Правителствената Болница - Долари .САЩ са прави - Борисов и ГЕРБ са докарвали отвлечени донори от Сирия през Турция - резали са живи хора за им вземат Органите . Сега ще се разбере КОЙ е взимал Долари за Органи - не съм очаквал че ще видя в България Филма МЕСО .
100
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво значение има кеде са внесени част от парите.Има закон че не сме Индия.А тука правителствената болница се бори с ковида на олигарсите
99
0
 
15
 
! Отговори
20 000 преди 2 години
Ако официално 20 000 долара са за болницата,като зная колко са алчни и безскрупулни управляващият ни "елит" съм убеден,че директор на болницата по малко от 50000 долара за него не е бил доволен. Да им приседне!
98
1
 
4
 
! Отговори
Ама как преди 2 години
незаконно, пък парите по сметкста на болницата? Нещо не разбирам.
97
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кантарджиев беше заложил всичко на ново правителство на ГЕРБ.Сгреши!Той заедно със всички клоуни от щаба,си участваха в предизборната кампания на ОПГто,без да им работа да се политизират.Сега всички се тресат от страх ,защото доказателствата са навсякъде.Почистване и лустрация от Герберазма и ще бъдем отново Нормална страна.
96
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самото заглавие на статията е нарочно преиначено! А бе ние за вас бушмени ли сме? После се оплаквате че няма свобода на словото! Е как да има,вижте какво заглавие сте турили! Тука редактор имате ли!?
95
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо да има разлика под масата бе лешояд? Кой го казва?
94
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
20000 долара за болницата, а разликата за подмасата колко е?
93
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медицински хеликоптер??? Няма!!! Но има такъв, с който Търтея от Банкя обикаляше, за да показва възхода на Родината под негово управление.
92
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гнус. Спасов директно да му лепят доживотна и това е, какво го бавят?!?