Хората с имунитет не предавали коронавируса

Маските на открито трябвало да отпаднат, смята проф. Чорбанов
66
Хората с имунитет не предавали коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Либералните противоепидемични мерки и слабата дисциплина на хората у нас доведоха до това, че повечето се срещнаха с вируса, смята проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН.

Още по темата

„Понесохме риска на по-свободното поведение, имахме висока смъртност и висок брой заболели, но голяма част от населението се срещна с вируса. Следва тези хора да бъдат запазени занапред“, коментира той пред БНР.

Проф. Чорбанов поясни, че хора, които имат нужда от ваксинация, трябва да бъдат убеждавани за имунизация.

„Здравната грижа трябва да бъде насочена към хората с медицински предписания - болни, възрастни, хора с диабет, със сърдечно-съдови проблеми, хора с тежки автоимунни заболявания. Това трябва да е мишената. Огромният брой хора, починали в следствие от вируса, са такива с много съпътстващи заболявания или възрастни хора“, каза той.

Според него е абсурд е година и половина вече държавите да бъдат в полувоенен режим заради превантивност нещо да не се случи.

Проф. Чорбанов е убеден, че  носенето на маските трябва да отпаднане.

„На открито и при тези температури случаите на нашата географска ширина и при гъстотата на населението ни намаляват. Ако някой се чувства в рискова група, негова грижа е да предприеме мерки за себе си. Хората, прекарали заболяване, няма логика да бъдат с предпазни средства. Ако човек има имунитет, той не заразява и не разпространява заболяването“, мотивира се той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Неуважаеми другарю Овчаров, нито си професор, нито господин. Колкото и да ни агитираш, няма да се ваксинираме!!! Какъв хонорар взе за тази пропаганда?
18
1
 
10
 
! Отговори
Айдееее преди 2 години
СЗО да събират шатра ли е, сергия ли и от дето са дошли. Аре чао лека....
17
4
 
12
 
! Отговори
А преди 2 години
Ех, Чорбанов,Чорбанов много знаеш, но когато се разболя изприпка към ВМА и друга песен пя.
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На открито с маска?Това отдавна отпадна, нали???
15
2
 
24
 
! Отговори
Не! преди 2 години
"Според него е абсурд е година и половина вече държавите да бъдат в полувоенен режим заради превантивност нещо да не се случи."Да си го кажем направо, полу-военното положение е политическо и няма връзка с медицината.
14
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...но голяма част от населението се срещна с вируса..." иначе казано (по статистиката) към 420000 човека или по-малко от 10% от населението на България.. къде ги видя тия " голяма част" ..
13
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно така е - гледайте ги какво правят, а не какво ви говорят. Ако имаше такъв смъртоносен вирус, те щяха да са на частните острови, по бункерите и да не им виждаме очите.
12
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отдавна гледам по тв разни костюмирани важни клечки от близо и далеч не носят маски,здрависват и прегръщат се,потупват се свойски по гърбовете ,изобщо никакви мерки не спазват което явно доказва че щом важните костюмирани клечки не ги е страх от зараза значи вирус няма а са едни измишльотини
11
4
 
21
 
! Отговори
Оффффф! преди 2 години
Алоу! Журналистката! Маските ВЪОБЩЕ трябва да отпаднат. Не "на открито". На открито и сега не осим. По-долу в текста ясно си пише, че носенето на маски трябва да отпадне, без да се уточнава на открито или на закрито.
10
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чорбанов ще каже ли кое е изследването, което потвърждава това твърдение. Омръзна ми да го канят в студията и да не му задават въпросите директно. Искам конкретно изследване да каже, та да се провери, а не личното му мнение.
9
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако човек има имунитет, той не заразява и не разпространява заболяването. ...Доказано по емпиричен път. За един ден се срещнах с над 300 човека в малко затворено пространство със струпване на хора. Доста от хората бяха болни или в контакт с болни. Поех риска да видя какво би станало с повторно заразяване. Нищо не стана. Браво на професора, че все пак има смелост да каже истината.
8
0
 
18
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
Добо утро, лельо Пенче!
7
3
 
23
 
! Отговори
. преди 2 години
Ако това е вярно има само един извод - коронавирусът не е това, което е!
6
5
 
16
 
! Отговори
масконосец преди 2 години
аз и в колата си нося - може пък тоя проклет вирус да се мушне през ауспуха, мине през двигателя навре се в климатика - и ме зарази! Нали така?
5
1
 
18
 
! Отговори
атан преди 2 години
какви маски на открито ве, тоя къде живее?
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то след няколко години това ще стане нормално с аспиринчето да боцкате и ваксина за нещо, някой да е забелязал колко реклами за измислени лекарства без рецепта има? не забравяйте, че това е един много печеливш бизнес и колкото да не ви се вярва има хора които биха ви продали срещу десетина лева лекарство от което въобще нямате нужда... просто такива хора държат акциите на големите фармацевтични компании:)))
3
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз нося маска, ***
2
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ми че то на открито отдавна никой не носи маски , та за какво е туй писание ?
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 1 час Чорбанов говореше по програма Хоризонт на БНР, цитирайте източника, моля.