Пенсионерите без добавката от 50 лева след изборите?

Нямало пари в бюджета за удължаването на мярката
341
Пенсионерите без добавката от 50 лева след изборите?
Снимка: БГНЕС

Добавката от 50 лева, която получават всички пенсионери, най-вероятно ще спре да се изплаща след изборите.
Причината е, че няма пари в бюджета за удължаването ѝ, пише „Труд“.

Още по темата

Проблемно е намирането на пари за добавката от 50 лева на пенсиите, призна служебният социален министър Гълъб Донев. По думите му парите за нея не са планирани като разход в бюджета на Държавното обществен осигуряване. Донев допълни, че служебното правителство ще спази ангажимента си да дават тази добавка към пенсиите до края на мандата си.

Изплащането на добавката беше въведено от правителството на ГЕРБ като антикризисна мярка за подпомагане на пенсионерите. Тя беше въведена през месец август миналата година и струва по 106 милиона лева на месец.

“Увеличението от 5% на пенсиите няма да е еднакво за всички”, каза още Гълъб Донев.Част от пенсионерите ще останат без увеличение от една страна заради тавана на пенсиите, а от друга заради минималната пенсия, която вече беше увеличена на 300 лева от 1 януари тази година.

Пенсионерите с минимална пенсия за стаж и възраст ще получат увеличението само за разликата между техния индивидуален размер на пенсията и разликата, която ще се получи, ако надхвърлят минималния размер от 300 лева. Пълен процент на увеличението няма да получат и пенсионерите с пенсии над 1370 лева пенсия, тъй като с ръста ще достигнат тавана за максималния размер. Всички останали ще получат 5-процентното увеличение, обясни Донев.

От утре започва изплащането на пенсиите за юни заедно с еднократната допълнителна сума от 50 лева към тях. То ще продължи до 21 юни - понеделник.

Добавка ще получат 2,09 милиона пенсионери, независимо от размера на техните пенсии. През пощенските станции изплащането става по изготвен график, обявен във всяка една от тях. Преводите по банков път, ще бъдат извършени на 7 юни 2021 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
2
 
17
 
! Отговори
възмутено преди 2 години
До ВЪПРОС 255 Каква металургия, какви магистрали в Бг? Как изчисли, че пенсиите в Бг са по 1000 лв.? Пенсионираните преди години не получават 1000лв., новите пенсионери може да са им толкова пенсиите. Чантаджии сте всички с високи пенсии, потни вода не сте пили. Пенсиите трябва да бъдат актуализирани веднага след изборите.Брех, за мизерните 5% гракнал/а!
233
22
 
6
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Работещите не са длъжни да плащат на всеки пенсионер по 50 лева отгоре .Какъв е Проблема - от 1 юли пенсиите се увеличават с 5% - това компенсира тези 50 лева - на 1000 лева пенсия , увеличението е точно 50 лева . Трябва да отпадне тавана на Пенсията - има много работници от частния сектор - мини , металургия , магистрали - те имат изчислени пенсии по 2000 лева . За Критиците - не ми дреме за хора които не са внасяли в НОИ , и реват че са им ниски Пенсиите - НОИ е Истината , разберете го .
232
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тези хора с по 300лв.бяха лишени от 120лв помощ за Ковид.сега и от 5% индексация..как е възможно това.иначе бутилката уиски на Боко на шкафчето е 300лв.колкото парите за 1 месец на 1 пенсионер.
231
2
 
10
 
! Отговори
ДА НЕ СТАВАТЕ преди 2 години
Да не ставате пенсионери в България или по-добре човек да си умре преди пенсиониране и да дари осигуровките си на мизерната държава или с куфарите в чужбина с еднопосочен билет без връщане.
230
5
 
2
 
! Отговори
СЕРЕГЕЙ преди 2 години
...колко ли се хилят бекапетата на мизерните 50лева!?...та👍ш 👌аци на рояци...следва самоотвержено отпускане на 50те лева от бекапето на пожизненият задунайски вожд безумен радеффффррр...
229
3
 
3
 
! Отговори
Маските ВЪН преди 2 години
Всички с АРАБСКИ маски ( бурки, фереджета) да се махат от Парламента, а също и арабите, които Бооклук Борисов сложи да гледат дали българите носят АРАБСКИ маски, в държавните фирми... Да бягат към Саудитска Арабия... Само такива се заразяват с вируси, или разни педдерази, еббали се с араби и китайци... Като уб.ият арабин или Мошеник с маска, хем РАЗЧИСТВАТ всякакви ВИРУСИ, хем ВЗИМАТ пари, хем СПАСЯВАТ България.
228
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
давайте по 50 лева защото БСП ще спре да съществува
227
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП и Радев искат само те да ПАПАТ чешмата Божков пресъхна
226
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Генерала от БСП каква пенсия взима и колко заплата е ПРОСОТО това го могат само Членове НА БКП и БСП трябва да си ярко червен ето за това Гласуваме Против ВАС
225
9
 
17
 
! Отговори
астора преди 2 години
За крьчмите намериха пари а за пенсиите няма. Разлика между предишния социален министьр и сегашния е в полза на предишния. Не обичам политиката- но да ти казва друга дьржава кои са ти разбойниците и ти да викаш Гешев е виновен вместо поне за 72 часа да ги арестуваш. То май по добре Борисов да си остане. Такива измислени като Радев и Трифонов тяма смисьл.Единия се отказа а другия само ломоти без да вьрши работа.
224
1
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
За тези,които тръбят:-"Еми внасяйте и вие повече осигуровки и ще имате по-високи пенсии!",да припомня :..Закона гласи:-"Доходът, от който се изчислява пенсията, се определя, като средномесечният осигурителен доход за страната за 12 календарни месеца преди месеца на отпускане на пенсията се умножи по индивидуалния коефициент на лицето."..Значи:-Една година преди да се пенсионираш НАДУВАШ осигурителните си вноски,въпреки че цели 30 год. си се осигурявал на минималния размер,и хоп-УДРЯШ ТАВАНА на п
223
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До баба мараБабо, ако си осигурявана цял живот на минимална заплата, по-добре си вземи си 50-те лева:)
222
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тая подигравка.Какво са 50 лв.Това е унизително и жалко.25 евро се заплаща за два работни часа в Германия за най ама възможно най нискоквалифицираниятруд .Миене на чинии,чистене и др.Хора с основно образование.
221
2
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
аз не искам 50 лева а искам преизчисляване на пенсията ми за 40 години стаж
220
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За народа винаги няма, но по закон един Фигурант ще взима доживотна пенсия в разнер 60% от президентската си заплата, да му е честито.
219
4
 
3
 
! Отговори
Учуден преди 2 години
Нали бяха до март.Всеки ги удължава с по 2 месеца ,дано му се получи
218
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 228Пише,че част от пенсионерите няма да получат увеличение от 01.07.....а друга са тези на които пенсиите бяха увеличени на 300 лв.от 01.01.2021г.Става дума за липса на увеличение на пенсиите на хората с 300 лв.Как разбираш ,че не са засегнати?Всички тръбят за мизерни минимални пенсии,че и 300 лв.е малко и хоп увеличението отрязано,че много им дали на на 01.01.
217
2
 
5
 
! Отговори
дао 207 преди 2 години
До АнонименКой на каквото си е постлал на това ще легне .Не сте плащали данъци и осигуровки, нямате трудов стаж а сега искате пенсии по 1000 левя .няма откъде
216
6
 
10
 
! Отговори
хора бдете преди 2 години
Отново се задава комунистическо тегло .Щели да отварят лагера в Белене .Червения фашизъм се завръща
215
1
 
12
 
! Отговори
лева преди 2 години
Зависи кой ще спечели изборите.Радев заяви БСП взима 50 и увеличава с 20.Слави си мълчи нямало пари ето Ви промяна.