Животновъди изхвърлят тонове вълна, никой не я иска

Освен загуби, това крие и риск от екологична катастрофа
78
Животновъди изхвърлят тонове вълна, никой не я иска
Снимка: Pixabay

Хиляди тонове вълна се изхвърлят годишно в реките и деретата у нас  или се изгарят,  алармират животновъдни организации.

Никой в държавата не търси решение на проблема, който носи финансови загуби на фермерите и крие рискове от екологично бедствие, твърдят те.

Почти никой, освен пряко засегнатите, не си дава сметка за мащабите на проблема, каза Михаил Михайлов от Националния съюз на говедовъдите пред БНР.

„Вълната не само че не може да се продаде и да получат фермерите допълнителни доходи, а дори не може да се изхвърли от фермите“, оплака се той.

Допреди 3-4 години вълната е изкупувана по 20-30-50 стотинки, през последните две години са вземали вълната, без да я платят, а сега вече никой не се интересува, разказва Михайлов.

„Тя остава при фермерите, задръстват се кошарите, трупат огромни количества. Тази вълна им пречи. Спасяват се поединично, изхвърлят я в долове, дупки, реки, където и да е, само да не е във фермата. Става дума за 3 хиляди тона вълна годишно“, призна той.

Загубата за фермера идва и от разходите по стригане на овцете.

Преди години не се налагало да се търсят нелегитимни начини за освобождаване от вълната, тъй като е имало работеща текстилна промишленост, която е изкупувала големи количества.

Според Михаил Михайлов обаче проблемът не е само в промищлеността.

„Овцете, които ние отглеждаме, които ние развъждаме, те не могат да произвеждат качествена вълна. Може да се използва вълната на 40-50 хиляди овце, вълната от останалите 1 милион овце никой не я иска“, поясни Михайлов.
Според него заради това вълната трябва да бъде изхвърлена.

Всички държави в Европа са на този хал, допълва Михайлов.

Оказва се, че има начин непотребната вълна да се превърне в конкретни продукти, например в тор.

„Нашите комшии, румънците, миналата година откриха една фабрика, която започна да произвежда тор. Торта е много хубава, защото се съхранява 6 месеца в почвата и е изключително благоприятно да се използва в райони, в които имаме суша“, каза той.

Непотребната вълна може да намери приложение още в изолации и опаковки.

Нормативно в Европейския съюз вълната е определена като отпадък. Това води до опасения дали в един момент фермерите няма да бъдат принудени да заплащат за депонирането й.

Според животновъдите държавата и браншовите организации трябва да потърсят варианти за решаване на проблема - или да се възложи на някой от научните институти да разработи идеи за приложението на вълната, или да се предвиди възможност за финансово подпомагане на фермерите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: овцевълнафермери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
14
 
! Отговори
И.Б. преди 2 години
Гледах по телевизията как в селскостопански райони на Австрия при садене на картофи се слага под всеки картоф топка вълна. От вълната може да се направи не само тор, но и да се произвежда фино вълнено долно бельо и въобще дрехи от вълна. Не става въпрос за шаяк, има възможности за фина преработка. И както казаха някои коментатори вече, нужна е инициатива.
31
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи в цял свят има недостиг на суровини, само тукашните селскии производителите нямали пазар? Как става това ?Ами време е да влезете в 21век . Да си направите сайтове , да търсите партньори и да им предлагате стоката си. Стига само ревахте! Тояа е частен бизнес държавата, какво общо има с вас? Ако чакате нянои да ви намери на село.... явно е време да спорате с тоя бизнес.
30
1
 
6
 
! Отговори
Питали радио Ереван: преди 2 години
Кога ще дойде хубавия живот в България?От радиото отговорили:Той вече отмина.
29
0
 
8
 
! Отговори
икономист преди 2 години
До 5Не че ги мързи...просто нямат акъл за тая работа, нашите предприемачи. А и финанси си трябват... Първо трябва да се кооперират с други животновъди, за да имат средства, които да инвестират в иновативни проекти.
28
4
 
7
 
! Отговори
Идва скоро времето! преди 2 години
"Камили ще пият вода от Дунава!" --Нострадамус.Първо обаче ще дойдат камиларите...да оправят...и демографската криза и много неща.Като българите не могат, други могат!!
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще мине половин живот да се изричат истините за поразите а оправия никак.Съдбата на Мусолини трябва за назидание на сме *** като мнозинство.
26
1
 
2
 
! Отговори
Бизнесмен преди 2 години
Купувам Вълна само от Ухан с Военизиран Антракс от Лабораторията по нея - в Близкият Изток върви като топъл хляб!
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Овчар с 200 овце е милионер субсидийно .
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Та тулупа казал истината овчар требвало само че проблем то е като златния гьол няма за всички пасища субсидирани такива общински държавни. Едно свястно мерцедес че подарьк всяка година.
23
2
 
8
 
! Отговори
Вейхайвей преди 2 години
До НЕВЕРОЯТНОНямаме приятели, защото сме Предатели. Нямаме нито чест, нито достойнство. Дори упорито отказваме да ги имаме. Не сме народ, а ..... .
22
2
 
8
 
! Отговори
бай Шиле преди 2 години
А помните ли ББ как съветваше младите да отглеждат овце? :D
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото няма уважение на труда на другия.Батака ни е ей затова.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А колко пари взимат за поддържане на пасище ?А селото няма пьт,вода канлизация.Сбьркана работа, няма фелдшер чак до града има кмет всеки керемида.
19
3
 
27
 
! Отговори
НЕВЕРОЯТНО преди 2 години
Невероятно просто племе се оказаха българите. Как може румънците да си запазят селското стопанство и сега да внасяме прясно мляко от Румъния ? Не са по умни, но имат застъпник в лицето на Франция . България няма приятели никъде и ако има начин ще я разпарчетосат за нула време.
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука много ще спорим кое е по вредно изкуствените материали или вълнените.Да кажа, че само от боите на изкуствените влакна колко реки са замърсени и второ те се разграждат по трудно в природата Тъй, че удари на камък, като природо съобразен човек.
17
1
 
6
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
От поне 12 г. няма работеща държава, а бойконат, ще мине много време , докато се започне решаване на проблемите !!! .....Засега препоръчвам гръцкия вариант - блокиране на границите ... там дава резултат !!!
16
0
 
14
 
! Отговори
Ох преди 2 години
Няма нужда някой от БАН да прави проучване за вълната от овцете. Това е нещо старо отдавна известно на науката, с нейните приложения в бита на хората и производството. Просто трябва някой да запълни тази ниша в БГ.
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оу, овцете се стрижат, защото е горещо лятото и могат да умрат от топлинен удар.Другото расте и се спластява и като се на мокри не могат да я носят.Друго в нея започват да се развъждат гадинки, които носят болести.Аман от природозащитник, който не разбират поне малко от тези неща. Горките животни с такива некомпетентност в природозащитниците
14
0
 
14
 
! Отговори
Ау преди 2 години
До Говедовъд от Подуенелеле, Саше много си ***.... Овцете се стрижат не заради вълната, а по здравословни причини за самите овце. Всяка пролет се прави.
13
21
 
0
 
! Отговори
Говедовъд от Подуене преди 2 години
Ми нормално за какво ти е тая вълна в 21 век?... Само стрижат горките животни за нищо... Даже вече не се носят вълнени дрехи... Всичко е памук!...

Спонсорирани публикации