Петков обвинява в безстопанственост за три язовира

Министърът иска проверка от АДФИ за завишени цени на ремонти
Обновена: 14 юни 2021 11:57 | 14 юни 2021 11:51, Веселина Йорданова
55
Петков обвинява в безстопанственост за три язовира
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на икономиката Кирил Петков заяви пред журналисти, че още днес ще поиска обяснение от Държавната консолидационна компания (ДКК) защо шест месеца не е предала на Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите три язовира.

Тях държавната фирма "Монтажи" е предала на ДКК и те все още не са влезли в експлоатация. За мен това е безстопанственост, допълни министърът.

Още по темата
Министърът съобщи, че ще поиска АДФИ да направи проверка на трите съоръжения във връзка със завишените цени на ремонтите на язовирите, които се намират в Ловеч и Сливен, предаде БТА.

Петков е проверил язовирите "Пазар дере", "Златин войвода 3" и "Златин войвода 4". В съоръженията няма вода и са затревени. Министърът каза, че на 31 декември миналата година трите язовира за предадени от държавната фирма "Монтажи" към ДКК, но досега не са предадени на Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите.

Това означава, че тези три язовира, въпреки че парите са платени за тях и ремонтите са завършени на 31 декември, още не са влезли в експлоатация, заяви министърът и допълни, че по закон те не могат да бъдат завирявани и не могат да се ползват за поливане и за другите им цели. Това е безстопанственост, при която парите са похарчени, язовирите са изградени, но протоколи за предаване не са довършени, коментира икономическият министър.

Проверката е установила, че транспортните разходи за трите язовира са еднакви - 1,16 лева за тонкилометър за превозване на скална и земна маса, което по думите му е път пъти по-скъпо от пазарната цена. Цените за бетона са съответно 219 лева и по 214 лева за кубик и не включват превоз, кофраж и армировка.

Той съобщи, че ще издаде заповед, с която ще разпореди договорите за ремонт на съоръженията се проверяват от Комисията за прозрачност и контрол към министъра, като целта е да се спестят пари на данъкоплатците и да няма подобни забавяния от шест месеца за влизане на ремонтираните обекти в експлоатация. В отговор на въпрос министърът уточни, че поради факта, че Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите не може да използва трите съоръжения, се е наложило отваряне на шлюзовете им след всеки по-голям дъжд, защото тези язовири се водят все още в ремонт, което значи, че не са годни за завиряване.

Ремонтът на язовир "Пазар дере" струва 2,350 млн.лева, на "Златин войвода 3" - 1,913 млн.лева, на "Златин войвода 4" - 547 000 лева.

По отношение на "Монтажи" министърът каза, че над 82 процента от всички договори са концентрирани между 6 и 8 компании. И Ловеч, и в Сливен една и съща фирма е извършила дейността, допълни министърът.

Той съобщи, че се прави документална проверка по договорите, като напомни, че ремонтите на десет язовира са завършени, а има сто отворени строителни площадки. Общо над 400 язовира са за ремонт, това са малки обекти в страната и за ремонта им са осигурени 631 млн.лева, от които 500 млн.лева са от бюджета на държавата, а 130 млн. лева от ББР. Министърът посочи, че ще изиска приоритизацията на работата по тези язовири да е функция на риска.

Той коментира в отговор на въпрос, че в момента тези държавни дружества имат собствен надзор и управители. Уволнение не може стане преди да се направи нов конкурс за нови членове и направи аналогия със ситуацията в ББР. Аз ви гарантирам, че докогато сме тук, всеки ден ще работим тези промени да станат, заяви министърът и добави, че се надява скоро ББР да има нов надзор и ДКК да се управлява по-прозрачно и ефективно, а фирми като "Монтажи" да работят в правомерно.

В отговор на въпрос министърът коментира, че се поддържа непрекъсната връзка с МФ за държавните предприятия във връзка със Закона "Магнитски", до момента няма дружества с принципал Министерството на икономиката, които да са включени в списъците на МФ.


55
Още по темата: язовириКирил Петков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
О,Шипка-радефф преди 1 месец
ОТ НАД 3500 язовира В БЪЛГАРИЯ, САМО ТОЛКОВА ЛИ ПРЕБРОИ , БЕ МУХЛЪО !
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха ха министъра источил язовира за си прави селфи там - толкова великолепна глупост само гербер може да измисли
49
0
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 1 месец
Верно, и ние искаме да видим някакви доказателства, само че министърчето се лута в някакъв гьол, който сам е източил!
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на министъра. Бой по тиквата на ГЕРБ, извадете на яве всичките им схеми за корупция и пълнене на партийната каса за купуване на гласове. А тука троловете на ГЕРБ да пукнат от яд.
47
2
 
5
 
! Отговори
Димо преди 1 месец
Истински шмекер.Това е ДБ мошеници от класа.
46
1
 
7
 
! Отговори
ИСТИНА преди 1 месец
Този слуга на народа / министър/ е издал заповед да се източват всички язовири в България ,,,,,жална ни майка. След изборите служебното правителство ЗАМИНАВАТ В МОСКВА ЗА ДА ГИ ПАЗИ ПУТИН ОТ НАРОДНАТА ЛЮБОВ НА БЪЛГАРИТЕ.
45
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Министър на икономиката тръгнал да брои пресъхнали гьолове.Е никога не съм гласувал за ГЕРБ,сега ще гласувам.
44
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този министър е добро попадение.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кучи влачи параход...
42
5
 
3
 
! Отговори
до герберугите преди 1 месец
Това момче като запуши всички пробойни откъдето корупцията е на висоти. Като разкарат всички безполезни в администрацията, като се направят честни избори. Надява мсе после отнова да са млади и енергични, и разбиращи хора в икономика и финанси в редовното правителство. Та като запушат всички пробойно , па и на язовирите даже :))) , тогава ще започнат и инвестиции да докарват. Борисов щото много инвестиции доката, БНБ едно , той друго. От ден до пладне. Айде стига вече , платени марионетки
41
1
 
11
 
! Отговори
Надблюдател преди 1 месец
Това за "обратното" на остър е вярно...Да не знаеш ,че има постоянно видеонаблюдение , и че нивото може да се провери и от спътникови снимки! Да не говорим, че и местните потвърдиха, че язовирът е източен! Не може само да висиш на компа и да се правиш на "умен"!
40
0
 
11
 
! Отговори
Кирчо батьовото,.. преди 1 месец
Хайде да обясниш на хората, как тъй след няколко месеца дъждове - празни язовири !
39
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Надблюдател Герберче мамино, ти не знаеш ли колко време е необходимо, за да се източи един язовир (без последствия за населението и околната среда) и после дъното му да изсъхне и да се напука?Очеизвадно - не!Само да спонена - времето необходимо за това е доста повече от времето в което е работило служебното правителство.Не е лесно да си обратното на остър!
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Навсякъде крали яко!!! Трябва да има и осъдени най-накрая!!!
37
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а бе момче тебе банки да фалираш те пратиха ти за язовири вода търсиш кво прави на лекции де слуша напразно парите на коминтерна харчи
36
9
 
4
 
! Отговори
До коментар 24 преди 1 месец
Прав си всички коментари се трият които се пишат против герб.абе тия хора нямат ли работа а само това правят.платени гербаджии,и от там заплати.
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До гербер: като ти хване гз паюжина друга песен ще запееш... Тпак.
34
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тоя не можа да гътне ББР сега язовири дири айде чао си ще те чегъртаме
33
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НИКОМПЕТЕНТЕН
32
4
 
14
 
! Отговори
Надблюдател преди 1 месец
Този въобще някаква работа смята ли да върши, освен да ходи и да се рови, пък а дано открие нещо! Язовирите били "затревени"? Хайде сега, всички видяхме че е тиня , напукана и изпръхнала! Така и не отговори на въпроса, трябваше ли да източва язовира, за да се снима! Жалка работа!