Икономист: Глобалният данък може да навреди на икономиката ни

Адриан Николов от Института за пазарна икономика пред Bloomberg TV Bulgaria
21 юни 2021 23:15, Анисия Иванова
11
Икономист: Глобалният данък може да навреди на икономиката ни
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Твърдата ставка на плоския данък е една от най-големите макроикономически котви, която демонстрира някакво ниво на политическа стабилност. Аз съм скептичен, че толкова бързо ще се стигне до уеднаквяване на корпоративния данък на световно ниво.Това по-скоро ми изглежда като политически твърдения на страните от Г-7, че искат да се преследват данъчни убежища. Това заяви Адриан Николов, икономист в Института за пазарна икономика, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"По отношение на плоския данък в България по-големият риск идва отвътре. По време на последните избори някои политически партии излязоха с предложение за въвеждане на облагаеми минимуми или премахване на плоския данък. Колкото е по-просто е данъчната система, толкова по-добре работи. Настоящият вариант на плоския данък е един от най-простите, но съществува и аргументът, че това не е най-справедливата система".

Българската икономика се нарежда на 53-то място по конкурентоспособност сред 64 страни, включени в изследване на Годишника за световната конкурентноспособност за 2021 г. на базирания в Швейцария "Институт за развитие на управлението". Страната ни отстъпва с 5 места в световната класация.

Адриан Николов е на мнение, че в България няма толкова изоставане, а по-скоро забавяне спрямо другите държави относно конкурентоспособността.

"Ваксинирането е фактор, който е допринесъл за по-ниското ни класиране – темпът на ваксинация не е толкова висок, докато интересът към ваксините намалява. Ако не достигнем високо ниво на ваксинация, рискуваме при всяка следваща вълна да имаме нови затваряния", смята той.

Политическа нестабилност е друг фактор, който е включен в изследването.

"Докладът е писан преди няколко месеца. Намираме се в пик на политическа нестабилност. Изправени сме пред нови парламентарни избори, от които резултатът е неизвестен. Нямаме представа коя ще бъде първата политическа сила. Това се отразява негативно на  инвестиционна среда", обясни икономисът пред Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът коментира и резултатите в доклада, че се очаква спад в в заетостта и доходите на домакинствата.

"Нито финансовата криза, нито настоящата криза с пандемията доведоха до особени спадове в доходите на домакинствата. Ако очакват спад на заетостта, то това би било логично. Не виждам кой би бил източникът на значителен спад на заетостта през следващите няколко години, тъй като видяхме колко бързо се възстанови заетостта след пиковите месеци по време на пандемията".

Вероятно зеленият преход ще доведе до спад на заетостта, тъй като по оценки на синдикатите са заплашени около 10 000 работни места, което представлява системен риск, но на фона на целия български пазар това не може да се отрази на доходите на домакинствата, смята гостът.

Целия разговор вижте във видеото.
 


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мечтата на либертарианците като Института за пазарна икономика, Красен Станчев, Каролев, Иван Нейков, е либертарианската икономика на Третия свят, като Африка, Индия, Латинска Америка.................... Помощи за богати, никакви данъци за богатите, данъци върху бедните, без необлагаем минимум...................Мечтаят за индуизиране на България...... Гетата на архитектите и строителите, тесните улици, бокклука на бизнеса, който внасят, вече ни превръщат в Индия на Балканите.
5
3
 
9
 
! Отговори
Нещастници преди 1 месец
Глобалиститите просто искаъ да отнемат птедимството на различните и независимите и не решават нито един проблем всъщност! Ако искаха промяна вкарват всеки с офшорна фирма в списък на принципа магнитски, и хоп трилиони долари ще се изсветлят като бял заек в тъмна стая...
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не може да изравнят данъка между държавите в ЕС преди да са изравнени заплатите. Нещо като да сложиш каруцата пред коня е тая идея на няколкото свръх богати. Но след вчерашните избори във Франция, Макрон с неговите предложения може да очаква че ще го пратят да яде пасти при Мадам Антоанета. Ако не се спрат на нам ще тръгнат нещата в целия свят.
3
11
 
6
 
! Отговори
Flat earth преди 1 месец
Плосък данък в бг няма, познанията на цитирания икономист са доста плоски, по скоро.
2
6
 
24
 
! Отговори
Handel преди 1 месец
Глобалният данък не е създаден за "нашата" икономика. той е измисле за да увеличи парите, които бюрократите ще "преразпределят" с които ще си купуват поддръжници да останат вечно на власт.
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В момента икономиката няма нужда от повече пари в държавите и яслите а от повече пари в потребителя. Тоест трябват други мерки но хората във властта искат да раздават повече . Раздаването води само до задлъжняване и унищожаване на народите и икономиките.