Мъж плати два пъти една и съща глоба към КАТ: Каква е причината?

Онлайн банкирането не винаги се отразява в системата
Обновена: 29 юни 2021 20:06 | 29 юни 2021 19:57, Нели Христова
20

Мъж плати една и съща глоба към КАТ два пъти. Разликата между двете плащания е една година. Оказва се, че случаят не е единичен. Причината е, че платените чрез онлайн банкиране задължения невинаги се отразяват в системата на полицията.

През януари 2020 година Пламен минава с 12 км над допустимата скорост край Ловеч. След няколко месеца разбира, че има фиш за 50 лв. Плаща глобата по банков път. С отстъпката от 30% е 35 лв. Не иска да показваме лицето му, но не от страх пред държавните институции.

"Веднага същата вечер платих. След това ми остана надпис, че имам фишове с глоби, след като вече съм платил", каза той.

Година по-късно той проверява има ли задължения - отговорът е не. Според КАТ обаче това не е така. Когато подава документи за нови лични документи, научава, че има неплатено задължение. Същото като това от миналата година. И го плаща на място.

"При което като казвам, че съм си платил глобата, господинът от гишето ми казва: "Ако не я платите, няма да си получите документите, което аз го разбирам като ултиматум от чиновник на държавна институция. Разбирам, че плащам едно и също два пъти", допълни той.

От Столичната полиция отговориха за Bulgaria ON AIR, че грешката е в неправилно попълненото заявление първия път. В първия фиш бил посочен IBAN на банкова сметка в БНБ на Фонда за безопасност на движението, а на основание за плащане Пламен трябвало да въведе номера на фиша. Той не го направил и затова системата не го отчела. Но парите са взети.

Юристи коментираха, че това е често срещан проблем.

"Дадено лице не може да бъде санкционирано два пъти. Получава се двойно плащане", сподели адвокат Вари Бельов.

Специалистите предупредиха за още проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът е в неграмотността на хората.Много ясно, че в основянието ще попълниш номер на фиша. И как изобщо е наредил парите като не е попълнено поле основание?Системата няма да го осчетоводи. Дори банковите софтуери ори сгрешен ибан и егн преводът не минава.
17
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виновен е нарушителя.Масово не знаят как се попълват документи .На една овца й обяснявам, че за всяка глоба се попълва отделно платежно. Онази си знае своето да спести 10 лв.Глобите бяха за 1000 лв. Предупредих я, че е грешно. Но с такива на глава не се излиза.Пари не се връщат. Маминият хубавец да пляща два боназ като е неграмотен.
16
1
 
10
 
! Отговори
азът преди 2 години
Този проблем е от години. Никой не поема отговорност за тези грешки. Трябва пълна проверка и в КАТ, защо нещата се случват така и кой е виновен. Ще изскочи и там зайче....гаранция!
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е като само калинки и наши хора са там, тия от кат и цялото им министерство са за разпъскане
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 6Ако не знаеш-Нов бардак със стари к.урви не става!
13
0
 
3
 
! Отговори
Джурналистика преди 2 години
Браво на журналята - показаха му трите имена и периода за плащане.
12
0
 
13
 
! Отговори
От кухнята на преди 2 години
По принцип КАТ отчитат толкова и толкова платени глоби. Нека някой журналист ги попита колко пари сте събрали от хората и не са отразени като платени глоби защото има някаква елементарна грешка. КАТ НЕ СИ ПРАВИ ТРУДА ДА УВЕДОМИ ПЛАТЕЦА, ЧЕ НЕГОВИТЕ ПАРИ СА ПРИБРАНИ, НО ГЛОБАТА СИ СТОИ НЕПЛАТЕНА ЗАРАДИ ДРЕБНИ ГРЕШКИ. ОБЩЕСТВОТО ЩЕ Е ИЗУМЕНО ОТ СТОЙНОСТТА НА ПРИБРАНИТЕ НЕПРАВОМЕРНО ПАРИ.
11
0
 
9
 
! Отговори
Моля преди 2 години
До Сочи Напиши жалба, в която опиши горе-долу кога си платил в коя банка ако си спомниш. По принцип в КАТ се пазят всички трансфери на пари от банките с данните на платеца, номер на фиша и т.н. Понякога ако е свой човек катаджиите се ровят и намират плащанията, но ако не си го духаш. Жалбата я подай в районната прокуратура - те да накарат КАТ да прочетат записите от това време и ще ти намерят плащането.
10
1
 
15
 
! Отговори
Ко? преди 2 години
И защо е платил втория път? Сериозно питам защото съм имал идентичен проблем при подновяване на книжка. Отивам с документ от НАП, че нямам задължения към ПП-Кат Русе ама в компютрите им имало актове и фишове от преди 5 години. Дали съм ги платил или е изтекла давност не помня, но имам документ от НАП. Че една тотя се заяде, не ми дава книжката, че аз пък се разкрещях силно че искам документ за отказ да ми предадат новата книжка, че след намесата на някакъв началник си получих книжката.
9
0
 
7
 
! Отговори
Сочи преди 2 години
И аз така платих 200 лв, през 2019 ама не си пазя вносните бележки. Още ми седят като неплатени в системата на КАТ. От НАП ми звъняха да ми кажат, че имам дълг и като казах на лелката, че съм ги платил и тя ми вика, ще трябва да ги платиш пак ))) уникална простотия е КАТ. Сега ще трябва да си вадя нова лична карта и ще се наложи да ги платя.
8
0
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
- Ушеви, сър!!!
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Грешка в системата" или "ако мине". И на ми се е случвало, добре, че си пазех вносната бележка, и едно ходене по мъките, но реших, че тия няма да получат втори път 50лв от мен.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РАЗПУСКАНЕ
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разспискане на тоталитарно настроения КАТ.Ей толкова години тая касичка си я пазят ревниво.За 15 дни нов конкурс и нови адмистративни правила.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко хора си платиха винетката по няколко пъти, понеже като смениш номера или го объркаш нова.
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е ли така и с винетките всички ни крадат плащаш а какво получаваш дупки до коленете няма значение първокласен или третокласен път е ти си плащаш а резултата от услугата е посещение при автомонтьор с разбита предница за, съд са
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закривай КАТ, това е легален държавен корупционен орган, който няма никаква полезност за гражданите, а там потъват огромни суми от данъци и не малки от глоби, а резултата е най- много умрели на пътя в ЕС, като вторият след нас е с наполовина по-малко жертви.
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Системата не го е отчела, ама парите са взети. Общо взето така работи цялата държава.

Спонсорирани публикации