Живеем по-кратко от европейците, караме и повече години болни

Живеем повече години, лекувайки се от болест
1 юли 2021 15:58, Ния Христова
64
Живеем по-кратко от европейците, караме и повече години болни
Снимка: БГНЕС
Няма уникален фактор, който да поставя България на челните места по смъртност в Европа, но има комплексни. Това каза доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи, предаде БГНЕС.
 
Хинков представи заключенията от направения анализ, който беше възложен от здравното министерство и целеше да бъдат открити причините за високата смъртност по време на пандемията. Анализът обхваща периода от 1 март 2020 до 30 май 2021 г.
 
"Най-вероятно здравната ни система не се е справила", каза той, добавяйки, че няма друга причина за високата смъртност у нас.
 
Той посочи още, че продължителността на живота у нас е по-кратка от тази в ЕС и добави още, че живеем повече години, лекувайки се от болест.
 
"Ние сме с 6 години по-малък показател, отколкото ЕС и на последно място в ЕС по очаквана продължителност на живота през последните 7 години. Още по-тревожно е, че нашият народ е болен. Това успоредно с нарастващата възраст ще се окаже голямо предизвикателство за здравната система и това е един от основните фактори за голямата смъртност по време на COVID пандемията", коментира доц. Хинков.
 
От думите му стана ясно още, че в периода 1 март 2020-31 май 2021 г. в България са починали 166 050 души.
 
"Смъртността по болести на кръвообръщението и болести на дихателна система са нараснали през 2020 г. Смъртността от COVID е 123, 4 на 100 000, а при останалите класове не се наблюдават съществени разлики. Смъртността от COVID дърпа общата смъртност, защото се увеличават всички хронични заболявания", допълни още той и добави:" В международен аспект има една много интересна зависимост. България се оказва, че е на 21 място в Европа по заболяемост. Далеч преди нас са страни като Чехия, Словения. Ние сме относително добре по отношение на заболеваемостта от COVID, но по отношение на смъртността сме на трето място", каза доц. Хинков.
 
Според него една от хипотезите е, че е много възможно здравната ни система да се е справила лошо, а друго обяснение е, че има много голяма група хора, които не са се регистрирали и са умрели в дома си.
 
Той обърна внимание и на големия брой хоспитализирани. По думите му 28% от тях са с коронавирус, което прави всеки трети хоспитализиран да е с COVID. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
толкова си почиват и без така наречената пандемия.хората още не са станали безсмъртни.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересът на Холандия към Балканите, а и на Израел, до голяма степен е свързан с предстоящите климатични промени.Територия, роми-черноработници-да, но българите са излишни.
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
31 години "царуват" демократи и тъй ще е.
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дорде БКП "царуват" тъй ще е!:)))))))))))))))))))))
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тримбос-холандски психиатричен институт с интерес към психичното здраве на хората в Хърватия, Черна гора, Румъния, Северна Македония, България и институтът на проф.Хинков е на издръжка от холандски проекти.За жалост Балканите в пределите на ЕС са в сферата на влияние на Холандия, а както знаете от историческите факти, това не е о.к. за потърпевшите.Освен това професорът е консултант на Отворено общество.
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Делът на хората над 65г навсякъде в ЕС и у нас е около 20 %. Българите ще ги ликвидира като етнос ракията и прос-тотията.
47
2
 
2
 
! Отговори
Болен в Гърция преди 2 години
Напълно вярно!
46
0
 
4
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"То пък щото много добре живеят и "европейците" нали ги гледам, като роботи са..." -- Че и мъките ни продължават средно 6 години повече. Живи да ни оплачеш :)
45
1
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Ковид-19 повиши смъртността в България от 15 на 1000 преди вируса, на 32 на 1000 за шесте месеца от ноември 2020 до април 2021. Този не отговаря защо има толкова много починали в България, а това е съвсем ясно - застаряло население, а от вируса умират преди всичко възрастните. Да провери поне какъв е дела на на хората над 60 години в България и в други държави и може и да му просветне защо в България умират толкова много хора.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова пък не искаме да се ваксинираме. И също така дума не даваме да се издума срещу правото ни да пушим
43
2
 
2
 
! Отговори
Майне вурст преди 2 години
Швабчетата пък големите "европейци" нали ги гледам... Сбъркани са от всякъде...
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз си направих труда да почетат за традициите, ритуалите, вярванията по тези земи. Всяка традиция в БГ е съпроводена с н-броя ритуали против зли очи, уроки и т.н. Нацията е изтъкана от страхове. Българинът не вярва на българин. Българският мъж дави мъката си в алкохол, новото е, че няма вяра в собствените си сили за разлика от дядо си селянина.Трябва воля от страна на образования елит да си свърши работата на просветители, а не ДА СИ ПЪЛНЯТ ЧЕКМЕДЖЕТАТА С ПАРИ ОТ НПО-та и да мразят народа си.
41
2
 
7
 
! Отговори
anon преди 2 години
българина е тормозен... и като цяло изключително нещастен и негативен човек. затова и живееме по- малко от другите. нещастници, негативисти сме си и мизерници по условие.
40
1
 
12
 
! Отговори
12345 преди 2 години
Освен очевидните: огромни количества алкохол при мъжете, тютюнопушене, липса на режим и спорт... може да добавим някои психологически като злоба и завист. Накрая да не забравяме стар изживян стрес от няколко хиперинфлации, мизерия и недохранване, липса на работа и на каквато и да е базова сигурност за живота - който не ги помни, тогава евентуално е бил зачеван или кърмен.
39
3
 
9
 
! Отговори
Просто и ясно преди 2 години
Ами вижте и сега какво става! Не искат ваксина, а после умират в болницата. Кой им е виновен? Антиваксърите ще поемат ли вината? Нашенецът е най- беден, най -болен , най -неваксиниран, обаче се мисли за най умен.
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нашите да пият по-малко и ще живеят по-дълго. То не може да си се спиртосал от ежедневно пиене и да живееш дълго
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пардон, проф.Хинков, консултант на НПО Отворено общество-най-фашизираната световна организация, която приема човека за ОБЕКТ на социални експерименти.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доц.Хинков е психиатър и е логично да говори за психичното здраве на нацията, за удовлетвореността, усещането за реализация и възможностите за такава в България. Кои са причините младите хора да напускат България и да оставят своите възрастни роднини сами? Защо мъжете в България пият алкохол масово?ЗАЩО НЯМА ПРИЕМСТВЕНОСТ МЕЖДУ ПОКОЛЕНИЯТА, както в професионален план така и като ценностната система? Цялото поколение на доцента е "гнилата ябълка"в България и трябва да се махне от властта.
35
4
 
4
 
! Отговори
{A} преди 2 години
То пък щото много добре живеят и "европейците" нали ги гледам, като роботи са...
34
1
 
1
 
! Отговори
Пак повтарям: преди 2 години
Малкия свестен тип е в платен годишен отпуск след една кошмарна работна година в която той все пак се справи по-добре от предишната с малко. Ако имате някакви оплаквания, мрънкания, изисквания може да ги пратите където искате, но най-вече на майната си ...