Държавното обвинение: Рашков посяга грубо на независимостта на прокуратурата

От там изпратиха позиция до медиите
5 юли 2021 14:17,
318
Държавното обвинение: Рашков посяга грубо на независимостта на прокуратурата
Снимка: БГНЕС

Служебният министър Бойко Рашков е извършил грубо посегателство над независимостта на прокуратурата. Това се казва в официална позиция на държавното обвинение. От там визират изявлението на силовия министър по БНР тази сутрин.

„Прокуратурата на Република България заявява, че ще защити и ще застане зад всеки магистрат, който изпълнява служебните си задължения при спазването на закона, съобразно принципите на правовата държава. Считаме, че цитираното изявление представлява опит за грубо посегателство върху независимостта на прокуратурата и е опит за неправомерно влияние и вмешателство в осъществяване на функциите на магистратите при вземане на решения по конкретни досъдебни производства, което е в противоречие с конституционно установения принцип за разделение на властите. По този начин се засяга независимостта на прокуратурата, цели се уронване на престижа на съдебната власт и се нарушава принципа на върховенството на правото“, пише в позицията на държавното обвинение.

„Независимостта е право на прокурорите и следователите, чието осигуряване е отговорност на всички държавни институции. Нейното отстояване гарантира изпълнението на служебните ни задължения, подчинени само на закона, познанието и личното убеждение на всеки магистрат, без въздействие на субективни виждания, в интерес на защитата на правата на гражданите“, припомнят от там.

„Върховенството на закона е ключов принцип в демократичните държави, а член втори от Договора за Европейския съюз определя зачитането му като най-важна ценност. Съобразно практиката на съда на Европейския съюз, независимостта на съдебната власт е изведена като самостоятелно понятие на правото на Съюза, което стои в основата на върховенството на закона. Затова органите на съдебната власт във всяка държава членка трябва да са защитени от външна намеса, застрашаваща тяхната независимост при вземането на решения.

Прокуратурата на Република България, като част от съдебната власт, има основна роля в утвърждаването на върховенството на закона. Опитите на представители на политическите среди у нас да застрашават нейната независимост чрез указване на натиск, представлява недопустима намеса в осъществяване на конституционно определените правомощия на магистратите.

Надяваме се, че няма да бъдат възродени отдавна отминали и отречени от времето недемократични практики, противоречащи на конституционно установените принципи на правовата държава, целящи дискредитиране на органите на съдебната власт.

Още по темата
Прокуратурата на Република България ще продължи да отстоява европейките ценности и да се ръководи от Конституцията и законите в страната. За пореден път декларираме волята си за професионално и ефективно взаимодействие с всички органи и институции, имащи отношение към противодействие и разкриване на престъпления с цел защита правата на гражданите.

Настоящата позиция на Прокуратурата на Република България ще бъде изпратена до президента на Република България, до Европейския парламент, до Европейската комисия , до посолствата на държавите членки на Европейския съюз в България, както и до посолствата на САЩ и на Обединено кралство Великобритания“, категорични са от държавното обивинение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокуратурата -12 г не бе независима , но нечухме рев досегаКешев така ли нареди да се говориБацо - шефа лие , такива неща слушахме в записите
223
16
 
13
 
! Отговори
Странджата преди 2 години
Баси още малко и тоя червен пияница Рашков ще привика в районното и Българския Патриарх...нещо другарите на Радев пресолиха предизборната манджа !
222
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашков не само посяга на независимостта на прокуратурата, той се опитва да я съсипе по подобие на следствието. Това което правеше Костов на него като шеф на следствието, сега го прилага на прокуратурата. Тъжно, но и страшно. След като МВР е в изпълнителната власт, последната преграда в защита на гражданите е прокуратурата.
221
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глада е по силен от тока. Българина не е като руснака да търпи безкрайно.
220
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей, много мандри се канят да ограбят тези народни айдуци
219
23
 
16
 
! Отговори
Българин преди 2 години
От времето на Прехода, това е единствената действаща Прокуратура! Само респект към Иван Гешев! Ривът само щатните храненици на Черепа, Белградския крадец и Розовобузестия приватизатор!
218
9
 
13
 
! Отговори
хъша преди 2 години
в момента във който каскета попадне в списъка магнитски у нас веднага нещата ще си дойдат на мястото
217
8
 
15
 
! Отговори
тиква преди 2 години
ауууу как вият по подобие на ревливия бивш премиер
216
8
 
8
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
четейки писмото ми увисва ченето за бекрупулността във съдържанието на агонизиращата отиваща си във сегашния си вид прокуратура.пулна абсурдщина да обвиняваш някого в нещо което не е направил за да замаскираш липсата на собственното си функциониране и дори вече политически превзета окупирана и политически овладяна от гербавите прокуратура тва е все едно герб да скача защитно за това че им се нарушава беззаконието с което са си свикнали
215
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешефтатурарата щяла да се оплаче на ЕС и на Обединеното кралство!? По-скоро звучат смешно, като посерано дете.
214
9
 
11
 
! Отговори
Гешев преди 2 години
Бил "държавното обвинение".Не ,той е просто селският каскет.
213
9
 
11
 
! Отговори
До 236 преди 2 години
Комунистите винаги са си отивали от власт само със шут! След управлението на Тройната коалиция, 12 години българите не искаха и да чуят за комунисти! Сега, след като Черепът купи всички медии, заедно с футболните агитки ни докараха тези оревратаджии! Да дойде гладната зима, и българите ще разберат що за стока са,когато почнат да се борят и за хляба си! След тези узурпатори , българите няма да си и помислят отново да докарват случайни на власт! Лошото е , че ще го разберат по трудния начин!
212
13
 
9
 
! Отговори
Ало,Бтв преди 2 години
Ризова е поканила Рашков в "Открито"Аууу,веднага спрях телевизора!Не мога да си причиня това изтезание!Все пак е лято,а не 7 ноември...
211
2
 
12
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
До 231 Ами внасяй си парите в руски банки бе , по стара руска традиция, неминуемо ще изчезнат! И така е от времето на Ленин и Сталин! "Който се е вързал на номерата на комунистите, винаги е бил изиграван"/Виктор Суворов/!
210
7
 
5
 
! Отговори
ТИКВАТА преди 2 години
Па язе съм МИЛИАРДЕР да ге....
209
9
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До Реалист === Не само че спряха магистралите, ами вчера имаше статия, че спират строежа и на новия лъч на метрото. Абе от тук насетне ще е така. Ще се обвинява за всичко ГЕРБ, ще се краде поголовно и нищо няма да се строи. Цените на храна, услуги ще скачат още и още, данъците, ток, топлофикация, вода....Абе всичко за което се сетят ще се увеличава и ще обвиняват ГЕРБ за това, разбира се :))) Тези комунисти само така управляват. Помните Луканов, Виденов, Орехчо...все отбор юнаци
208
4
 
5
 
! Отговори
прогледнете подготве преди 2 години
За да стигнем Европа съюза ГЕРБ, БСП и Фигуранта трябва да вдигнат тока и парното с 50 % и в последствие вс. стоки за това Ви баламосва Рашков с измишльотини.
207
5
 
8
 
! Отговори
Цвъки преди 2 години
Рашо,кога вдигна тези помпозни резиденции в полите на Витоша бре?! Какви са тия апартаменти под път и над път бре,че и на морето бре? Бе ти направо ме удари в земята бе Рашко? Че и басейни си стъкмил в големи дворове с грамадни зидове? Да не чурулинкаш в тях като Румбата от АБВ бре!?Рашо КПКОНПИ се е самосезирала веке бре?
206
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разпускан Всичко е безвъзвратно загнило.. Нов реподбор в размер на 50% от съществуващия брой до сега.
205
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някакви като почнат с тези комунисти, вече не сте интересни. Колко пъти да ви се казва, че всички са комунисти. Най-голям е вожда ви. Един умен политик трябва да вземе най-хубавото и от комунизма и от капитализма. Гласувайте си за когото си искате и не отричайте когато нещо положително се прави. Поне да ви дадат по някой милион и да драскате глупости. Но трябва да си супер интелигентен човек за да не си кон с капаци и да си повтаряш едно и също като изтрещял фанатик.