Защо въвеждането на е-рецептите доведе до хаос?

Негатив е, че останаха хартиените, смята аптекар
6 юли 2021 09:20, Анисия Иванова
18

Хаос и напрежение след въвеждането на електронната рецептурна книжка и електронна рецепта. Много пациенти се оказаха в ситуация да не могат да получат лекарствата си. От 1 юли влязоха в сила електронните рецептурни книжки.

"Има дребни технически проблеми, дава несъответствие на кода за заболяване, понякога няма връзка със системата. В момента изпълняваме рецептите без проблем, не създаваме проблем и почти нямаме върнати хора", заяви в "България сутрин" председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Той обясни, че има и гратисен период, в който ще се използват и двата варианта.

"Даже и след него ще се използват хартиените рецепти, които са все още валидни. Много лесно се издават ел. рецептурни книжки от общопрактикуващия лекар и не е нужно да се заверяват", отбеляза Костов.

Според него електронната система е струвала скъпо на собствениците на аптеки и трябва да остане.

"Все пак електронните системи трябва да си работят. Дадохме доста пари и преди това за "ЕСПА", доста са големи разходите", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Относно електронната рецепта, Костов увери, че проблеми няма.

"Вече почти всички по Здравна каса са електронни. Свободните са на хартия. Имаше някои проблеми, но е временно, при втори-трети опит се получава. За свободните няма лимит за тяхното изписване, може да се използват и хартиени, може и електронни", каза той.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки посочи и ползите от електронната система.

"Най-вече се акумулира информация, облекчават се пациентите, ние сме облекчени при вкарването в софтуера. За мен е негатив, че останаха хартиените, защото данните, които са в тях, няма как да бъдат съхранени", категоричен е Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не им стига на хората ковид кризата маските и ваксините ами и електронизацията баш сега решиха да я правят и то точно в здравеопазването, въпреки че Герб имаха доста години но нарочно оставиха това на евентуален служебен кабинет. Няма друго обяснение. Постепенното въвеждане от предишното правителство щеше да е от полза за всички ...
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До " ЦК на ГЕРБ" ми хаоса е създаден от народните партии които имат мнозинство в ЕС, а у нас това са Герб СДС и ДСБ, така че сам прецени и не хвърляй вина на кабинета, който изпълнява вече взети решения.
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен. "с хартията е по-лесно". Да но с хартията не могат да следят хората а електронно следят хем лекарите хем пациентите. Проследяването е важно както казват по отношение на корона вируса. Проследяването си е чиста проба следене. Отнемане на права. Медицинска диктатура.
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а колко често се сменят лекарствата на хронично болните, та трябва всеки месец да се ходи до личния лекар за рецепта?
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо трябва да се върне уважението и доверието на хората към медицинските специалисти. Второ да се създаде взаимно зачитане на компетентността между двете гилдии на лекари и фармацевти.Напрежението между медиците от една страна и пациентите от друга е по вина но управляващите и се натрупа от много години наред. Медиите също са от основните виновници за проблемите в системата и основно за трудностите на хората. Постоянно дават ефир на случайни пациенти които не формулират проблемите правилно.
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тия ел рецепти е едно голяма мотане и създаване на опашки, с хартията е по-лесно
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко работи перфектно ! Компютъра спира и няма рецепта.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки път в аптеката слушам фармацефтката да обяснява на хората с изписани лекарства, че имат някакви проблеми и несъответствия в рецептите и че личните им лекари не са ги издали, както трябва. Истината е, че си трябва компютърна грамотност и докато не мине известно време ще има грешки. Всеки, който работи с програми не е започнал от раз без грешки. Лошото е, че трябва човек да се разкарва до лекаря си по пет пъти.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЦените на лекарствата ги определят тези, които снабдяват аптеките, разбирай го фармацевтичните складове. Друг е въпросът, защо в България продължава да има 20% ДДС на лекарства и храни.
5
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаосът се създава от служебното парвитеслтво, което рекетира и изнудва аптеките.
4
14
 
5
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 2 години
БСП и Радев винаги предизвикват хаос ! Затова гласувайте за ГЕРБ и другаря Борисов !!! Венсеремос !!!!
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е-ваксините работят добре и по предназначение. И е-рецептите ще потръгнат.
2
0
 
5
 
! Отговори
Гледам Тв преди 2 години
Какво пише в заглавието, какво в текста? Имало временни "замръзвания" на системата, но постепенно се изчиствало. Къде е новината?
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само прането на пари чрез аптекарски гангстери води до хаос и източване на ДДС което се плаща от бедните и болните а лекарствата са най-скъпи в България!

Спонсорирани публикации