Психолог: Сега сме ударили дъното, в дълбока криза сме

Ниската избирателна активност е най-важният показател, каза Пламен Димитров
12 юли 2021 16:12, Ния Христова
50
Какво показаха избирателите с вота си и кое предпочитат българите - да гласуват или да плажуват?
 
"Избирателите бяха категорични, казвайки, че политическият ни елит не е достатъчен, за да реши проблемите им и да привлече подкрепата им", посочи психологът Пламен Димитров в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
"Хората системно говорят за това колко слаб е бил диалогът между обществото и кандидатите за политически позиции", отбеляза той.
 
"Усещането е, че искаме да гласуваме за реални политики, които ни се представят систематично, организирано и решават проблемите, борят кризата, в която сме. А не да се лансират партийни имена", посочи още психологът.
 
Димитров коментира още, че имаме 3/5 от електоралното тяло, което не се е появило на сцената на изборите, 1/5 от реално гласувалите оказват подкрепа на статуквото, а 1/5 искат промяна и подкрепят тези, които изразяват тази нагласа.
 
"Напредък няма. Ние сме в дълбока криза на политическо представителство и неговата легитимност", категоричен е той.
 
"Сега сме ударили дъното. Ниската избирателна активност е най-важният показател", добави още психологът и уточни, че 20% от таблиците на социолозите значат почти 9% реална обществена подкрепа.
 
Димитров сподели, че една огромна част от негласувалите са хора, които не участват в изборите, защото не виждат представителство.
 
"На тези хора са им важни политиките. Няма вслушвания в обществените нагласи. Това е изкуственост, неавтентичност на политическата класа", каза още той и подчерта, че когато политиците искат да изградят връзка, трябва да отидат при избирателя и да се срещнат с него.
 
"Нужен ни е парламентаризмът, който беше унищожен. Той трябва да се възстанови", посочи още психологът.
 
"Негласуващите българи ни казват - искаме да видим някой, който е силен в държавна политика, насочена към общественото развитие и обществения интерес, а не корпоративни играчи, лобисти", категоричен е Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 22 Докато научите камилата да не яде, тя току виж ,че умряла.Каква корупция ще ти борят хора които идват на власт с лъжа?
21
0
 
11
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
То оставаше полувивата българи да бяха гласували за чалга-презателят.'
20
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя дедо от Мадрид направи един бивш старши лейтенант от пожарната направо генерал.Помниш ли? Та после "дедо" си отиде, ама остана "дедовия "охранител и как се охрани за тия години, как се охрани!!!
19
30
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не гласувах защото исках да гласувам за сегашното служебно правителство. Много добре се справят. Първо изкарай корупцията изкорени я а после оправяй държавата.
18
16
 
15
 
! Отговори
тъй де преди 2 години
Много шилета има в тази държавица, които продължават да вЕрват на Буци!
17
3
 
14
 
! Отговори
Инж+ преди 2 години
Коментарът е коректен. Ами да спрем да копаем ново дъно и да изкопираме простичко системни решения и политики от нашите бивши соц - и сегашни европартньори Чехия, Естония и т.н. Стига сме търсили 30г. "българския модел"...
16
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Избирателната активност се оказа ниска, защото начинаещите "политици" арогантно отрязаха възможността на избирателите всеки да избира начина на гласуване. Саботажът чрез отказ от гласуване се оказа най-безопасният вид протест срещу диктата!
15
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След изригването на Боко, другата положителна новина е пълния крах на неговите патерици - т. нар патриоти и Воля. Даже този път те си вкараха и сами автогол, направиха коалиция и пак не събраха 4%, което означава, че като коалиция сега нямат право на субсидия, ако си бяха по отделно вероятно щяха да си вземат по 1-2% и да намажат някой лев.. Политическото инженерство понякога води и до такива комични резултати..
14
2
 
13
 
! Отговори
SWAN преди 2 години
Така е, щом изобщо ходят гоите да гласуват.. след всичко кето преживяха, значи сме ударили дъното по интелект :)
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кой е действащият партиен лидер, който е корумпиран в особено големи размери
12
20
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Стари хора не трябва да коментират - те, по правило, винаги са песимисти и осъждащи. Умора на материала...
11
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Догодина, този с първия коментар ще рови по кошовете за cмет и ще псува СлаФчо денонощно.
10
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората се позамогнаха и решиха, че все ще е така и че црика ще си се случва, а те ще могат да си просперират. Чакат ги доста горчиви разочарования в следващите години.
9
23
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как реват герберастите на хранилката. Кеф.
8
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ааа, чакай да гласуват кабинет на Никето. Тогава ще станем дънни риби и не само ще сме на дъното, но и ще се окопаем с тиня. Не бързай толкова, госин психолог.
7
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ниската избирателна активност е най-важният показател, че за времето на мутренския диктаторски режим, мaaлата свикна да ходи до урната, след като й платят.
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дааам!!!! Няма мърдане от дъното.....
5
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слави има всички шансове да задмине Бойко, започна ударно с глупостите от първия ден. Сеира продължава
4
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От вчера сме под дъното... Благодарение на индивиди като този с първия коментар...
3
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами на хората им омръзна да се занимават с политика и празни приказки. Всеки вече иска си гледа неговата си работа и да е максимално независим. Глобализацията, интернет, технологиите и достъпните пътувания по света направиха така че държавите загубиха смисъл и хората вече се чувстват граждани на света и не ги интересува толкова много какво става в родното им място. Днес може да живееш в една държава, да работиш в друга. Крепостничеството свърши отдавна.