КПКОНПИ дава Жени Начева на прокуратурата заради натиск над "Бул Био"

Kомисията изпраща материалите от проверката на държавното обвинение
Обновена: 16 юли 2021 11:33 | 16 юли 2021 11:23, Ерол Емилов
14
КПКОНПИ дава Жени Начева на прокуратурата заради натиск над "Бул Био"
Снимка: БГНЕС

Антикорупционната комисия предаде на прокуратурата материали от направената проверка за неизгоден договор, сключен от „Бул Био“ с чуждестранна адвокатска кантора. Комисията е сигнализирана за случая от бившия шеф на организацията, който твърди, че е оказан натиск върху него.

В хода на проверката е установено, че на 25 април 2018 година е прието решение на МС за прекратяване на договора между българското предприятие и канадското дружество „Интервакс“. Последвала процедура за подбор от страна на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД, в резултат на която е сключен договор за правно обслужване с наше адвокатско дружество, на което са били възложени правните действия в изпълнение на решението за прекратяване на договора с „Интервакс“.

Дружеството е трябвало да представлява „Бул Био“ при възникнали арбитражни спорове у нас и в чужбина. Въпреки това, според твърденията на бившия управител, от тогавашния заместник-министър на здравеопазването Жени Начева са му били изпратени данни за контакт с чужда правна фирма, с приложен проект на договор с нея със същия предмет.

Още по темата
Според твърденията на управителя, този договор е бил на стойност не по-малко от 350 000 евро. Ръководството на Министерство на здравеопазването е било информирано за вече сключения договор с българското адвокатско дружество за 48 000 лева, но въпреки това според управителя на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД в продължение на няколко месеца му е бил оказван натиск от заместник-министър Жени Начева да подпише договора с чуждата кантора, което той накрая направил именно в резултат на този натиск.

От страна на КПКОНПИ са извършени оперативно-издирвателни мероприятия, но оригинал на договора или официално регистриран негов екземпляр не е открит. Нито „Бул био“, нито Министерство на здравеопазването разполагат с него.

В същото време е установено, че към чуждата правна фирма са извършвани плащания в евро на основание договор за правно обслужване, открити са и фактури за това. Заплатените суми /по откритите досега фактури/ са за периода ноември 2018 г. – февруари 2019 г., на стойности най-малко 28 891 евро, 2 675 евро, 2575 евро и 6 792 евро. Изискани са документи от Министерство на здравеопазването, което оказа пълно съдействие на дирекция "Противодействие на корупцията“. Министър Кацаров потвърждава, че договор с чуждата правна кантора не е наличен и в министерството, като на КПКОНПИ бяха изпратени всички материали по кореспонденцията с такъв предмет между ръководството на българското дружество и това на МЗ, както и всички налични документи, удостоверяващи извършени плащания към чуждестранната правна кантора.

Според КПКОНПИ има данни за осъществено от бивш заместник-министър на здравеопазването престъпление.


14
Още от Общество
Политолог: Имаме двама шоумени, борещи се за една и съща публика
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Така изглеждат най-красивите калинки на ГЕРБ от харема на Бойко.
11
0
 
8
 
! Отговори
Пипи преди 1 седмица
Прокуратурата да потърси договора в онова чекмедже....
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Доживотен затвор за селянката с физиономия на чистачка в заводски стол !
9
0
 
9
 
! Отговори
Да преди 1 седмица
Договорът може да се предостави от дружеството-изпълнител. Няма как адвокатско дружество да получава плащания в тези размери без правно основание, че и чрез превод от друга държава.
8
7
 
6
 
! Отговори
О хо хо преди 1 седмица
Твърденията за НАТИСК СА НЕДОКАЗУЕМИ - НЯМА ЗАПИСИ, А САМО ТВЪРДЕНИЯ. И МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ: КРАДЕЦЪТ ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА! КРАДЦИТЕ СА ХИТРИ ПИЧОВЕ.
7
3
 
6
 
! Отговори
О хо хо преди 1 седмица
Мирише ми на Начева сготвена!!! Кой точно е превеждал парите при ЛИПСА на договор??? Дали е точно Начева??? Да не се окаже, че е някой ***, КРИЕЩ се зад нейното име? Щото точно така се прави!
6
2
 
15
 
! Отговори
До № 1 преди 1 седмица
Всичко е имало, но са ги унищожили, обаче следите остават - фактури, платежни и т.н. Това не може да се унищожи, защото не могат да се оправдаят платените пари. А бе долни крадци!
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
килията на Иванчева нали е свободна? Що не я проснат тая кифла на асфалта сега, да постои 2-3 часа, след което да я въдворят там да я разгледа отвътре
4
0
 
9
 
! Отговори
бвж преди 1 седмица
Въх, да не вземе да се стресира женицата!? деца, мъж храни, не я закачайте!
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво.
2
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Aми сега гербави? Ако беше я привикало МВР, щеше да е постановка на Радев и Рашков"... Ама сега като я подпуква гербавото КПКОНПИ, начело с главния компир Сотир Цацаров начело, кво прайм? Защо не виждам гербави тролове?
1
0
 
26
 
! Отговори
ИНТЕРЕНО! преди 1 седмица
В това министерство няма ли деловодство, в което да се завеждат всички документи?!