Д-р Спасков: Възможно е да има леко надписване на дейността в болниците

Така компенсират загубите от ниската себестойност на дейността
22 юли 2021 09:22, Ния Христова
66
Д-р Спасков: Възможно е да има леко надписване на дейността в болниците
Снимка: БГНЕС
Може в болниците да има леко надписване на дейността заради ниското заплащане от НЗОК, каза в ефира на bTV бившият директор на "Пирогов" д-р Спас Спасков.
 
"Когато говорим за източване на НЗОК, трябва да се направи ясен анализ на ситуацията - цените, по които плаща Здраванта каса са по-ниски от себестойността на дейността на болниците. Затова в болниците трябва да направят нещо, с което да компенсират тази загуба", обясни Спасков.
 
Той каза още, че няма информация за подобна практика в "Пирогов" и това е анализ на страничен наблюдател.
 
"Съществуват потенциални възможности в болниците да има леко написване на дейността. Това е продукт именно на това разминаване. Когато цените са много ниски - не е възможно болницата да оцелее финансово. Тогава се търсят пътища за увеличаване на оборота. Той може да се увеличи страхотно с издирване на пациенти, които да приемаш - като магазин, в който започваш да продаваш аткрактивна стока", коментира още бившият шеф на болницата.
 
Д-р Спасков изтъкна обаче, че случаят в "Пирогов" е малко по-различен. Според него по време на COVID пандемията на болниците са се плащали допълнителни бюджети и дори при надписване на пациенти не е имало източване на НЗОК. 
 
"В момента политически е изключително удобно да се направят промени в механизмите на разплащане. Тъй като в момента идват нови политици, които са с амбиция нещата да се променят бързо. НЗОк се управлява от човек, проф. Салчев, който е с изключителен опит и визия. Той знае много добре какво би могло да се направи при една политическа подкрепа и той би могъл да бъде ползван като едно свръх компетентно лице", допълни д-р Спасков.
 
Според него в съда може да паднат обвиненията срещу "Пирогов" и посочи, че новият директор проф. Иван Поромански е изключителен експерт в неговата област и има натрупан увпарвленски опит - бил е член на Борда на директорите. 
 
Д-р Спасков смята, че Поромански ще остане на поста и ще бъде подкрепен от служителите на "Пирогов".
 

66
Още от Общество
Ще продължат ли протестите на медици от "Пирогов"?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Дано д-р спасков леко да го ограбят или набият
62
1
 
15
 
! Отговори
Да бе преди 4 дни
До Подкрепете ни Каква наглост! Проклети да сте! Крадат и открито признават за престъпления и накрая призовават да им подкрепяме лицемерния протест!??? И го наричат справедлив!??? И Кацаров, който е част от постановката, трябвало да го махат... И лозунг "Стига комунизъм!" и т.н. Проклети да сте! И.зверги гнусни!
61
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До до51 "Това обикновено са хора със над-средна интелигентност" - много от лекарите не отговарят на това, а сестрите и санитарите пък съвсем. На теория би трябвало да е така, ама на практика не е. Конкретен пример давам с високото кръвно на балтов - хора с над средна интелигентност нямаше ли да измислят нещо по-достоверно?
60
0
 
11
 
! Отговори
оффф преди 4 дни
Призовават ни леко да си покрадваме всички, защото няма лошо.
59
0
 
13
 
! Отговори
Да бе преди 4 дни
До Подкрепете ни Какъв протест ще подкрепяме на лицемери, които играят театър? Да не сме ви видели! Изр.оди!
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Баси и тъпото обяснение защо крадеш.Смятайте щом признават за "малко" за какво става въпрос...
57
0
 
14
 
! Отговори
Да бе преди 4 дни
До до51 "И то медицински работници няма да останат така." Ти осъзнаваш ли какво ни казваш? Че някакви лекари, които крадат (без значение колко са), са ненаказуеми до смъртта си и могат открито да се хвалят с престъпленията си, защото нямало да останат лекари. Ти чуваш ли се изобщо? Тази опорка с няма да останат лекари я забрави! Забрави и другата, когато лекарите-крадци се преструват на жертви заради страх от възмездие! Забрави и третата с цирка, че уж се карат, а в крайна сметка няма наказани!
56
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Леко надписване? Това е кражба от бюджета на НЗОК, т.е. от нашите пари. Предполагам, че огромните бонуси, които лекарите си раздават отново са леко надписване.
55
0
 
12
 
! Отговори
ikar преди 4 дни
"...Малко надписване ...."Все едно да се каже за някоя жена, че е малко бременна. А какво се получава, когато от няколко места взимаш все по малко пари? Накрая сумата е огромна.
54
17
 
2
 
! Отговори
Подкрепете ни преди 4 дни
Подкрепете справедливия протест на Пирогов пред президентството 18ч. днес. Балтов - министър, Кацаров, Салчев и *** вън!!! Стига комунизъм
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"Леко" ?! Зависи кой какво разбира под леко, за някои 1 млн. е леко, за други 100млн... И никой не казва за другия голям проблем от тези фалшиви диагнози. За да вземат повече пари, болниците ти лепват диагноза "чернодробна недостатъчност" или "Бъбречна недостатъчност" ,както са правили в Пирогов. Веднъж влезе ли ти това в досието, то при всеки следващ преглед при лекар или в болница е голям проблем, защото почват първо това да лекуват. Хората са дамгосани, за да се вземат едни пари
52
10
 
1
 
! Отговори
до51 преди 4 дни
и то медицински работници няма да останат така. Това обикновено са хора със над-средна интелигентност и могат да работят и други неща. Иначе да - без котрол и наказания кражбите ще продължават и хората ще си боледуват.
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Абсурд на абсурдите Много добре и точно казано. Трябват не строги а направо жестоки наказания за подобни неща. Поне на първите 100-200 осъдени медицински работници присъдите трябва да са брутални. Трябва някак да се респектират останалите
50
0
 
8
 
! Отговори
От опит преди 4 дни
Леко болните които могат да се лекуват в къщи - ги хоспитализират за да вземат парите от пътеката (там са надписани и болниците търсят такива пациенти). Обратно хора които действително имат нужда от хоспитализация не ги щат - парите по пътеката не стигат и ги пращат да си мрат вкъщи. Целта която е определена за болниците е тотално сбъркана - търси се максимална печалба, а не максимално брой качествено излекувани хора които да движат икономиката, а не здравните си проблеми.
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А аз леко да си покрадна от магазина една луканка, става ли? Струва по-малко от месечните ми осигуровки, които крадете като невидели.
48
0
 
18
 
! Отговори
Браво Спасков преди 4 дни
Леко надписан милион. Леко повишени бонуси -- с по 70 000. А ние събираме капачки за детска линейка. Народе???
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Не вярвам, че Балтов е приет в Пирогов за лечение. По-скоро е отишъл да си замита следите!
46
1
 
15
 
! Отговори
Абсурд на абсурдите преди 4 дни
Лекарите-крадци панически слагат по-долу по някой минус, страхувайки се, че вече никой няма да отиде при тях - лъжелекарите. Но това е точно така, защото на хората им писна да ги крадат изверги в бели престилки. С минусите няма да променят професионалната си смърт. Тя е факт. И колко са нагли! При всичките престъпления се оправдават, никакво извинение на никого и накрая силен страх не заради друго, а защото им секва гнусния бизнес с пациентите и няма да ги посещават поради отвращение.
45
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Автопарка пред болниците говори чудесно за какво се надписва и доплаща. Нови и скъпи коли. Примерно пред Софиямед.
44
0
 
13
 
! Отговори
съд за тия преди 4 дни
Ха,ха, току що прочетох във Фрог, че Балтов бил настанен в Пирогов с хипертонична криза от "стрес"!? Явно много се е притеснил за евентуална проверка от КОНПИ, прокуратура и т.н. ЗА ПРОИЗХОДА НА МИЛИОНИТЕ МУ!? А и за бъдещ съд разбира се, който явно ще докаже НАДПИСВАНЕТО И ИЗМИСЛЯНЕТО - иначе как ще си докарат стотици хиляди БОНУСИ и десетки хиляди ЗАПЛАТИ?