Пандемията ни показа колко е важно да се осигуряваме на реалните доходи

"България ще бъде поставена пред големи предизвикателства"
23 юли 2021 12:49, Ния Христова
39
Вдигането на пенсиите от 1 октомври е заложено в актуализацията на бюджета, направено от служебното правителство. Предстои обаче да се разбере дали новия кабинет ще го одобри? Справедлив ли е механизмът за увеличението на пенсиите и как ще се отрази това на бюджета?
 
"Няма социален министър, който да не иска да увеличи пенсиите. Предложението за актуализация на бюджета е на служебния кабинет. В момента не виждаме 3-годишната прогноза. Знаем, че България е с влошена демография", каза за ефира на Bulgaria ON AIR бившият заместник-социален министър и настоящ председател на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова.
 
"Самата пенсионна система трябва да се разграничи от социалното осигуряване. По време на пандемията видяхме колко е важно всички да се осигуряваме на реалните си доходи. Трябва да се намери баланс за това каква да е социалната помощ, как точно ще се изплащат тези социални помощи. Самата актуализация на бюджета трябва да си мине по обичайния ред", подчерта тя. 
 
Русинова смята, че трудно ще се постигне консенсус.
 
"България през следващите няколко години ще бъде поставена пред големи предизвикателства, не само заради пандемията. Приоритетите са България да е по-зелена, дигитална и социална", обясни тя. 
 
Зорница Русинова поясни, че е добре страната да приоритизира националните си цели.
 
"Въпросът е да се направят мерки, които да доведат до трайна заетост, допълнителни мерки за активизиране на младите хора. В момента е важно да се вземат мерки за бизнеса и икономиката, схемите за подкрепа на общините на фона на пандемията и прогнозите за нова Ковид вълна. Мярката 60/40 трябва да се запази, ако пак има затваряне на бизнеса. Нямаме яснота каква част от тази актуализация сега се предлага и ще бъде приета от следващия кабинет и подкрепена от парламента", допълни бившият заместник-социален министър.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
6
 
! Отговори
Стефчо преди 2 години
Поне 50% от чиновниците ще бъдат уволнени скоро. Те и без това нищо не правят по цял ден. Настоящето на България е руско но бъдещето е американско.
13
4
 
11
 
! Отговори
до "Нещо не раз преди 2 години
Защото пич имаш дълг към тая държава която е платила на болницата мaйка ти да те роди, после е платила да се научиш да четеш и да пишеш в той форум. Това е твоят дълг да върнеш тия пари дето са инвестирали в теб, за да може държавата да изучи следващите след теб. Такива като теб искат само да вземат а да не дават, срам за нацията. Нищо де скоро като влезе напълно електролното правителство и базите данни, алгоритъм ще те намери как не си платил лев данъци за 22 години а си купил 2 магазина?
12
2
 
5
 
! Отговори
Д 27г преди 2 години
има един много по голем проблем и това е демографията и масовото работене на минимален ТД в частния сектор който пък дава запалтата на държавните служители а в последствие и пенсиите на всички.здравеопазването е на същото положение важното е да си дадеш таксичката три лева и да се надяваш да не те пуснат по пързалката ...
11
3
 
12
 
! Отговори
айдее преди 2 години
Стига с тия глупави приказки. Хората на трудов договор не са самоосигуряващи се, че да се осигуряват на реалните доходи.Тях ги осигурява работдателя /чорбаджията/. Когато няма държава и тия търтеи на държавна служба не могат да го задължат да внася пълните осигуровки, това се получава.
10
5
 
14
 
! Отговори
до 10 преди 2 години
Айде спрете с тия чиновници. За колко работи един чиновник? За колкото една чистачка с малки изключения. За 10-часов работен ден на чистачката в офиса й даваме 1200лв.. Колкото на чиновник. Айде без празни приказки. Ревете, че е ниска МРЗ, ревете, че е ниска СРЗ. Махаме заплатите в плик и изведнъж СРЗ става 4000лв. и нагоре в София. Да се осигурявате на реалните доходи си е за вас. Видя се, че едни 500000 души със заплати над прага издържахме цяла група от сивия сектор по време на пандемията.
9
5
 
5
 
! Отговори
Вачева преди 2 години
Държавните чиновници призовават: дайте си паричките при нас че са ни "ниски" заплатите и искаме да назначим цялата рода до 9-то коляно в нашето министерство! Срещу парите ви за пенсия след 20 години ще пиете една студена вода от Банкя!
8
2
 
11
 
! Отговори
Не се заблуждавайте! преди 2 години
Работа на черно и парите инвестирани в злато, цветни метали, земи и имоти. Пенсионната ни система е от 1918-та "Бисмарк". Да де, ама тогава семейството е имало по 5..6.. деца и хората са си пуквали на по 50 години. В момента, песниите се дотират от държавния бюджет - с други думи, това което сте внесли като осигуровки не стига за пенсията ви. И нещата ще се влошават. Това да изхранвате държавни тътразулници с осигуровките си е глупаво.
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оф мойлти съ ... Ако се осигурявма на реални доходи, хвълям по 757-1000 лева в кошчето всеки месец. Нито в болницата ще ме пусниете, да мина първи, нито пенсията ще ми е 3200 лева. Ако се пенсионирам сега, ще е 900 кинта. УООАЙХХАОАОХАОХОАХ!А безработицата? Прага е 3000, те ще ми дават 2000, ама така ще го извърят, че ще е за месец-два. Та аз как да си намеря свястна работа за това време? Как да се възстановя от емоционалната травма и прочие? Лоша държа! ПУ ПУ!
6
2
 
10
 
! Отговори
Пешев преди 2 години
Пенсионната система в България е пирамида и това не е метафора. Скоро ще рухне с трясък. Доган 30 години не създаде даже едно ново работно място и сега ще се чуди откъде да гепи пари за пенсии.
5
9
 
8
 
! Отговори
Нещо не разбрах преди 2 години
И защо е важно да се осигурявам? За 22 години много здраво бачкане не знам дали имам и месец официален трудов стаж. Никакви осигуровки. Със спестените пари успях да скътам за две търговски помещения /магазини/. Като ни тресна вируса, няма как - намалих наемите от 1200 евро на 1000 евро ама за сиромах човек като мен си стигат. Пенсия не чакам. Ако реша се "пенсионирам" довечера. Та, не разбрах защо трябва да се осигурявам?
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
A кога ще разберете, че "зелена" и "социална" си противоречат?
3
1
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Не *** прай на *** .... Балтов да краде 1 мильон от здравната каца :)))
2
2
 
7
 
! Отговори
lolek преди 2 години
До тъй деАми те го знаят. Но процеса е двустранен, работодателите крият данъци, работника взима кинти в плик - суха пара и всички доволни, претаковахме държават. А после като стане така, що аз взимам толкоз, що не взимам, що пенсията ми е 250лв.. Ами толкоз си заслужил, ся разпаряй дюшеците и вади сивата пара и ще си добре.
1
1
 
10
 
! Отговори
тъй де преди 2 години
До тук добре, но това знаят и четат ли го "бизнесмените-работодатели" от частния сектор?