Гергана и как една градина с домати я връща от Единбург?

Какво задържа младия учен в България?
Обновена: 25 юли 2021 12:39 | 25 юли 2021 11:20, Ния Христова
36
Гергана и как една градина с домати я връща от Единбург?
Снимка: БГНЕС
Една млада българка, завършила университета в Единбург и носителка на множество международни награди и стипендии, разказва какво я е накарало да се върне в пловдивското село Тюркмен и да се развива като учен в България.
 
Гергана дава онлайн уроци на над 3000 души от цял свят от градината си в село Тюркмен. Преди 10 години се връща в България, за да се грижи за дядо си.
 
"Когато дядо ми се разболя, той се чудеше кой ще полива градината и така много естествено се случи аз да си дойда на село и да полея градината. След това му показвах снимки, за да го успокоя, че доматите са наред. И някак си от едно идване да полея градината, така минаха 10 години", разказва в ефира на bTV Гергана.
 
"Най-хубавата промяна, която ми се е случила до момента, може би е точно това, че дойдох да живея тук на село. Някак си успях да събера моите различни светове - хем да не късам своята връзка с България, хем да продължавам напред в науката", споделя още тя.
 
Гергана е завършила в Единбург. Три пъти е ходила на експедиция в Северна Канада, работила е и по проучвания в Австралия. През 2019 г. печели финансиране на National Geographic Society за млад изследовател.
 
"Причината да замина да уча Екология в чужбина е, че видях един начин на преподаване и на образование, който е малко по-отворен към целия свят. Видях учени, които хем са водещи в областта си, хем са експерти, но в същото време подкрепят младите учени", казва още тя.
 
Мечтите на Гергана обаче са свързани с България, защото смята, че науката би имала бъдеще и тук.
 
"Мечтая си да построя научна станция, малко по-надолу в моята земя", споделя Гергана.
 
Този месец Гергана получава стипендия за научна работа от фондацията на Ерик Шмид, бившия изпълнителен директор на Гугъл. Това финансиране ще й позволи през следващите две години да изследва как се променя биоразнообразието в обезлюдени райони.
 
"Бих искала да видя една България, в която има повече щастливи хора, в която хората са свободни да бъдат себе си и да преследват мечтите си. Една България, в която е по-лесно да видиш възможностите на фона на всички пречки", споделя още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
9
 
16
 
! Отговори
зелен домат преди 2 години
просълзих се . некой друг ?
4
2
 
8
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
Ти сериозно ли ве?А защо си неграмотен?
3
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 4 - Ок. Значи биологията било същата наука, като икономикта. Природата се нромализирала, ама аз - човек с две дипломи от чуждестранни технически университети и IQ от 155 пункта съм в тотален колапс, при опитите си, да разбера изказванията, следвателно нека си мисля за психологитя.Ти, мой човек, си Н-Е-Н-О-Р-М-А-Л-Е-Н!
2
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1 - ?!?!?!?!?!?! - ООО, някое хипоенце ли си? А науката "психилогия" пробва ли я, че е добре да си поговориш с някого.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има хора, котио искаме това.