Кацаров с 3 заповеди заради удължаването на извънредната обстановка

Те касаят влизането у нас от страна на българи и чужденци
Обновена: 29 юли 2021 21:11 | 29 юли 2021 20:50, Красимир Ангелов
30
Кацаров с 3 заповеди заради удължаването на извънредната обстановка
Снимка: БГНЕС

Във връзка с решението на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 31 август, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде три заповеди, с които въвежда временни противоепидемични мерки на територията на страната, съобщиха от здравното министерство.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членове на техните семейства, които пристигат от държава в червената зона и които представят при влизането си в страната само един от следните документи: валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване (или аналогичен документ, съдържащ същите данни), или отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест (удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен документ), се поставят под 10-дневна карантина.

Още по темата
При предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведен до 24 часа от влизането в страната PCR тест, директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени издаденото предписание за поставяне под карантина, нарежда здравният министър със Заповед № РД-01-645/28.07.2021 г., която влиза в сила от днес, 29 юли.

В същата заповед е разписано, че децата от 12 до 18 години, които пристигат на територията на страната от държава, попадаща в червена зона, се допускат при представяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в България PCR тест, удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен документ, съдържащ същите данни.

В случай че не представят такъв документ, те се поставят под 10-дневна карантина. За децата, които са български граждани или лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България, карантината може да бъде отменена от директора на съответната регионална здравна инспекция при предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведен до 24 часа от влизането в страната PCR тест.

Непроменени остават общите противоепидемични мерки, посочени в Заповед № РД-01-646/29.07.2021 г. и Заповед № РД-01-647/29.07.2021 г., които влизат в сила от 1 август, отчитат от здравното министерство.


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 2 месеца
На сайта на Министерство на Външните работи /МнВР/ ги има заповедите и в тях е даден списъка за страните в зелено и червено. Тези в оранжево се споменават като всички други държави, които не са в зеления и оранжевия списък.
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И тия вече почнаха да издишат. ПСР или ваксиниран - ако не докажеш - карантина. А бе ей и ваксиниран да е пак заразява. ПСР не е достъчно точен и ефективен - няма полза от него. Това го казаха създателите на ПСР теста. Цирка продължава. И кой седи под карантина? Оня ден едно семейство се прибра от холандия. Ядат и пият на центъра, прибрали се, всички да ги видят. Що не са под карантина, м? Затворени, както ние бяхме преди, а? Никой не контролира. Само налага мерки и мисли че е свършил работа....
2
11
 
5
 
! Отговори
Споко преди 2 месеца
Точно тези деца под 12 г. ще донесат заразата.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Къде са в червена зона?