Лихвите у нас стигнаха дъното, депозитите в страната са над 65 млрд. лв.

Пазарът е много интересен заради големия ръст на депозитите
10 авг 2021 11:24, Ния Христова
18
Депозитите в страната са вече над 65 млрд. лв., а в същото време раздадените ипотечни кредити са под 13 млрд. лв., потребителските също са под 13 млрд. лв. 
 
Как се движат лихвите по кредитите и ще се отрази ли приемането на еврото?
 
"Пазарът е много интересен заради големия ръст на депозитите през последните месеци. Заради коронавируса хората се настроиха отново в посока спестяване. Банките се напълниха с пари, ликвидността е много голяма. Търсенето на кредити е голямо, но не чак толкова, колкото ръста на депозитите. Това повишение на лихвите в потребителските кредити не трябва да ни притеснява, тъй като това е просто спиране на летните промоции". Това заяви председателят на Асоциацията на кредитните консултанти у нас Тихомир Тошев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според него изтичането на промоционалните оферти води до връщането на старите, както и до лек ръст на лихвите по потребителските кредити. Тошев изтъкна, че при ипотеките се вижда, че няма ръст.
 
"Октомври и ноември месец банките пускат най-добрите промоции. В края на годината ще видим спад на лихвите, - най-вероятно и при потребителските, и при ипотечните. Той ще бъде малък, защото лихвите стигнаха дъното в България", каза още кредитният консултант.
 
Тошев подчерта, че в края на годината винаги имаме най-силно търсене на кредити, както и че пазарът се променя заради високата ликвидност.
 
"Банките имат над 65 млрд. събрани и раздадени около 26 млрд. Много пари стоят в банките. Конкуренцията е голяма и ако искате да привлечете част от хората, които желаят да получат кредит в момента, единственият начин е да ги привлечете с по-ниски лихви. Лихвите са достигнали едно дъно, тъй като са много близки до европейските", обясни още той.
 
Кредитният консултант обясни, че основната причина много хора да теглят ипотечен кредит е, че искат да се сдобият с имот.
 
"Тази година ще е рекордна по отношение на търсенето на ипотечен кредит от съществуването на ипотечния пазар в България. Много хора го правят заради това, че искат да се сдобият с имот. Лихвите, които са в момента, са двигател на пазара на недвижими имоти. Ще имаме най-силната година. Засега от началото на годината виждаме само рекорди по отпускане на ипотечни кредити в България", каза още Тошев.
 
Кредитният консултант обясни, че все още водещата причина за покупка на жилище в България е за живеене в него. И добави, че около 70% от покупките са с такава цел, а около 20% от сделките са с цел инвестиция.
 
А относно това дали всичко ще поскъпне с въвеждане на еврото у нас, Тошев посочи, че това няма как да се случи.
 
"Няма да поскъпне всичко. Най-вероятно цените на част от хранителните продукти ще се вдигнат леко. Във всички страни, в които това се е случило, се вижда че от 6 до 9 месеца, цените се връщат", категоричен е събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интесна статия но в по уважаван вестник за финанси нещо пише, че депозитите намаляват
16
1
 
0
 
! Отговори
До БПф преди 2 години
По принцип си прав. Но не мога и да нарека глупави или мързеливци хората, които са успели да изкарат и спестят над 1 млн лв (има справка че всеки ден по 2 нови милионери се пръкват в страната). Дали с лъжи, честен труд или хитрост, щом ги имат тия пари с банките са чисти по някакъв начин, а и най - малкото са по умни от други, които имат по - малко.
15
6
 
7
 
! Отговори
Ууууу преди 2 години
Скоро ще разберете какво ще направят банките с парите ви. Ако не знаете питайте Гумен Речев, пак те са на власт, стягайте се.
14
7
 
4
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
Ами сулювците да потърсят други варианти за парите си !!! Ама то нали трябва да се интересуваш, да четеш, да се научиш.. къде-къде по-лесно е да си държиш парите на депозит с 0.005% лихва и да псуваш банките и държавата... нали така?
13
9
 
9
 
! Отговори
Хо,хо ,хо ! преди 2 години
Споко, мЪдурковци, скоро ще разберете как Фигуранта ще ви направи 65-те милиарда на 65 трилиона рубли ! Идват пак комунистите на власт - крийте си парите, овцете, сиренето, жените....!!!! Идват комунистите !!!! Олеле !
12
8
 
7
 
! Отговори
Бреййййй! преди 2 години
Че как така в блатото България , с катастрофирала икономика и последна по бедност изведнъж се оказа , че хората имали спестени 65 милиарда лева ???? Как така , бе Фигуранте ???? Нали ти се цепеше по площада , че българите ще излязат по площадите за хляб ???? Излязоха , за да им платят българските милиардери-престъпници ! И ти заедно с тях , *** !
11
1
 
16
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Не съм чул в България като се вдигне цена след време да падне
10
2
 
16
 
! Отговори
Дивак преди 2 години
Лихвите по ипотечните и потребителски кредити са кожодерски. Идете в която и да е западноевропейска държава и вижте колко са лихвите по ипотеките около 1%, че и по - ниско. Тук банките дерат здраво от лихви и такси.
9
2
 
15
 
! Отговори
Баи Хои преди 2 години
Лихвите са достигнали едно дъно, тъй като са много близки до европейските"....нямам думи колко сте нагли !!!
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази гигантска манипулация с лихвите, които са на нула значи, че нашите пари нямат стойност за банките и са заместени от напечатани в изобилие хартии! Това не е ли политическа корупция? Даваш на банката без да получиш лихва поне за риска- това значи, че бъдещето е по- безрисково от настоящето! Абсурд! Ще се набута народа с кредити и имоти, които вероятно ще се обезценят щото населението още се изнася навън.
7
3
 
3
 
! Отговори
Навремето обещаха преди 2 години
да няма (голяма) инфлация заради Валутния борд.Само обещаха и обещаваха...
6
1
 
3
 
! Отговори
Дъното ще стигнат преди 2 години
Кагато лихвите хо креситите се езравнят с основния лихвен процент, а ГПР се премахне със закон като бандитско-мафиотска конструкция.
5
4
 
16
 
! Отговори
Getting ready mafaka преди 2 години
Едно правителство пък било то и служебно с кадри на БСП ще оправи нещата с влоговете в банките. От Позитано са изгладнели яко и ще друсат банковия сектор като шeбек телена мрежа.
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън че пляс. Ниски лихви. Лихвите по ипотекте в еврозоната са около 1% тука са 3-4 пъти по-високи... същото е с потребителските ...
3
5
 
24
 
! Отговори
Евала швепс преди 2 години
Сега е момента другари да фалирате няколко банки. Вие сте корифеи в тази област.
2
0
 
17
 
! Отговори
Разбирач преди 2 години
Това ако е дъното на лихвите незнам хахахах.
1
3
 
21
 
! Отговори
Ъъъъъъ преди 2 години
Сега е момента да гръмнат 2-3 банки.

Спонсорирани публикации