Държавните финанси: Бюджетът с лек излишък за полугодието

С актуализацията МС залага по-нисък дефицит за годината
Обновена: 12 авг 2021 19:30 | 12 авг 2021 19:25, Веселина Йорданова
10
Държавните финанси: Бюджетът с лек излишък за полугодието
Снимка: БГНЕС

Бюджетът е на излишък към полугодието, става ясно от информация за касовото изпълнение за полугодието, одобрена от Министерския съвет.

Още по темата
Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) е положително в размер на 118,2 млн. лв. (0,1 % от прогнозния БВП, при заложен дефицит за 2021 г. от 3,9 %) и се формира от превишение на приходите над разходите по националния бюджет в размер на 382,5 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 264,2 млн. лева.

Приходите, помощите и даренията по КФП към юни 2021 г. са в размер на 24 759,0 млн. лв. или 52,0 % от годишните разчети. Съпоставени със същия период на предходната година, постъпленията към юни 2021 г. нарастват с 3,3 млрд. лв. (15,5 %). Ръстът спрямо предходната година се дължи на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 3,6 млрд. лв., докато постъпленията от помощи намаляват с 0,3 млрд. лева.

При съпоставката в частта на неданъчните приходи и приходите от ДДС следва да се има предвид, че през месец април 2021 г. постъпиха приходи с еднократен за годината ефект, които представляват първоначално концесионно възнаграждение за държавата от концесията на Летище София, съобщават от правителствената пресслужба.

Разходите (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към юни 2021 г. възлизат на 24 640,8 млн. лв., което е 46,9% от годишните разчети. За сравнение разходите по КФП към юни 2020 г. бяха в размер на 19 821,4 млн. лева. Значителният ръст на разходите през първото полугодие на 2021 г. спрямо същия период на предходната година е свързан, от една страна, с по-ниската база през 2020 г., когато има отчетени значително по-малки по размер разходи за борба с пандемията от COVID-19, докато към юни 2021 г. тези разходи са съществени, и от друга страна - на политиката по доходите, политиките в социалната сфера и по-високите разходи за администрацията, заложени в ЗДБРБ за 2021 година.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 30.06.2021 г. от централния бюджет, възлиза на 796,9 млн. лв.

Един от основните приоритети в приходните и разходните политики през първите шест месеца бяха мерките за борба с пандемията от COVID-19 и за намаляване на негативните последствия за икономиката и уязвимите групи от обществото. Чрез промени в данъчните закони бяха предприети мерки с временен характер, включително и такива е действие през 2021 г. Основната част от тях са свързани с намаляване на ставката за ДДС на определени стоки и услуги от 20 % на 9 % (за периода до 31.12.2021 г.), прилагане на освобождаване от облагане с мита и ДДС върху вноса на стоки от медицински характер (за периода до 31.12.2021 г.) и увеличаване на размера на данъчните облекчения за деца за придобитите през 2021 г. доходи.

По оценка на приходните администрации общият ефект от посочените мерки за първите шест месеца на 2021 г. се оценява на около 140 млн. лв., като тези средства са останали на разположение на домакинствата и бизнеса. В частта на разходните политики продължиха да се изпълняват мерките, насочени към ограничаване на разпространението на COVID-19, подкрепа на здравната система и заетите на първа линия в борбата с пандемията, както и социално-икономическите мерки за намаляване на негативните последствия за най- засегнатите групи от населението и сектори на икономиката, които по данни от първостепенните разпоредители с бюджет за първите шест месеца на 2021 г. са в размер на близо 2,7 млрд. лева., в т. ч. мерки за подкрепа на бизнеса (0,6 млрд. лв.), мерки за подкрепа на домакинствата (1,3 млрд. лв.), мерки за здравеопазване (0,8 млрд. лв.).

Размерът на фискалния резерв към 30.06.2021 г. е 9,3 млрд. лв., в т.ч. 8,9 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 0,4 млрд. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.

На база на параметрите по изпълнението на приходите и разходите към полугодието и в контекста на нарастващите рискове за нова вълна на пандемията правителството изготви и внесе за обсъждане в Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2021 г.

Основните аргументи за изготвянето на законопроекта са, от една страна, все по- реалните рискове за нова вълна на пандемията, свързани с бързото разпространение на варианта „Делта“ на COVID-19 в някои страни в Европа и все още ниското равнище на масовата ваксинация на населението в България, и от друга - изчерпаните ресурси в бюджета за годината за продължаване на социално-икономически мерки за подкрепа за бизнеса и уязвимите групи от населението.

В частта на приходите по КФП е предвидено разчетите за годината да бъдат подобрени с малко над 2 млрд. лв., в т.ч. 1,3 млрд. лв. по държавния бюджет, 0,3 млрд. лв. по бюджетите на ДОО и НЗОК и около 0,4 млрд. лв. по сметките за средства от ЕС (авансови средства по Механизма за възстановяване и устойчивост).

Направеното предложение с разчетите към законопроекта е за увеличение на разходите по КФП със около 1,8 млрд. лв., което означава, че бюджетното салдо се подобрява от дефицит в размер на 3,9 % от прогнозния БВП в разчетите към първоначалния ЗДБРБ за 2021 г., на дефицит в размер на 3,6 % от прогнозния БВП в разчетите към предложената актуализация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
5
 
! Отговори
Безсрамие ! преди 2 години
Погледнете наглостта на служебните чиновници - седнали и обсъждат как да откраднат излишъка ,който е оставил Борисов !!! Ето това е некадърност,наглост,безсрамие и откровена простотия!
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КойчоПълнят се пликовете на фигуранта радев
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А що не пише колко емисии и мита взема еврогея и колко пари идват от там и в кого точно отиват ??? Тези работи трябва да се знаят. Какви са сделките за валутния борд. Ако тиквата са му дали да отпечата пари на гърба ни с колко пари е обезценил парите ни ??? Защо не се казва тава ? През последната година уж за ,,борба с корона вируса ,, ЕЦБ е отпечатал 1,5 трилиарда евро . А боко колко е отпечатал защо не се пише ??? Каква сделката за борда ?
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко псувни отнесе Борисов, който заради тоя бюджет щял да ходи при бай Ставри. Комунистическите идиотизми нямаха край. Сега новите даже се хвалят колко бил добър.
2
9
 
3
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Най зле в момента е чекмеджето защото не се пълни
1
4
 
11
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
Бюджетът е на излишък въпреки якото rpaбене на фигурантската мафия!!!