Третият мандат за кабинет - как ще се завърти рулетката и при кого ще спре?

Анализатори смятат, че идват нови предсрочни избори заради незряло поведение
Обновена: 17 авг 2021 23:11 | 17 авг 2021 23:00, Веселина Йорданова
95

Все по-невъзможно изглежда съставянето на редовно правителство. Всички очакват да видят на кого Румен Радев ще връчи решаващия мандат при завъртането на рулетката. До момента ГЕРБ и "Има такъв народ" са категорични, че няма да подкрепят третия мандат.

"Конфигурацията е такава, че при твърда заявка на ИТН и ГЕРБ да гласуват против кабинет от третия мандат, единственият вариант за реализирането му е "Има такъв народ" да се разцепи и някои от депутатите да го подкрепят". Това заяви политологът доц. Стойчо Стойчев в студиото на "Денят ON AIR".

Той прогнозира нови предсрочни избори, които според него не трябва да бъдат заедно с президентските.

"Това би било голяма грешка, обичайно в такава ситуация жънем негативи. Показа го провеждането на референдума на Слави Трифонов, който се проведе заедно с президентските избори. След това той постоянно изтъкваше колко много хора стоят зад него, а два поредни парламентарни избора видяхме колко души реално са зад тях. Въпросът е дали са камикадзета, дали ще оцелеят в този взрив и дали ще участват в новата партийна система", коментира Стойчев.

Политическата ситуация е такава, каквото я виждаме заради незрялото политическо поведение на ИТН, убеден е ПР експертът доц. Александър Христов.

"Много мостове бяха изгорени в последно време. ИТН показаха недорасло политическо поведение и неспособност за всякаква комуникация. Те са си наумили нещо и независимо от сигналите, които получават от останалите - държат на своето. Математически обаче няма как да се случат нещата. ИТН действаха агресивно, продължиха линията на предишното правителство - включвания от социалните мрежи, от диванчето. И социалните мрежи се превръщат в средство за монолог, а не на диалог", коментира доц. Христов пред Bulgaria ON AIR.

Според анализаторите президентът Румен Радев абдикира от ролята, която има в създалата се ситуация.

"Президентът вместо да гради устои, ги събаряше 5 години. Сега той гледа отстрани партиите. Не се припознава като човек, който да търси консенсус за третия мандат, оставил е партиите да се оправят сами. Затова и третият мандат най-вероятно ще се провали. А конфигурацията след изборите ще бъде сходна, президентът  вероятно ще бъде същият", прогнозира доц. Стойчев.

Провалът на третия мандат ще се дължи и на изненадата в поведението на ИТН.

"Хора с опит на кастинг за политици няма да се явят. На Слави Трифонов каквито и експерти да му докарат, той гледа на тях с недоверие, само защото някой се е явил на кастинг и има личен контакт - го лансира. Ако в развлекателния бизнес можеш чрез кастинг да създадеш екип, лица на партия няма как да станат така. От там нататък се появи и сривът в отношенията с другите партии", анализира политологът.

"От известно време сме в ситуация, в която всеки, който влезе в политиката, изгаря като волтова дъга, независимо на кая страна е. Това прави участието в политиката непривлекателно. Хипотезата е, че те нямат хора, които да достатъчно опитни и компетентни, за да имат авторитет", добави доц. Христов.

Двамата бяха на различно мнение дали полицейското насилие трябва да основна тема в дневния ред на парламента.

"Протестът изсмуква енергията на хората. Ако тя беше вложена в нещо градивно, ще се случат чудеса в парламента. Не говори за полицейското насилие, а направи така, че системата да изключи такъв тип агресия. Пилее се енергия, взима се властта, за да прави разследване. Тези кадри ги видяхме от друг ъгъл и на самите протести. Пострадалите даваха интервюта. В такива ситуации няма изцяло виновни и изцяло невинни. Ако трябва да мислим градивно, нека се направи така, че да не се допускат подобни неща", заяви доц. Стойчо Стойчев.

И добави, че възмездие трябва да търсят жертвите, а не политиците.

Според ПР експертът доц. Александър Христов пък трябва да се търси отговорност до най-високото ниво.

"Преките извършители ще си понесат последствията, ако началниците им понесат политическа отговорност, това няма да удовлетвори исканията на пострадалите.  Те ще си търсят правата по съдебен път. Трябва да се стигне до най-високото ниво в йерархията, докъдето е възможно, за да не се допуска това повече", категоричен е доц. Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При когото и да спре рулетката е все едно. Няма математически как да имат мнозинство. ИТН са с 65 депутата, ГЕРБ-СДС имат 63. И двете партии казаха, че няма да подкрепят трети мандат. Всъщност всяка от тях казва имат мнозинство другите партии. ИТН каза имат огромно мнозинство да се справят. Не реално двете партии имат 128 депутата. Остават другите БСП, Изправи се!Ние си отиваме, ДБ и ДПС, които имат общо 112. Трябяват им 121. Няма за какво да се бавят.Отиваме на нови избори.Протакат излишно.
33
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Технологиите за производство днес са стигнали до такова ниво, че в настоящият момент в света се произвежда предостатъчно за всички, и може да бъде доставено на всеки на планетата за достатъчно кратко време. Няма абсолютно никаква нужда от увеличаване на приозводството. Освен това за производство са нужни ресурси, а ресурсите са в Русия, а там има още и Кинжал, Сармат и Посейдон. Страни като България никога няма да имат икономика и производство, и винаги ще служат за заден двор и слуги на богатите.
32
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия анализатори апартамент за позициоиран анализ ли получават.Защо нава партия да вьрви по тона на статуквото ? Дльжен ли е ?Разляха вкупом за да ги вкарат в рамка.
31
3
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Хахахаха е ся Рундю талибанина да иде на границата да обясни на талибаните как да спазват конституцията :))))))))))))))))))))) Цял ден в парламента се обясняват кой бит кой такован. Ай сиктир!!! Рундю е пътник............ Ердоган ще го изхвърли като мокро коте ако иде да разговаря с него :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
30
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е само заради незрялото поведение.Те не искат да носят отговорност.Задава се голяма криза 3 в 1-икономическа, здравна, мигрантска.Едно е да се правиш на радетел да се сменя модел,друго е да имаш истински мотиви да го промениш.Измислените партии на протеста не са реални.Те са създадени по изкуствен път.За това и резултата от изборите е такъв.Нямат категорична победа на изборите.Едните имат 13 депутата.Другите 34 депутата.ИТН не са протестна партия.Те образа протестен вот,не бяха на протеста.
29
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на тока и парното през зимния сезон се очаква да мине 500 лева месечно.
28
7
 
9
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Със САЩ живеем добре, хората карат западни коли по магистралите, чадърите на плажа всичките са заети и пенсионерите меткат пачки с хилядарки през балконите.
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слави е просто момче.бедно душевно с малко сърце като на мравка.нямаш ли сърце нямаш нищо.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Практиката показва, че създаването на нова инфраструктура, при съхранение на старата, води до прекомерно увеличение на разходите за енергия.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как звучи само: Ще се завърти руска рулетка.
24
0
 
8
 
! Отговори
Петолъчка преди 2 години
Е как при кой при Петолъчките. Ще стане цирк с ДБ но ще иде при баба Корни.
23
5
 
7
 
! Отговори
SOS преди 2 години
Не разбраха ли червените ***,че никога повече няма да бъдем в лапите за азиатската мечка.
22
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е Боко ханъм? Защо не изпълзи от харема на Ердоган да направи правителство? Нали втория да не се опита да прави правителство беше безотговорно и има риск да счупи държавата, а сега два месеца по късно Боко ханъм се ската като дъртата комунистическа баба която реално е! Къде е бабка Борисова и къде се скри? Нали уж беше голям мъж, големия държавник, а се скри в харема на Ердоган! Къде ви е ханъмата бе гербери?
21
8
 
20
 
! Отговори
Антирадевист преди 2 години
Радев разбърка кашата. Ако не беше той, сега България щеше да има правителство. Целта е да стои на президентския престол на всяка цена с неговите ДС ъдвайзъри.
20
3
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Славейко просто е озлобентруп,преседял в некойгроб известно време!...Самия Луцифер го възкръсна и изтика на "полическата сцена" в Територията...Славейко и четиридесетте разбойника са по-опасни дори и от Б.Тиквата и неговите четиристотин разбойника..Защото "четиристотинте" са на път да бъдат "остригани",а четиридесетте на Трупът са гласат да заемат мястото им..Слава Богу,болния им мерак не мина..Но и не съм сигурен,дали това тяхно ИЗПЪЛНЕНИЕ не е било режисирано и написано от други..
19
9
 
9
 
! Отговори
Телавив преди 2 години
Ако бях премиер на тези протести щеше да има много черна българска кръв.дадеш ли да ти се качът на главата става страшно.
18
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Призовавам под юмрука на селиандууринна комунистите и чалгарите да се обединят в името на най святото им - кражбата. Толкова много проосс народ чака да бъде окраден че е грях да му се размине.
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съществуващата конфронтация между Русия и Запада може да доведе до Третата световна война. Благодарение на силата на руското оръжие и способността му да унищожава за броени минути центровете за вземане на решения, бе избегната катастрофата от военен сблъсък на суперсилите. Въпреки това войната за унищожаване на Русия все още продължава в друга област, където световният финансов елит все още има монополно положение.
16
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Капитализмът се провали, идва пост-капитализма, наречен "инклузивен" капитализъм. По аналогия с пост комунизма, ако посткомунизма беше зло, това което са приготвили на негово място Клаус Шваб и неговите западни господари - новият комунизъм (инклузивен капитализъм) - не е просто зло, а зло адово!
15
8
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Днес на консултативния съвет Радев изглеждаше като на*сран,когато Атанасова му заби дясното кроше със фразата за партиите събрани под неговия юмрук.И как мълча като пу*кал когато тя го попита дали е знаел за двойното гражданство на К.Петков.Къде му изчезна красноречието?Да се оправя!Въпреки че ще страдаме всички ние,но да видят и слепите колко е капацитета му да управлява.Дано да им дойде акъла преди президентските избори.

Спонсорирани публикации