Опасни асансьори! 80% са за подмяна, няма резервни части

Поне 35 години сме назад дори от бившите държави от соцлагера
24 авг 2021 11:48, Анисия Иванова
34

80% от асансьорите у нас са над 30-годишни. Днес за тях не се произвеждат оригинални резервни части.

"Огромна част от асансьорите у нас са за подмяна, може би 75-80%. В България има около 130 000 асансьора, от които поне 100 000 не отговарят на съвременните изисквания за сигурност - крайно опасни са, енергийно неефективни са. Единственият изход за тях е подмяна. Минимум 15 години са необходими, за да бъдат подменени тези стотина хиляди асансьори", заяви главният секретар на Българската асансьорна асоциация Николай Маринков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му и в момента се случват инциденти с асансьори, но държавата не предприема необходимите мерки и няма интерес да се обяснява защо инцидентите се случват.

Маринков даде пример с фатален инцидент в Бургас със студент, който превозва хладилник в асансьора. Той посочи, че такива неща са се случвали в европейските държави още през 70-те години и са взети решения асансьорите да бъдат оборудвани с кабинна врата.

"Ние сме с поне 35 години назад, дори от бившите държави от социалистическия лагер. Дори не говоря за западните страни. Асансьорите масово са над 30-годишни. Имаше държавен асансьорен завод, той затвори през 1994 г. Той е произвел поне 90 000 асансьора. Няма резервни части за тези асансьори. Намират се заместители, но те не са качествени и подходящи за тези асансьори. Много често се премахват части и защитите на асансьорите, за да са в движение", обясни гостът на "България сутрин".

Маринков алармира, че във всеки един момент е възможно да има страшно много инциденти с асансьори. И изтъкна, че в някои градове са изчезнали асансьорните техници.

Нов асансьор би консумирал около 90% по-малко електроенергия. Новите асансьори дори произвеждат енергия при движението си и са подходящи за програмите за енергийна ефективност.

"Асансьорите трябва да бъдат финансирани чрез спестените енергийни разходи, което е постижимо, ако се гони висок енергиен клас. Държавата е длъжна да се грижи за сигурността на хората. Трябва да приложи европейски стандарт, който казва какви мерки трябва да се предприемат при старите асансьори", настоя Маринков.

Главният секретар на Българската асансьорна асоциация поясни, че веднъж годишно трябва да има технически преглед на всеки асансьор и освен това всеки месец - поне едно посещение на техниците. За старите асансьори функционалната проверка трябва да е веднъж на всеки ден 10 дни, но според него това не се случва и хората могат да го разберат по много ниските такси, които плащат за асансьорна поддръжка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблема с новите бавни асансьора идва от строителите, защото те гледат да вземат възможно най-евтиното и да си продадат апартаментите. Има си много нови качествени асансьори, но строителите не искат да плащат защото така или иначе ще си продадат апартамента. Другия проблем е с поддръжката, не може да очакваш за 50 лв на месец, че някой ще идва и ще ти поддържа асансьора, той просто си взима парите и си седи в кафето ако нещо стане казва, че той фактура не е издавал и няма ангажимент.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Тото Абсолютно съм съгласен с вас . Но да попитам този генерален или главен секретар на асансьорната асоциация как би отговорил на това тъпо твърдение на майсторите техници , че нямало части ,а също знае ли че крадат части от здрави асансьоири и ги ,,осакатяват,,. Как дават и дават ли изобщо лицензи за работа на частни фирми и следят ли за оплаквания от работата им. Е това да каже,а после да мрънка . Това вече стана на мода в БГ.
23
3
 
1
 
! Отговори
Чета преди 2 години
постингите и си представям наш *** турил една клечка за зъби в края на устата и загледан в нищото философства за възникването на асансьора и има ли той почва у нас.Историята е проста. Както навсякъде по света кооперацията или входа сключват договор със сериозна и отговорна фирма , която да поддържа асансьора срещу също тъй сериозно заплащане . Иначе аз те лъжа че ти плащам,ти ме лъжеш,че ми вършиш работа.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пътуването с новите асансьори ще е цяло приключение и пътешествие. Претегля ви килограмите, преброява ви, отваря ви вратата бавно и мъчително. Дебелият трябва да слезе от асансьора, за да тръгне. Щастливците, пуснати от строгия асансьор поемат на пътешествието. Чакат да ги пусне да излязат.
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Домовчиев, ще вкарва монтажници от Германия.
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента монтажник на асансьор взима повече от програмист, но тая работа въобще не е за всеки.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като човек, който се е занимавал с асансьори мога да кажа, че всичко което казва човека е истина. В момента на един асансьорен техник в голям град се падат по130-140 асансьора, а монтажници почти няма. В София са най-много 10 фирми, как ще сменят 90 хиляди асансьора, не знам.
18
2
 
0
 
! Отговори
11 преди 2 години
Айде сеа, ша стрижат и по 100 бона за асансьор...
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали пеевски завзде бизнеса на Изамет, разбира се, че предстои подмяна на всякакви асансьори. Трябва да захлеби човека, не че е плащал за фирмата, но да не издребняваме
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По -лошото е че няма монтажници на асансьори.
15
2
 
3
 
! Отговори
РДВ преди 2 години
Това за резервните части не го разбирам - прави се проект и се изработват точно резервните части, от които има нужда. Поне това е елементарно, защото е технология от 70те години на миналия век. Все пак това не са части от/за НАСА, а за някакви механични стари асансьори. Всичко може да се направи, стига да има желание.
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия имаха същия проблем, но за разлика от нашите кожодери, които искат да съдерат по 20-30 000 лв. за асансьор решиха въпроса държавнически. Въведоха държавна програма и за всеки сменен асансьор държавата пое 50% от стойността му. Асансьора в моя блок е от 1962г. и работи без проблем, защото всичко му е здрав метал. Няма пластмаси и алуминий, които се чупят всяка седмица.
13
2
 
12
 
! Отговори
9 преди 2 години
Не знам колко са енергийно ефективни новите, но в новата сграда, която живея НОВИЯТ асансьор взема разстоянието от 5тия етаж до 1вия и обратно за около минута и половина.Само вратите докато се отворят и затворят отнема 20 секунди.В старата сграда, в която живеех някога асансьора беше като изтребител, в сравнение с този.Не дай си Боже да си на зор в тия нови сгради, жив си се осрал..
12
2
 
15
 
! Отговори
Тото преди 2 години
Асансьорите на Айфеловата кула са на повече от 100години запазени в почти оригиналния си вид,и никой не мрънка,нашите пишман майстори все гледат да са тарикати и да измъкват пари,има технически изправен и неизправен асансьор бил той на 30,40,60 години.А до това , че нямало части е лъжа ,има части за всичко и всеки при произведени 90 000 асансьора едва ли никой не произвежда части за тях това си е голяма пазарна ниша постоянно ползваща части,има запазени техническите документации на всички модели
11
2
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
почва се с лобиските закони един път 274 за телефон в кабината напълно излишенслед като всеки има телефон в джоба си 90 лев месечна такса за фирмата и това биломалко разбрахме сега един път в годината идва контролна фирма и срещу 60 левиздава някакъв документ за годност и защо за наша сметка след като проверяват работата на фирмата която го поддържа и сега подмяна срещу 10 000 лев за новивъжета и машина а кои ще каже дали е за подмяна или играят лобиски интереси
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спряха им далаверката с паспортизацията на сградите и сега асансьорите им виновни, не се наядоха тия мъpши
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петьо Еврото да прехвърля Изамет на Пеевски, за да може да усвои някой друг милиард от ЕС, а иначе "фростите" сънародници да продължават да верват на опорките, че Радев е "фигурант и предател" , че Киро е "мошеник и канадец", че.... Аз, ако стм на Радев и видя, че статуквото си остава и се кани да смаже крехкия опит за промяна, директно взимам властта чрез военен преврат и от раз секвам кранчето на мафията и закривам медиите й.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма държавна институция, която реално да върши някаква работа и контрол, защото самите тях няма, кой да ги контролира. Много хора без работа на държавна хранилка-защото така може да мине номера. Ей тва ни е цялата държава.
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мутрите дпс и гроп върнаха ли на човека фирмата де прави асансьори?
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има едни фирми, които искат да забогатеят с подмяната на асансьорите и затова сега пускат статии и пишман експерти да разправят, че нямало резервни части.