Виолета Комитова: Раздадени са огромни аванси на строителни фирми

В бюджета няма целеви пари за "Тракия"
Обновена: 25 авг 2021 22:36 | 25 авг 2021 22:05, Веселина Йорданова
139

Каква е причината да няма средства за пътищата? И ще се намерят ли пари за протестиращите фирми?

"Трябва да разделим дейностите на няколко вида. Едно е строителството на АМ "Хемус", където има достатъчно осигурени целево пари. Там няма проблем с парите, освен това има раздадени предварително огромни аванси на фирмите, които биха участвали и участват в това строителство. Друго е за текущ ремонт и поддръжка на 28 области на цялата територия на страната. Третата тема е ремонтът на АМ "Тракия" в отсечката между Чирпан и Стара Загора", заяви служебният министър на регионалното развитие арх. Виолета Комитова в студиото на "Денят ON AIR".

Регионалният министър посочи, че при ремонта на АМ "Тракия" в отсечката между Чирпан и Стара Загора са участвали четири фирми, една от които е "Автомагистрали - Черно море". По думите ѝ през 2020 г. целево са отпуснати 90 млн. именно за тази отсечка.

"Тези пари в края на миналата година са били похарчени за други цели и за това има документи", коментира арх. Комитова.

Служебният министър на регионалното развитие каза, че всички 4 фирми, които са участвали в ремонта, са получили аванси.

"От "Автомагистрали - Черно море" в момента претендират за 36 млн. доплащане. Ясно е, че в нашия бюджет за 2021 г. няма целеви пари за "Тракия". Тези, които са били определени, са били похарчени миналата година", уточни още Виолета Комитова. И изтъкна, че в момента съществуват сериозни затруднения, както и че се обмислят варианти с плащания на по-малки суми.

По думите ѝ те са станали жертва на един договор, от едната страна на който стои бившият шеф на "Автомагистрали", а от другата-шефът на "Автомагистрали - Черно море".

"Ако ние не успеем да уредим парите, те имат право по съдебен ред да си търсят правата. Тези фирми са станали жертва на един договор, който не е бил обезпечен финансово", добави Комитова и уточни, че останалите три фирми не протестират, което може да означава, че те са получили от големите аванси, които са били раздадени за "Хемус".

А относно актуализацията на бюджета, тя сподели, че предвижда малки размествания на пари от едно към друго министерство.

"Тя е свързана с възможностите на държавата и с нуждите, които са възникнали сега, в момента. Тази актуализация не може да обхване всички задължения на АПИ и "Автомагистрали", защото те са огромни", коментира още Комитова пред Bulgaria ON AIR.

Относно авансите за "Хемус", служебният министър на регионалното развитие каза, че са раздадени огромни суми.

"Имаме фирми със 100 млн. лв. аванс раздаден, с 50 млн., с 60 млн. - за строителство, което ще се случи в следващите години, за доставка на материали, за наемане на техника. Тези огромни аванси на стойност около 1 млрд. лв. са обезпечени със застраховки. Именно тези застраховки са слабото място в тези договори", уточни Комитова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още по темата: МРРБВиолета Комитова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
25
 
21
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Гешев да се захваща със шкафчетата на бацеи да върне парите на държавата. Тогава ще имча за пенсии за магистрали за медицински въртолети и за кувиози за които се събират капачки!
30
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори да няма пари за крадене ще вземат да откраднат тази година това което е запланувано да се открадне следващата .Мафията герб и еврог.ейския съюз
29
18
 
7
 
! Отговори
кико преди 2 години
До Свиквайте с РадевХубаво даваш аванс на майстора ,но като свърши работата и нямаш останалите пари какво правим. Лъжеш майстора нали.
28
14
 
28
 
! Отговори
Румен Владимиров преди 2 години
А вие защо спряхте да плащате на фирмите за вече свършена работа? Аз ако бях фирма от тук нататък щях да искам авансово плащане преди да започна каквато и да е работа, най-малкото като застраховка. Жалка работа сте вие комунистите. За четири години тройна коалиция Станишката не успя да пусне и 1 км. магистрала! Защото асфалта не се яде, нали...ама парите за асфалт много се услаждат!
27
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Раздадени са огромни аванси, защото имаШЕ огромни инфраструктурни начинания. При вас ВСИЧКО СПРЯ и докато не овладеете фирмите няма да го пуснете.
26
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво стана с половината милиард които прибрахте от сметката за Хемус.С тях ли плащате добавките на пенсионерите, че идват избори...
25
16
 
27
 
! Отговори
Не така преди 2 години
А защо не оставите фирмите, които така или иначе са получили пари авансово да си работят? Искате да сложите ваши фирми и да вземете комисионни очевидно, въпреки липсата на причини да изгоните сегашните форми, понеже те си работят...
24
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън, дрън... Ако има престъпление, тогава го дайте в прокуратурата...
23
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навсякъде по света строителство се започва с аванс. Строителят не държи материяли на склад. Плащат се още и мобилизационни в аванс. Не разбрах какъв е проблема.
22
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комитова обясни ли как си си е построила къщички с дъщерята по европрограми?
21
14
 
23
 
! Отговори
баш майстора преди 2 години
като си викнеш майстор в къщи , му даваш някакъв аванс . същото е и с магистралите бе кУКУмитова
20
11
 
28
 
! Отговори
Свиквайте с Радев преди 2 години
Комунистите на Радев пак опапаха бюджета и пари за излишни проекти като Хемус и метрото в София няма !
19
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакайте тая бабичка да ви построи магистрала. Сложили са я за да е спре и да измисли причина за спирането
18
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази защо само се оплаква ? Като са раздадени аванси да иска от строителните фирми или резултати срещу тях или да ги върнат, а не само да обикаля като муха без глава !
17
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само внушения, било платено авансово, ами тогава защо не накаш фирмите да ходят да стоят за това което вече им е платено. Има договори за всичко, неможе да не работят. Ама работата е там че не е така като го представят фигурантите
16
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази е Тотална щета. Да се радва, че има на кого да преведат аванс, срещу ангажимент за свършване на работа, щото както го е подкарала, след време и да има пари за плащане напред, няма да има кой да свърши работа.
15
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комитова провъзгласи Ирландия за част от Великобритания.Сама си изписа детайлите за образованието като беше написала,че е завършила Училището по архитектура в Дъблин,Великобритания през 2008.Дъблин никога не е била столица на Великобритания.Дъблин е столица на Република Ирландия. При това никога не е била членка на ЕС. Мисълта ми е как е завършила в Дъблин, а не знае, че Дъблин е в Ирландия? Странно.От къде ги изкопа тези Радев? Навързани са като...да не казвам като какво, че пак ще ме блокират.
14
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един ден излиза и казва че хемус е платена предварително, деугия ден излиза и казва че няма пари да се строи? Ако е платено предварително защо не не строи?
13
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига плака тая баба- през ден оревава всичко, а си личи, че е неспособна
12
14
 
29
 
! Отговори
69 преди 2 години
това бабе е крайно арогантно, нахално и некомпетентно и незабавно трябва да си подаде оставката - не бил спешен ремонта на Тракия, имало от 4 години ограничение на скоростта??!