Афганистанци молят за убежище у нас

С проблема се е заел премиерът Стефан Янев
27 авг 2021 20:09,
47

Жители на Афганистан, които са работили за българския контингент, търсят убежище у нас.  Двамата мъже не могат да напуснат страната след окупацията на талибаните. По случая се ангажира премиерът Стефан Янев, съобщава Bulgaria ON AIR.  

Вече 16 дни Кабул е в плен на талибаните, а летището не може да побере хилядите афганистанци, които искат да напуснат страната.

Гул Рахман е сред тях. Завършва висшето си образование у нас и работи 7 години за българския контингент на НАТО като преводач. Сега иска помощ, за да избяга от дома си.

"Страхувам се от талибаните, затова изпратих при вас документи", каза той.

Помощ у нас иска от бившия командир на българския ни контингент в Афганистан.

"Те са направили опит да се свържат с българското посолство. Но когато са отишли в Кабул - са видели, че не функционира. Не мога да бъда безразличен към тези хора, знаейки какво могат и как са си изпълнявали задълженията", сподели бившият командир на българския контингент в Афганистан ген. Димитър Шивиков.

Тръгването на тримата от Кабул без помощ от друга държава към момента е невъзможно. Затова те настояват да им бъде изпратен документ, който те да представят пред американските сили, за да напуснат страната.

"Тяхната молба е България под някаква форма да им помогне, да им съдейства да напуснат своята родина Афганистан, поради факта, че се страхуват не само за своя живот, но и за живота на своите семейства", коментира още ген. Шивиков.

На заседание в сряда българската държава реши да осигури убежище на 70 афганистанци, служили на контингента ни в Кабул. Пред Bulgaria ON AIR премиерът Стефан Янев увери, че процесите по извеждане на хора от Афганистан от наша страна продължават.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шивиков, Мивиков, нашичките бяха окупатори там. И то все само с връзки, защото на мисия взимаха високи парички.
11
2
 
13
 
! Отговори
смесител преди 2 години
Браво! Лично се е заел? Сигурно ще ги прибере у дома си? Ами семействата им - братя, баджанаци, братовчеди, шуреи - и тях ли ще вземе?
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, само не разбирам, защо в България идват само мъже бежанци. А жените или ги оставят на талибаните да си правят гъдел на 'ишкaта с тях или самите жени бягат в цивилизованите страни.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Над 10 милиона хора ще напуснат Афганистан. Това го каза посланикът на Афганистан в България д-р Мохаммад Сайфи.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като знам колко много българи са реално бежанци в чужбина. Живеят в бараки с обща баня с още 40 човека. Мият чинии и търкат кeнефи или превиват врат да носят тухли по строежите.
7
5
 
11
 
! Отговори
123 преди 2 години
Прибирайте ги! Двама човека са, съдейства ли на БГ, образовани и бягащи от терор.. ФАЩ си заряза на сигурна смърт почти всички афганистански сътрудници... Цялата останала гмеж, зад оградата на границата. Да бягат в Дубай!
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ни стаа брат, да ходят в Краваристан!
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ген. Димитър Шивиков го видях до сламата, с която метежниците палеха полицаите на 2 септември 2020г. пред НС новата сграда в триъгълника на властта. Ген. Шивиков е бил на много мисии. Едно време докато бях войник идваше посред нощ да прави проверки при учения в парашутното.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шивиков на коя партия се продаде, че нещо паметта взе да ме напуска...
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може ли за нас едно убежище в Люксембург или Монако?
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не от мен - ако някой ме пита де.
1
3
 
15
 
! Отговори
МРАЗЯ ЧАЛГАРЯ преди 2 години
И аз моля за убежище в Мотекарло ама нъц