Германец от България: Българите стискат зъби и не се оплакват

Приказките, че България гъмжи от престъпници, били тъпи клишета
29 авг 2021 20:44, Елка Василева
156
Германец от България: Българите стискат зъби и не се оплакват
Снимка: архив, БГНЕС

"На българите никак не им е лесно", казва германец, който е щастлив, че живее в Балчик. 25-минутният филм на MDR, озаглавен "Черноморски рай с някои пукнатини", е добронамерен поглед към България и нейните хора, пише Дойче веле.

Репортерът Данко Хандрик пътува из България с добронамерен поглед. Да, и той не пропуска да цитира твърдението, че това е най-бедната държава в ЕС, където хората имат най-ниския среден доход. А още в началото на репортажа му става дума и за други проблеми, за които разказва пазачът на фара в Шабла. И най-вече – за напрежението в Черно море, където се сблъскват интересите на Русия и на НАТО. „Усеща се, че има някакво напрежение, което буди безпокойство,“ казва събеседникът на Данко Хандрик.

"Преди се живееше по-добре"

По-нататък репортерът се среща с 80-годишния Рачко Стойчев, един от първите нефотодобивници в Североизточна България. Рачко е горд с постигнатото тогава и смята, че онази България е била по-добро място за живеене, а от 1991 година страната вървяла надолу. „Преди беше по-добре, имаше ТКЗС-та, хората имаха работа, даваха им част от продукцията, три пъти на ден имаше храна, работното облекло беше безплатно. Сега само за богаташите има“, твърди Рачко.

В Каварна репортерът с възторг снима произведенията на един автомонтьор, който възстановява стари автомобили. А в Балчик се запознава с може би най-интересния си събеседник: 62-годишния Андреас Позур.

Позур, който практикува аюрведическа медицина, е женен за българката Валентина, заедно с която си е купил къща в Балчик. Двуетажна къща с лозе, за 40 хиляди евро. Андреас е много щастлив от живота си в България.

Той хвали очарованието на Балчик и разказва пред репортера: „На българите никак не им е лесно. След промените, които всъщност представляваха смяна на системата, на тях им беше много трудно. То и преди това не им е било много забавно, де. Но те мъжки стискат зъби, не се оплакват, продължават напред.“ Андреас Позур се чувства не само добре, но и сигурно в България, цитира го репортерът.

Според Андреас приказките, че България гъмжи от престъпници, били просто тъпи клишета. В тази страна е точно толкова мирно и тихо, колкото в Бавария, казва германецът. Да, българите имат проблеми със структурните промени, с емиграцията и с пандемията, но хората се стягат и се борят, казва Андреас.

„Финансови помощи от държавата почти няма, тоест – хората трябва да си помагат взаимно. Семейството, приятелите – това са много стабилни структури тук. Нещо хубаво, според мен.“ Андреас много сладкодумно описва как българите изобщо не разбират оплакванията на някои германци и коментират: „Да ви имаме проблемите!“. „А ние в Германия често направо забравяме, че живеем в рая,“ обобщава той.

Андреас Позур споменава, че много млади хора напускат страната, а репортерът на MDR открива точно обратния случай: младата българка Бела Йолова, родена в Ню Йорк, която днес работи дистанционно от един чудесен модерен офис край морето в Созопол и казва: „Аз наистина виждам потенциал в България. Разбирам обаче и защо напускат. Но мисля, че държавата има потенциал да се оправи. Тук има много възможности за млади хора, нали виждам и моите приятели, те имат потенциал за развитие. Надявам се, че държавата го знае и ще направи повече за тези млади хора, които искат да останат“.

Едно рок-събитие

Репортерът на германската телевизия открива още една българска тема, за която си заслужава да разкаже на своята публика. Вярно, „Джулаят“ на Камен бряг едва ли е сравним като потенциал с талантите на младите хора в България, но в репортажа на Данко Хандрик той изглежда като оригинално събитие, което всеки любител на рок-музиката по света трябва да преживее.

Към края на репортажа си германският журналист ни среща с пенсионера Панчо, който се е отдал на риболов край бреговете на Созопол и с някогашния командир на гранична застава Васил Попов, който и до днес намира оправдание за застреляните източногерманци по българо-турската граница.

Авторът завършва филма за България и поредицата си „От Балтийско до Черно море“ именно с темата за границите – границите по времето на Студената война и границите днес. „След тази среща човек губи ума и дума. И започва да размишлява какво точно е това „граница“? И какви съдби се преплитат около нея? Въпроси, които ние, в сърцето на Европа, днес почти вече сме забравили. Защото тук границите често пъти са просто някаква чертичка на картата…“


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
1
 
! Отговори
Някой хора: преди 2 години
Биха казали, че съм безбожник ... Това не е вярно ... Пише Тангра и Вейл на мен ..
67
4
 
1
 
! Отговори
И между другото преди 2 години
Чул ли си за икономическата Ялта конференция. Никой не знае къде и дали изобщо се е провела, но страната е била разделена на три зони на влияние - Източна България - при Руснаците, Южна България за Турция- Северна България и София - САЩ и Сакскобурготски.Централна България е нещо като своеобразна гранична зона - кой докопа!
66
1
 
1
 
! Отговори
Кво да ти кажа: преди 2 години
САЩ и Сакскобурготски са скръндзи - питай къде е лъвския дял от парите и ще си много изненадан и то много неприятно!
65
1
 
0
 
! Отговори
Накрая кво излезе преди 2 години
Ей льольо знаеш кво излезе накрая, че не червените, а предател дето води други предатели ограби и раздаде тия пари на предатели .... За което си го получават един по един - и Пеевски и Божков и Банев и Арабаджиев и още десетина дето не са толкова известни понамазаха първоначално или в последствие от всичко това. Обаче не бяха милиардери като почнаха, само милионери и то не мултимилионери само няколко от тях....
64
1
 
3
 
! Отговори
Като цяло: преди 2 години
Луканов беше начело на превратаджиите в Политбюро - които бяха зверски обработени и те разбира се мислеха за гъзовете си.Пак Луканов раздаде едни пари обаче далече не бяха 5 милиарда , по-груби сметки са около половин милиард другите влязоха в Петоъгълни, Ленгли и Сакскобурготски джобове откъдето стана още преразпределяне, обаче не им стигна.Като цяло Луканов беше най-мръсната пионка на ЦРУ и Сакскобурготски и дали или не е имал общо с убийството на Людмила нямаше никакво значение... ДС го..
63
1
 
1
 
! Отговори
Някъде до: преди 2 години
1989 година половината Политбюро беше лобистки обработено с обещания за едни пари само Симеон 2 да се върне.Останалата половина ги усети късно.Имаше известни разправии между мъже, когато ги усетиха, но едните мъже не забъркваха жени и деца, другите обаче да!
62
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брат, няма да изкараш много на кафяво!
61
1
 
3
 
! Отговори
Виж сега : преди 2 години
Разправия между мъже : Живков срещу Луканов. Разправия между изчадие и хора:Сакскобурготски срещу България.
60
1
 
0
 
! Отговори
От 1981 преди 2 години
Виждал ли си паяк как си плете паяжината ... Та един паяк от 1981 почна да плете паяжина тук много сериозно, преди това до 1981 положи основните корди - уби разни хора, натопи други хора за тия дето уби. Вся раздор и разделение - Балканизиращи събития някак... Много преди Живков да бъде свален от власт някой знаеше какви пари има в България, къде са, колко са останали от сделката с урана и плутония по СИВ и от другите земеделски, оръжейни и строителни сделки .... ЦРУ и Сакскобурготски
59
1
 
0
 
! Отговори
Значи ... преди 2 години
Значи всичките твърдения на минаващия са верни, но с една малка грешка ... По времето дето тия пари се раздаваха Тодор Живков не беше вече никой, а този който Симеон 2 използва демек Андрей Луканов да раздаде парите на превратаджиите "украинците" го гръмнаха, заради доброто старо време, когато за някой държавни измени се стреляше куршум в главата. Виж това беше на Живков И ДС работа от "Няколко добри мъже" не можещи да приемат орисаната на България съдба....
58
2
 
1
 
! Отговори
Чакай сега ... преди 2 години
Нали искате чисти от дрога улици ... Същото е като с празния хладилник ...Ама от второто се умира ...Знаеш ли вица за : "И рече Бог как да е раят на земята и много го мисли и накрая го измисли и го каза на хората как да стане ... И като почна едно ...ама не може ли така, па иначе, па еди как си , па по така .... И рече Бог айде като ви не изнася оправяйте се как знаете .... Имам стар дизайн викат му Ад"
57
2
 
0
 
! Отговори
А защо да ги спирам? преди 2 години
Нямам никакви планове да спирам горенето на 80 процента от наркотиците на тоя свят. Напротив - като знам, че САЩ ще кървят много от това, много повече от другите даже ми е радостно ....Аз съм бил краден от проамериканофили или промити местни вярвайки в принципа всичко от комунистите е мое и само мое, безценното мое .... И няма да си го дам безценното ...Нито ми пука за нещо дето прилича на човек, ама всъщност е един голям п.е.н.и.с или за някакво подобие на жена дето не знае да каже не ....
56
3
 
0
 
! Отговори
Мен ако ме питаш ... преди 2 години
САЩ са на принципа кръв повръщат пари не връщат, крачка назад не правят дори когато са ги хванали пред международен трибунал....Искате подсказка ли г-н Байдън ?На всички останали им е писнало Барбарел и Барбарела да са крал и кралица на вселената и все да се измъкват като е напечено с война или вица за голата стюардеса в самолета. И са решили да кървите ... И то на ваша територия и то от вашите си собствени... Много колониално ...
55
1
 
0
 
! Отговори
Ама значи .... преди 2 години
Толкова много ли искам да задраскате един измислен от вас термин в речника - Балканизация ....Тоест да нямата работа на Балканите ...
54
4
 
0
 
! Отговори
Виж сега: преди 2 години
На американците леко почват да им умират дойните крави : Афганистан (споменах ли ви че замина и реколтата канабис и хашиш) много е гадно да гледаш реколта на 20 ,000 километра и да я пласираш навсякъде, особено като ти я гледат местните.Мандрата с хазарта тука приключи - вероятно някъде в Ленгли констатацията ще бъде приходите ни от хазарт в България драстично падат. Нема кво да им изтрепем вече да ги докараме до отчаяние...
53
9
 
9
 
! Отговори
Ай, стига бе! преди 2 години
В България днес е беден само мързеливият. Безработицата е минимална и формална. Особено за младите с езици ги лапват като топъл хляб и то за заплата от 3000 лв. Всеки пищи и в същото време черпи доходи от какво ли не. В България 70-80 % получават инвалидни пенсии за каквото се сетиш вклучая за хемороиди, а с тях и куп привилегии. Истината е, че сме си Андрешковци и се оплакваме, но всеки има собствен имот. Просто сме си тарикати-навън пищим, а вкъщи си пийваме ракийката и салатата и се кефи.
52
2
 
0
 
! Отговори
И веднага почва: преди 2 години
Пазарлъка - какво ще спечелим ако хипотетично ги изтрепем?Честта си!Че сте забъркали голяма каша и сте успели да си я оправите един път сами без Червената армия!
51
1
 
0
 
! Отговори
Как да ти обясня: преди 2 години
Като съм поживял малко само 20 години под тия нацисти съм разбрал много голяма истина ... Че те са много голяма ябълка на раздора между изтока и запада .... Която удобно се използва особено от едната страна на Запад!
50
0
 
0
 
! Отговори
Как да ти кажа: преди 2 години
Изпотрепахте преди хиляди цивилни във войната с Идил, Ал Кайда, Хамаз , сега за двадесет нациста ли ще се пазарим ....
49
1
 
0
 
! Отговори
И да познахте .... преди 2 години
Тухли валят ....