Новите мерки: Училищата започват присъствено, заведенията ще работят до 22 часа

Кина и театри ще посрещат 50% публика
Обновена: 2 сеп 2021 13:30 | 2 сеп 2021 09:55, Нели Христова
309

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Няма място за паника в момента, няма място за разпространение на страхове. Ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрола ни", заяви на извънреден брифинг служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

"Ниският процент на ваксинация в страната ни принуждава да наложим тези мерки, за да ограничим последиците за цялото население", добави той.

Кацаров обясни, че преди да се вземе решението за новите мерки, са проведени множество дискусии и са получени близо 40 становища с оценка на предложенията на доц. Ангел Кунчев.

"Освен заболеваемостта на 14-дневна база се проследява и процента на положителните проби на седмична база, на броя на хората, които са хоспитализирани и в интензивно отделение. От съществено значение е и варианта на коронавируса, който се разпространява у нас. И не на последно място - процентът на хората с пълен ваксинационен курс. Оценката на риска се прави на комплекс от 20 показатели, които през последните месеци показват, че е необходимо взимаве на мерки", обясни проф. Мира Кожухарова.

По думите на проф. Ива Христова от Националния център за заразни и паразинти болести, има пълна доминация на варианта "Делта" в страната - между 98% - 99% от пробите, а 1% са заразени с "Алфа" варианта.  В България няма други варианти на коронавируса.

"Училищата ще започнат присъствено,това е нашето становище към днешна дата. Децата не са длъжни да плащат цената на това, че ние възрастните, говоря за учители и родители, не се ваксинираме. Не можем да изключим възможността при неблагоприятно развитие на ситуацията, да се излезе в грипна ваканция", каза още Кацаров.

Ето какви са новите мерки, които ще влязат в сила от 7 септември:

  • Провеждането на присъствени групови занятия се допуска при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и до 10 души в помещение
  • Преустановяват се посещения в детски центрове и клубове
  • Провеждането на конгреси, семинари и обучения се допуска при не повече от 30 процента от капацитета и 30 участника в помещението
  • Преустановява се провеждането на тиймбилдинги
  • Провеждането на изпити и конкурси се разрешава при капацитет от 30 процента и със защитни маски
  • Прекратяват се концерти, събори и други масови прояви
  • Посещенията на музеи и галерии се допуска при не повече от един човек на 8 кв.м. и с носене на маски
  • Провеждане на спортни занимания на закрито се допуска без публика
  • Посещения на фитнес центрове се допуска при 30 процента от капацитета
  • Посещения на спортни зали и клубове са допускат само за индивидуални посещения, физическа дистанция и при намален капацитет
  • Посещенията в балнеосанаториуми се допускат при 30 процента от капацитета и график за индивидуално ползване на услугите. Трябва да се носят и маски
  • Посещенията в заведенията за хранене и развлечения се допускат само в часовия интервал от 7 до 22 часа при отстояние от 1,5 метра между облегалките на столовете на съседните маси, не повече от 6 души на една маса и носене на маски от персонала
  • Събитията от частен характер - сватби и кръщенета - се допускат при ограничаване на броя на присъстващите
  • Посещенията при пациенти в болниците се допускат при пълен комплект защитни средства и при не повече от един човек в стая

Заповедта с пълния брой мерки ще бъде подписана от здравния министър д-р Стойчо Кацаров до края на деня и ще бъде публикувана на сайта на Министерство на здравеопазването.

"Прилагаме тези мерки с голямо нежелание, но сме принудени от ситуацията. Обръщаме се към всички сънародници с молба да спазват тези мерки. От това зависи колко дълго ще бъдат прилагани те. Заповедта ще влезе в сила от понеделник и ще е за срок от 2 месеца. Тя може да бъде отменена по-рано, ако епидемиологичната ситуация позволи това. Ние няма да допуснем претоварване на здравната система и няма да се поколебаем да наложим и най-тежките мерки", уточни Кацаров.

Здравният министър отново призова всички да се ваксинират срещу коронавирусната инфекция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Училищата не трябва да започват присъствено, а онлайн, защото след ваканцията, всеки се прибира кой от чужбина, кой от лятна почивка, точно в началото рискът е най-голям!! Безотговорност на max!
155
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кеф, пак ще се наливаме домашно и ще излизаме тайно, тръпка да има.Ваксинирани или не, полека ще минем на деурбанизация, всеки на село да се научи на някои неща, а не само в града да се прави на бабаит и да врещи за правата на морковите.
154
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив, училищата трябва да затворят първо, защото са задължителни, а на кръчма, на фитнес и в мола- се отива по желание!! И е противоконституционно да те задължават да посещаваш място, където рискът да се заразиш е огромен, особено за деца! А училищата са най-големите развъдници, защото децата нямат умения като възрастните да се пазят!!!
153
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 162 нормално сектантите така ги гледат хората
152
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Анна, как се гледа според теб *** с маска?
151
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Окъпаха Алибегов :)
150
16
 
16
 
! Отговори
Анна преди 2 години
Първо да се спазват настоящите мерки! Току що спрях да заредя на лукойл Чирпан и почти всички в бензиностанцията, турци, българи бяха БЕЗ маски и ми гледаха странно , че аз съм с маска!!! Безобразие!
149
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очакваше се. При това ниво на ваксинация и никакво спазване на мерки. Ще сме си отвори-затвори още години наред. Бизнеса 60/40 децата вкъщи и ние хоум офис. Цяла европа се ваксинира, *** изостава и от африканците, по смъртност се равняваме с индия. И кой ни е виновен? Маски, мерки - не щем. Ваксини? НЕЕЕ! е кво искате? Швепс?
148
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Световната Задравна Организация е с препоръка училищата да бъдат последно затворени при евентуален локдаун!!!!!!!!
147
7
 
26
 
! Отговори
Искрен преди 2 години
До АнонименЩо дрънкаш глупости - ваксинираните държави също въвеждат мерки, щото ваксинките се оказаха с доста ниска ефективност, Израел днес имат 11 000 нови случая.
146
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До наблюдател Поздравления - вие получихте 20ст за това безмислено словоблудстване и нула внимание.
145
8
 
12
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Фитнес и движение или ластици в парка помагат много. Първото затваряне в цял свят беше да ни разбие организма. И имунната система да се срине. Много лоши хора.
144
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** немаше вирус бе *** беше гербава измишльотина а другари кво стана кви са тия гербави мерки
143
28
 
13
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
ситуацията ще се промени драстично ако се вкарат закони като в другите страни - лекари и учители задължителна ваксинация, на затворени помещения само ваксинирани, другите ВКЪЩИ ИЛИ НА СЕЛО. Статистиката - 250 милиона ваксинирани в Европа, 5 милиарда в световен мащаб. Ние сме най-умните и разбиращи от всичко и сме на дъното...и заслужаваме ТОТАЛНО да ни ограничат
142
7
 
25
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Изолираха ли вируса?
141
4
 
13
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До 141 цифрата е 60.6% и то доста отдавна т.е ваксините са отслабнали...
140
5
 
3
 
! Отговори
Срещу 20 000 Евро преди 2 години
Вярно ли Гешев поръчва терор на Пернишка мутра срещу неудобни на Борисов!
139
1
 
19
 
! Отговори
уфтсъ преди 2 години
Абе що така смениха аргумента от "Израел махнаха всички мерки" на "Дания 72% ваксинирани си махнаха ВСИЧКИ мерки."...?
138
7
 
15
 
! Отговори
Медицинкси фашизъм преди 2 години
До АнонименХоди да ти вливат ваксина всеки ден ! *** ! Ще видиш какво ще стане с такива ваксъри като теб...след време. Ама като получиш инфаркт ще кажат , че си е инфаркт.А сега инфаркт няма, на смъртния Акт пише коронавирус.
137
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очен харашо до новам года так дале спасиба кацарова