Честит празник! 136 години от Съединението на България

В цялата страна ще има чествания
Обновена: 6 сеп 2021 09:11 | 6 сеп 2021 07:30, Камелия Цветанова
165
Честит празник! 136 години от Съединението на България
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На 6 септември честваме 136 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

На този ден през 1885 година автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес.

До Съединението се стига след народни бунтове в Панагюрище, Чирпан, Пазарджик, Голямо Конаре и други южнобългарски селища, координирани от Българския таен централен революционен комитет. В резултат на военен преврат, оглавен от майор Данаил Николаев, османският губернатор в Пловдив Гаврил Кръстевич е свален от власт и заменен от администрация, назначена от българския княз Александър I.

На този ден през 1885 година в Пловдив, след военен преврат се създава временно правителство, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

Актът на Съединението получава дипломатическо и международно признание през 1886 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
4
 
! Отговори
За Съединението преди 2 години
Честит празник! Едно уточнение: в "Строители на съвременна България" Симеон Радев пише, че Захари Стоянов е бил събуден от сън в нощта на Съединението. С други думи, авторът на "Записки по българските въстания" не е знаел, може би, за добро, плановете на командващия голяма част от милицията в Източна Румелия майор Данаил Николаев тъкмо тази нощ, под прикритието на военни маневри, да влезе в Пловдив, да отстрани от власт кубернатора Гаврил Кръстевич и да бъде обявено Съединението.
60
2
 
6
 
! Отговори
Браво България ! преди 2 години
Браво Будни Българи ! :)
59
2
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Странджата ще го поздрави лично американският губернатор,за вярната му служба.
58
2
 
11
 
! Отговори
Поздрав къмМакедония преди 2 години
Трябва ПОЗДРАВ към Българите в Македония, да се сетят и и те за това СЪединение на двете части на България. Та може по- късно да се обединят и Реепублика България със Северна Македония, както направихха през 1885 г- Княжество БЪлгария и Източна Румелия... А католиците са чужди ШПИОНИ.. НЕ ни интересуват....
57
5
 
9
 
! Отговори
SS преди 2 години
ПОМНЕТЕ МИ ДУМАТА ! Ще дойде време ще празнуваме разпада на ЕС и освобождаването на България от евроджендаризма !
56
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Съединение на всяка цена, проведено от Стамболов, З. Стоянов и княз Батемберг, сега е редно да дадем шанс и на процеса на истинско Самоопределение и изразяване на всички етнически групи и социални малцинства в България, това ще укрепи вярата на различните в държавата ни, която винаги е била разноцветна
55
9
 
0
 
! Отговори
SS преди 2 години
Какъв празник ? Това според мен е най голямата грешка ! Две държави,една нация,направиш нещо в едната,бягаш в другата.София,е селски град,Пловдив също. Ако има граница и митница между двете държави ,само от контрабандата митото,и другите далавери щеше да се издържа още по една партия Герб,ВМРО,БСП,ДПС,СДС,АБВ,ДБ,и по още един парламент с 240хрантутника,плюс армия и полиция.
54
8
 
7
 
! Отговори
Честито преди 2 години
След Съединението, Русия изтегля офицерите си и насъсква Сърбия да нападне България. С което окончателно става ясно че Русия никога не е искала обединена и независима България да съществува.
53
7
 
6
 
! Отговори
да ви еба майката! преди 2 години
северняци,шопи и власи ни управляват Филибето! - дело на БКП!!!
52
3
 
5
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
За съжаление тече процес, който ще доведе до Разединението .
51
8
 
5
 
! Отговори
лъжи и измами! преди 2 години
Това не е нация!
50
2
 
9
 
! Отговори
тежко ни горко!!!!! преди 2 години
ОТ СЪЕДИНЕНИЕ КЪМ РАЗЕДИНЕНИЕ........
49
5
 
3
 
! Отговори
Таксиджиев преди 2 години
Съединение да ,но обединение на нацията никога не е имало и чуждестранните агенти добре се грижат затова. Ето днес в речта си многоуважаваният......... за пореден път ще каже че съединението се извършва мирно и спокойно и САМО С ЕДНА ЖЕРТВА но никога не споменава коя е жертвата и кой поръча убийството му. Така е когато една история е пропита сд лъжи и измами - тежко и на тая нация.
48
6
 
14
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Това е единственото нещо, което сме направили сами от 1396 година. Съединението и Независимостта са най българските празници. Не ги умазвайте с неуместни коментари. Честит празник на всички.
47
7
 
9
 
! Отговори
Фуражки Вън ! преди 2 години
Вън Разединителят на българската нация - пенсионираната фуражка Румен Радев !Вън диктаторчето - интригант Радев !
46
5
 
7
 
! Отговори
пенсионер преди 2 години
а след изборите ше празнуваме обединението на България . щото фигурант ветов разединителя , най големия скъпоплатен нищоправец , няма място в президентството .
45
2
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
Палковник Митрофанова ще ни поздрави ли...
44
6
 
15
 
! Отговори
Мухахахахаха преди 2 години
По случай Съединението, Разединителя ще чете слово, найна...
43
2
 
19
 
! Отговори
аа1830 преди 2 години
И да напомним на тези, които си мислят че това е символичен акт - 2 месеца по-късно Сърбия навлиза в България, под предлог че БГ става много голяма държава....Поклон пред воювалите при Сливница. Ако не бяха те, можеше да говорим за София както за западните покрайнини.
42
9
 
13
 
! Отговори
GG преди 2 години
Русия е най големият враг на Велика България !!!