110 години от рождението на Тодор Живков

Руски медии: Той беше верен съюзник на СССР
7 сеп 2021 10:58, Елка Василева
152
110 години от рождението на Тодор Живков
Снимка: архив, Getty Images

На 7 септември 1911 година е роден Тодор Живков, ръководител на Българската комунистическа партия.

Той остава най-дълго на власт от лидерите на социалистическите страни в Европа – от 1954 г. до 1989 г.

Живков винаги беше верен съюзник на СССР и копираше много иновации и начинания на „големия брат“, посочва Радио Спутник, цитирано от РИА Новости. Дори се появява пословицата "Курица – не птица, Болгария – не заграница".

Заедно с това България получава всяка година безвъзмездна финансова помощ от Съветския съюз, а също така и суровини и енергоносители, част от които веднага са били продавани на Запад, отбелязват руските медии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
3
 
! Отговори
откакто преди 2 години
селяците и сектантите и сдс комсомолците доидоха в софияни мразят и в червата селяните от едно време
84
13
 
17
 
! Отговори
Късно му светна преди 2 години
лампичката в кратуната - "Може да решава тоя, който има пари, бе. Щом немаш пари, какво ще решиш ти, бе. Ти немаш право да решаваш." Чак през 1987 година. От човек без висше образование начело на държавата - толкова. Вечен дефицит на потребителски стоки, асортиментът и качеството им - под нулата. Прахосване на суровини и ресурси, връзкарство и издигане на некадърници. И дивотии в икономическата политика, съчетани с "партийно единомислие" и цензура. Това накратко беше живковизмът.
83
11
 
19
 
! Отговори
Брат Вурст преди 2 години
Безвъзмезната финансова помощ от СССР за периода 1959-1964 е в замяна на 32 тона злато от трезора на БНБ, предадено на Москва.
82
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тодор Живков беше като Симеон велики.Костов като Смилец-татарска марионетка на Доган.
81
8
 
15
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Тодор Живков беше един *** ниско наведен на СССР
80
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ерата на Живков. Празни магазини. Една лятгодина цяло лято нямаше чушки. Бабите поо селата заставаха сутрин от 8 часа да чакат на опашка "да дойде салама"- Салама понякога идваше в 5 след обяд, понякога не идваше изобщо. Чакане по 20 години за кола и апартамент. Много млади хора, които искаха да заминат по света, но не можеше оставиха кости на границата, а на граничарите за убит младеж им даваха часовници и 14 дена домашен отпуск.
79
9
 
5
 
! Отговори
ОПТИМИСТ преди 2 години
ДОБРЕ БЕШЕ ,ЖАЛКО ЧЕ КЪСНО ДОЙДЕ ГОРБАЧОВ ДА ГО РАЗКАРА ТОЗИ ХИТРЕЦ И ЗА НАС БЕШЕ КЪСНО ДА СЕ ПОРАДВАМЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА
78
1
 
2
 
! Отговори
РЕВАН6ИЗЬМ преди 2 години
НА ЕНТА СТЕПЕН
77
16
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Ех, другарю Живков на кой ни оставихте?! А най-големия му пропуск, е че не успя да направи Територията република на СССР. :(
76
0
 
2
 
! Отговори
ЗОРБАС преди 2 години
ГЬРКЬТ
75
9
 
8
 
! Отговори
asd преди 2 години
долу бкп
74
0
 
1
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 2 години
До Янка ----- 100 Въпрос на мислене ... :))
73
6
 
13
 
! Отговори
Помним преди 2 години
Бай Тошо беше назначен и впоследствие уволнен от руснаците. Естествено че им беше най-верен съюзник, те го държаха на каишка. За реекспорта на нефт е вярно, но когато съюза затъна в Афганистан и Чернобил врътнаха кранчето. Тогава лъсна жестоката действителност че държавата работеше на 15-20% загуба, която до тогава се покриваше от руснаците. Наложи се да се взимат заеми за да се покрива разликата. Тъй че като държавник беше доста посредствен.
72
6
 
6
 
! Отговори
asd преди 2 години
доку бкп
71
8
 
9
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 2 години
До Анонимен 94 --------------- Ех тази носталгия по тези отминали времена... въпросът е какво ще правим сега ... На световно ниво друг път ... Когато хората на запад са се развивали ние тука тъпчехме на едно място ... Само гледай Баш Майстора , за да си припомниш онези времена. Ами на мен не ми липсват ... :)))
70
5
 
3
 
! Отговори
Янка преди 2 години
Аз имам приятели едно семейство с две деца, никога са нямали лек автомобил, навсякъде ходят пеша или с автобус.Казват че автомобилът е бирник и така си карат цял живот.
69
6
 
6
 
! Отговори
Протос псейдос преди 2 години
На социализма беше загробването на НЭП, унищожаването на частната икономическа инициатива. Това е и причината за застоя. Тодор Живков си въобрази, че е вечен, а Горбачов - че е социален гений от ранга на Маркс. И двамата се оказаха ***.
68
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живков може и да е имал огромни недостатъци,но пред всички последващи ръководители ,той изглежда просто като добър човек.В това е проблема изобщо на прехода.Преходът към мафиотска държава изкара най-гнусните *** да управляват.Сравнете нивото на образованост преди 89 и след това.Вземете културата,начина на общуване ако искате.Има пропадане ,което никакви медии и социолози не може да скрият.
67
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 88 Не се засягам, колкото и да ти е тежко от това. Истината, че сегашните мутри са чада на старите комунисти, няма да я промениш. Има хора, които се интересуват от истината; има и хора, които се интересуват само с какво ще се наядат и напият - друго не ги занимава. Те това хвалят по-надолу, т.е. че е имало какво да ядат и пият. Друго в техния живот не съществува. Затова се възторгват от комунизма.
66
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 73 -----------Аз не съм богат т.е. не съм милионер и не искам да бъда, но съм доволен от това което имам . Много хора са недоволни от живота си по принцип и за тях няма значение дали е комунизъм или капитализъм, те винаги ще са нещастни ... но за нищо на света не искам диктатура и да бъда управляван от комунисти. Още не мога да разбера тази носталгия по отминали времена!? И запомнете едно, безплатен обяд няма , няма и да има. Ако всичко ви е било безплатно значи друг е плащал.