МЗ: Костадин Ангелов е поставил "Александровска" в тежко състояние

За година и половина болницата натрупва загуби в размер на 10 621 000 лв.
7 сеп 2021 11:06, Анисия Иванова
172
МЗ: Костадин Ангелов е поставил "Александровска" в тежко състояние
Снимка: БГНЕС

Бившият директор на Александровска болница проф. Костадин Ангелов е сключвал неизгодни споразумения в продължение на години, с които е увеличил дълга на болницата. Само за последната 1,5 година от управлението му болницата е натрупала загуби в размер на 10 621 000 лв., съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Министерството публикува извадка от одитен доклад за финансовото състояние на Александровска болница, след управлението ѝ от бившия здравен министър Костадин Ангелов в периода 2013-2020.

Александровска болница завършва 2012 година с положителен финансов резултат и няма просрочени задължения.

През 2013 година Костадин Ангелов е назначен от правителството на ГЕРБ за директор на болницата.

Само за периода 01.01.2019 – 30.06.2020 болницата натрупва загуби в размер на 10 621 000 лв. Натрупаната загуба до месец юни 2021 година достига до 69.8 млн. лв.

В резултат на трайната тенденция на реализирани от лечебното заведение нетни загуби, собственият капитал се понижава съществено, като от 22.8 млн. лв. към края на 2016 г., спада на 3.9 млн. лв. към края на 2020 г., допълват от Министерството.

Нарастването на задълженията към доставчици за лихви и такси с близо с 20 млн. лв. се дължи на това, че Ангелов е удължавал просрочията, чрез подписване на споразумения за разсрочване на задълженията с фирмите доставчици.

Обратно на търговската логика, при договарянето на разсрочване на дълга, болницата не само не го е намалила, но е поела нови задължения във вид на лихви в изключително големи размери. Защо едно дружество, което има да плаща наказателна лихва, заради неизпълнение на договора си, се съгласява да разсрочи това задължение и да плаща допълнителна лихва?

Открояват се следните договори и споразумения за разсрочване на задълженията, с поети от Александровска болница утежняващи ангажименти за неустойки при забава:

- Фирма П..... Ф... ДЗЗД – освен лихва за забава са договорени допълнително 12.5% наказателна лихва върху нея, годишно върху неплатената част на задължението;

- Фирма С....... ЕООД - отделно от просрочените задължения, болницата трябва да заплаща по 30 000 лв. месечно по всяко просрочено плащане;

- Фирма С.... Т...... АД - 10% лихви за забава и допълнително 10% върху непогасената част на разсрочените задължения;

- Фирма Г... К... СД – Основният лихвен процент плюс 15 пункта на годишна база за всеки ден на просрочие. (По същия договор обаче, доставчикът дължи само 5% неустойка при неизпълнение на поетия ангажимент.);

- Фирма М..... С..... Б.... ЕООД – лихвите възлизат на 17- 23% на годишна база.

Анализът показва трайна тенденция на затруднения за текущо погасяване на задълженията. В продължение на години директорът Костадин Ангелов е сключвал неизгодни споразумения за разсрочване, с които е увеличил дълга на болницата.

Вместо това, на фона на отрицателните лихви в банковия сектор и възможността за договаряне на банкови кредити с лихви от 2-3 процента, той е можел значително да редуцира дълга към доставчици.

Ангелов не само е поставил болницата в тежко финансово състояние, но сега съдбата и зависи от благоволението на кредиторите ѝ.

 


172
Още от Общество
110 години от рождението на Тодор Живков
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
0
 
! Отговори
Бай Той преди 1 седмица
Този престъпник и крадец който чакаше ваксината и да отиде да прегърне баща си запя друга песен...че трябва втора доза и после пак маски дистанции ама ваксинирания приемал вируса предавал го и изолации забрани и каква е ползата от ваксината а ваксинираните са вече със здравословни проблеми има и починали от ваксина не ги обявяват тях а от Ковид имало починали как без аутопция го пише някой си. Да за бройки и всяване на страх от вирус ...браво Крадци..
129
0
 
3
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 1 седмица
Този гербераст окраде болницата преди да стане министър!
128
3
 
2
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 седмица
Няма как за 18 месеца да натрупаш дълг от 11 000 000 лева .Ако е така трябва Главния Прокурор да се самосезира .Тия номера ги правеха тарикатите Директори след 1989 година до 2000 година , когато СДС , КНСБ и Подкрепа бяха на власт .
127
0
 
14
 
! Отговори
аз преди 1 седмица
Не знам дали Ангелов е пфисвоявал,но условията за пациенти и лекари в ,,Александровска"са ужасни.Бях там на лечение точно,когато той управляваше болницата.
126
0
 
12
 
! Отговори
системата ! преди 1 седмица
ПОПРАВКА -До системата ...ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ СА НА ПЕЧАЛБА С МИЛИОНИ , А ДЪРЖАВНИТЕ , НА ЗАГУБА С МИЛИОНИ !
125
0
 
16
 
! Отговори
НЯМА ЛОГИКА преди 1 седмица
Как може едно лекарство в Турция да е 1. 44 лева , а същото в България да бъде 11. 86 лева ???Любо Пъпката и Огнян Донев въртят на пръста си НЗОК и МЗ !!
124
0
 
9
 
! Отговори
системата ! преди 1 седмица
Всияки виждаме каква е КРАЛИВАТА СИСТЕМА в България , по всички фронтове , например как стои въпросът с болниците !? Тарикати -лекари / някои и не са лекари / с ЧАСТНИ БОЛНИЦИ СКЛЮЧВАТ ''ДОГОВОРИ'' С ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ , КОИТО ГИ ИЗСМУКВАТ , А РЕЗУЛТАТЪТ Е НА ЛИЦЕ , ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ / БОЛШИНСТВОТО В БЪЛГАРИЯ / , СА НА ПЕ-ЧАЛ-БИ С МИЛИОНИ , А ДЪРЖАВНИТЕ СА НА ЗАГУБА , СЛЕД КОЕТО ВРЪЗКАРИТЕ С НОЗК / ДЕЛЧО -ДЕЛЧЕВ ПОД МАСАТА / , ОТПУСКАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПАРИ ЗА ДЪРЖАВНАТА ,.. И ВСИЧКО Е ТОЧ-НО !
123
7
 
3
 
! Отговори
Кой ти разбира ? преди 1 седмица
Комунистите и Трифонов са виновни !Съжалявам , но и в ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ , НОВИ ЧЛЕНКИ НА ЕС е имало КОМУНИЗЪМ :Къде са сега ТЕ , и къде сме сега НИЙ ???
122
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Значи 2020г.болницата е с 10 млн.лв задължения,а 2020-2021 г.при друг управител е с 69 млн.дълг.Но,последната година "не е важна".Препоръката заем от банка с 2-3 % лихва,де са тез банки,а и заем се връща,което не отчитат.И как се връща,ако няма средства,пак перпетум мобиле.Трябва да се обърне внимание на лекарствената мафия,защо лекарствата са толкова скъпи в БГ,а примерно в съседна Турция 3 пъти по евтини.За пациентите е важно да са излекувани и тук дилемата е с лекарствената политика и доневци
121
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Новият Директор на Александровска болница да прекрати гражданските договори на лъчетерапевтите от ИСУл към Клиниката по нуклеарна медицина, които са в една и съща катедра по Нуклеарна медицина, лъчелечение и мед. онкология, ръководена от пенсионерката проф. Л. Гочева - Петкова.Това е получаване на пари без каквато и да е дейност. Началото е поставено през 2015г. при предишния Директор - проф. К. Ангелов.Прочети още на: https://dnes.bg/obshtestvo/2021/09/07/mz-kostadin-angelov-e-postavil-aleksandrovska-v-tejko-systoianie.502895,2#comment-newest
120
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Новият Директор на Александровска болница да прекрати гражданските договори на лъчетерапевтите от ИСУл към Клиниката по нуклеарна медицина, които са в една и съща катедра по Нуклеарна медицина, лъчелечение и мед. онкология, ръководена от пенсионерката проф. Л. Гочева - Петкова.Това е получаване на пари без каквато и да е дейност. Началото е поставено през 2015г. при предишния Директор - проф. К. Ангелов.
119
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Новият Директор на "Алексндровска Болница" да прекрати гражданските договори на лъчетерапевтите от ИСУЛ, които са в една катедра с лекарите от Нуклеарна медицина ръководена от пенсионерката Л. Гочева - Петкова.
118
0
 
8
 
! Отговори
Пабло преди 1 седмица
Този е господин Потно чело!
117
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Коста, една от се кс куклите на Боко ......
116
2
 
16
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 1 седмица
Дал е парите за ботокс!
115
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какви ли не инсинуации ще чуем.
114
4
 
21
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
Това е един от начините, по който мутрите обогатяваха мутренските фирми за наша сметка. В теззи фирми трябва да се прати НАП, да се изсветлят собствениците им и като се смени Главния прокурор, да се дадат на прокуратурата.
113
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това за което говори наглото комунистическо мекеренце Кацаров е счетоводен резултат, а не финансов. Има разлика от земята до небето! Марш обратно в първи курс, *** с *** ти !!! Отивай при ония зализан пехливанин от Канада, който бърка милиони с милиарди, па се нарича икономически министър, и то от Харвард. Обикновени селски тарикати!
112
1
 
14
 
! Отговори
балтов преди 1 седмица
Айде сега за 70млн ще го тормозите. Дребни пари.
111
9
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
Пич, защо се занимаваш с безсмислици и си губиш времето? Пусни си мнението, пък отиди да се разходиш. Трябва да започнеш повече да мислиш за здравето си, защото предстоящите избори ги взимат ГЕРБ. Хубав ден от мен