Експерт: Защо се появиха проблемите със системата за преброяване?

Мерките за защита на НСИ, които са приложени, сработват
9 сеп 2021 09:03, Елка Василева
128
Експерт: Защо се появиха проблемите със системата за преброяване?
Кадър: Нова тв

„Наблюдаваме как мерките за защита на НСИ, които са приложени, сработват. Когато имаме масирана волуметрична атака - отказ от услуга, получавате на екраните облачетата, които хората споделят в социалните мрежи. Причината не е, че системата е хакната, а че до сървъра няма достъп”. Това обясни експертът по киберсигурност Спас Иванов пред Нова тв.

Той допълни, че системата на НСИ е комплексна услуга, която на заден фон използва различни регистри. „Тя проверява автоматично вашето ЕГН, номер на лична карта, адрес и професия. Ако си въведете имената и ЕГН-то, ще ви извади работодателя, професията, без да ги попълвате вие. Тоест, системата на НСИ е свързана с много други. Ако отпадне една от тези връзки, дори за малко, целият процес стартира отначало”, посочи Иванов.

Още по темата

Веригата от събития и масираните атаки от последните дни водят до затрудненията със системата, уточни експертът. „Представете си, че наемете 200 човека статисти, които само трябва да се редят пред едно районно управление на МВР на опашка. Нищо друго - не трябва да влизат вътре, не трябва да си подават документи, обаче стоят на опашка по цял ден. Хората, които реално имат нужда да си свършат работата, не могат да стигнат до гишетата поради това, че там винаги чака някой”, даде пример той.

Иванов обясни, че целта да се блокира системата най-често е политическа. По думите му идеята на това е да се внуши недоверие в дадена услуга или държавна инициатива. Вече обаче се вземат мерки: „Има две решения по този казус - едното вече беше пробвано за малко. Да се ограничи достъпът до сайта на НСИ само от България. Така изолираме останалата част от света да не може да се бомбардират сайтовете на Статистиката с фалшиви заявки от Китай, Русия и Аржентина. В голяма степен идват от там”, каза още експертът по киберсигурност.

По думите му НСИ има една от най-модерните системи в страната. „Истината обаче е, че когато има голям интерес за кратко време, дори да няма хакерски атаки, е възможно да си съсипем системата”, каза още той.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
0
 
! Отговори
:D преди 2 години
До Бош-лаф! Умен си, чеовече! Свободен ли, за да те наемем за консултаннт по киберсигурност?
19
4
 
1
 
! Отговори
. преди 2 години
До пппп Ама те са българи, малко прегорели, но българи. Също както стругованите са българи. Вярно, че подкастрени, но българи!
18
4
 
39
 
! Отговори
Бош-лаф! преди 2 години
Пукат ни измислици! Просто системата е проектирана зле, излълнена е още по-зле и съответно работи още по-зле!
17
2
 
10
 
! Отговори
Minuva42 преди 2 години
сигурно много сме цъкали
16
2
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До пппп === Вярно е, потвърждавам. Като живеех в Пловдив по едно време останах сам в 4 стаен апартамент 120 квадрата. Аз си живеех в едната стая, но реших да дам и другите под наем за съвместно живеене с някои други. Тогава още бях работническа класа и бачках :))) Дойде една ромка със сестра й. Ама беше много хубава, чалга певица, пееше по разни кръчми. Та тогава си спомням, че мина преброител и тя си каза, че е българка. И много се обиждаше, като и кажеш че е .. :))))))))
15
2
 
16
 
! Отговори
Minuva42 преди 2 години
От интерес си съсипахме системата... Не че системата не е сметната правилно - ние сме виновни.
14
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То няма как да туриш стария компютър на главната счетоводителка за сървър и да очакваш да поеме заявките на цяла България, Що сайтовете за залози не падат? Щото някой е сложил достатъчно и качествено "желазо".
13
2
 
26
 
! Отговори
Homer Simpson преди 2 години
Експертите с лопата да ги ринеш в родината ни
12
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези атаки са много полезни. Вижда се колко е ниското нивото на компютърна сигурност в държавата администрация и колко е безсмислен разговора за електронно гласуване.
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто е - системата не е сметната 3 000 000 - 4 000 000 милиона да се вържат едновременно. Кой би предположил, че като се отвори и почти всички, които искат да се преброят, ще се пробват още същия ден, това да не ви е някакъв статистически институт - а?
10
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавните институции си карат още на Уиндоус XP и ИЕ 7-8, какво толкова искате от тех....хахахаха :)))
9
4
 
29
 
! Отговори
пппп преди 2 години
Това преброяване е с цел да се види паричното и имотно състояние на българина и да се направи сметка още колко кожи могат да му бъдат свалени в бъдеще! А иначе всички роми при преброяването се пишат българи лично съм бил свидетел на предишното преброяване!
8
5
 
11
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
На кой му трябват точно твойте данни, всъщност те вече ги имат, ама трябва да можеш и да разбираш тва дето го четеш
7
5
 
5
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
КлаудФлеър пази, пази... ама понякога и той се чупи... ;) Муруци!
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
преброяването което са насрочили е, да няма починали гласоподаватели, а живите да ги вкарат от сега във фалшивите им бюлетини, за тва е цялата тая дъндъния, да имат егн и имена за бюлетинките
5
2
 
31
 
! Отговори
Хех преди 2 години
Само един въпрос към НСИ. А вие стрес тест направихте ли или разчитахте, че мат'риала няма компутри?
4
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за толкова пари и наетите им аверчета е така, все пак едни 23 милиона се гепиха, щом парата е взета на кой му дреме дали работи сайта
3
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НСИ е комплексна услуга, която АВТОМАТИЧНО изизало всичко за вас.ЕМИ ТОГАВА ЗА КАКВО ВИ ТОВА ПРЕБРОЯВАНЕ!!!! Тея не се усещат как се издават от малу-ми-е
2
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
важното е че нищо не е изтекло, затова казвайте колко телевизора, компютри, телефони, коли, имоти имате за да отиде тая информация в правилните ръце!
1
25
 
7
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
проблема си има "име" -радеф!!!