Токът в Европа поскъпва главно заради природния газ

На 1 януари предстои актуализиране на цените за домакинствата
20 сеп 2021 17:23, Елка Василева
78
Токът в Европа поскъпва главно заради природния газ
Снимка: архив, БГНЕС

Природният газ е основната причина за поскъпването на тока в Европа, но това се дължи на дългосрочни процеси. Не се инвестира в проучванията, търсенето и добива му. Европа дълго време си мислеше, че ВЕИ-тата могат лесно да заменят природния газ и въглищата. В момента виждаме, че не могат. Това заяви енергийният експерт Боян Рашев пред bTV.

„Факторите, които покачват цената на тока, са общоевропейски. В края на юли имаше проблеми на наша територия, тогава си имаше наш пик. След това ТЕЦ „Марица изток 2“ тръгна и нещата се нормализираха“, добави той.

Още по темата

Според енергийния експерт с тези цени на тока Европа не е място, където може да се произвежда каквото и да е. Тя става абсолютно неконкурентна и за всички ще бъде много скъпо.

„Свързаният електроенергиен пазар на ЕС ще се разпадане и отделните държави ще си защитават икономиките. Цените на въглеродните квоти трябва да се свалят. Има много механизми, ЕК може да го направи“, обясни той.

Рашев обясни, че огромна част от енергията на АЕЦ „Козлодуй“ отива на регулирания пазар, за да се държи ниска цената за домакинствата.

„На 1 януари, когато се актуализират цените за домакинствата, който и да е на власт, на следващия ден ще падне от нея“, смята експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейската комисия реши, че газта за ЕС от Русия трябва да бъде само 50%, а останалите 50% от други алтернативни доставчици. Цените на газта минаха 1000$ на европейските спотови борси, като миналата година бяха двуцифрено число. Газпром заяви, че ще изпълни стриктно договорите и ще спазва правилата на ЕС доставяйки само 50% от необходимата газ както изискват газовите директиви на Брюксел. Останалите количества Газпром вече е договорил и направлява към Азия, където цените са още по-високи.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз ги харесвам, но това няма значение. Важното е тези, които са в управлението на България да започнат да ги харесват или куфарчето, летището, Вашингтон. Защото това нехаресване коства мно-о-ого милиони на нашия бюджет и трябва да се освобождавамеот тези навлеци и предатели.
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия предложи дългосрочем договор 127$ цена за газта. ЕС се тръшкаха, реваха, плакаха пред съдилищата - нас ни ограбват! Искаме цени които да се определят на пазарен принцип от спотовия пазар. Добре, ето ви сега цени от 1000$.
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само за първото полугодие на 2021 Газпром е релизирал оборот от 9.7 милиарда долара. Благодарение на ЕС който се отказа от фиксирани цени на газа 127$ по дългосрочен договор. Днес газта струва на европейските свободни пазари 900$, в високите цени на газта Газпром успя да компенсира всички загуби поради забавянето на Северен поток 2. Русия е благодарна най-вече на Полша която възпрепятстваше сделката за фиксирана цена.
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представителят на държавния департамент на САЩ по енергийна безопасност Мос Хохщайн заяви във Варшава, че САЩ не могат да увеличат доставките на втечнен и шистов газ за Европа, ако зимата се окаже студена и Европа се нуждае от допълнителни количества заради щетите от двата урагана в САЩ. Наличната газ САЩ ще продават в Азия където цените са по-високи. Това може да изложи на опасност живота на населението на съюза, и ЕС трябва да се приготви за енергийна криза криза като си осигури газ от наличните газопроводи.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стават заради европейските *** и будали като нас.
5
1
 
9
 
! Отговори
Rrr преди 2 години
Хубаво! Так держать!
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Печалбата на Газпром е рекордна, до края на годината се очаква да мине 25 миларда долара при тези цени на газта, дори и да намали доставките към ЕС като ги насочи към Азия където цените са още по-високи.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако зимата се окаже студена и газовите хранилища на Европа се изпразнят, цената на газта може да стигне до 2-3хил долара. Сметкита за парно и ток в София могат да стигнат до няколко хиляди лева за апартамент. Цената ще се стабилизира напролет около 500-600$, която е нормалната пазарна цена за Европа. Само Германия се изхитри и сключи дългосрочен договор с Газпром на фиксирани цени и сега купува на 220$.
2
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами като гледате азиатските очички на дядя Путин, как мислите.? Не са ли хитри?
1
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците стават и ще стават все по-богати, затова и не ги харесват