Държавата спря помощта от 35 евро за всяка заета седалка в чартър

Туроператорите взихмаха средствата от 1 юни 2021 година
21 сеп 2021 16:11, Нели Христова
12
Държавата спря помощта от 35 евро за всяка заета седалка в чартър
Снимка: Pixabay

Министерството на туризма спря набирането на заявления за кандидатстване по Фаза III от процедурата по предоставяне на Държавна помощ за туроператори, които използват чартърни полети до България с цел туризъм. Това съобщиха от Министерството на туризма и допълниха, че прекратяването на мярката е резултат от обнародваните на 16 септември 2021 г. в Държавен вестник промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2021 г.

По тази мярка туроператорите получаваха по 35 евро за всяка заета седалка в чартърен полет до България за периода от 1 юни 2021 г. до 31 декември 2021 година.

"Допълнението се изразява в промяна на допустимите кандидати по схемата за държавна помощ, които в случая могат да бъдат туроператори, които използват български въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм или на въздушни превозвачи", отбелязват от ведомството.

От министерството, ръководено от Стела Балтова, допълват, че това обстоятелство променя дизайна на съществуващата схема и налага стартиране на нова процедура по нотификация пред Европейската комисия.

При положително становище трябва да започне нова процедура по предоставянето на държавната помощ.


12
Още от Коронавирус
Доц. Гломб: Безотговорността може да роди и български вариант на COVID-19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 седмици
Тази Мярка се спря по друга причина . Покарай Ковид се нароиха много фирми мошеници . Имаме вече *мъртви души* не само за изборите , но и Туристи и Сервитьори , Готвачи и Аниматори в Хотели .
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Уааау, *** то имало такава помощ, иначе за бедните пенсионери 50 кинта.....хахахаха :)))
9
0
 
1
 
! Отговори
Асан преди 3 седмици
70 кинта чиста печалба :)))
8
1
 
5
 
! Отговори
Тренажор преди 3 седмици
Аз само заради тази субсидия отворих туроператорска агенция и препродавах почивките на други туроператори. За една година не съм звъннал на нито един хотел, авиокомпания, атракцион или каквото и да е било друго. 50/50 субсидията с истинския оператор и му давам записалите се. 20-30% от сумата наливах в спам във фейсбук реклами. Никога през живота си не съм изкарвал такива пари.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
мааалоумните коментиращи не разбират че помоща не е спряна! само е променена , вече може да се взимат само БЪЛГАРСКИ авиопревозвачи, а всички знаем те на кого са, не може да вземеш евтино турски, полски или немски авиопревозвач!
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да живее социалната държава към богатите и бизнесмените. В конституцията пише, че сме социална държава, не се уточнява, че важи само за богатите и за бизнесмените. Трябва да се напише.
5
2
 
18
 
! Отговори
Алекс преди 3 седмици
Най-накрая спряха този грабеж на бюджета.Промяната е видима.
4
1
 
14
 
! Отговори
НАЙ-ПОСЛЕ преди 3 седмици
НЕ СЕ НАЯДОХА ТЕЗИ ХОТЕЛИЕРИ-МИЛИОНЕРИ > СПРЕТЕ И 60/40 > RIGHT NOW
3
2
 
22
 
! Отговори
Ясъмкон преди 3 седмици
Помощи за пенсионери и социално слаби заради ковид няма ама видиш ли туроператоритенай важните за държавата
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Както предполагам е спряла и помоща за всяка незаета седалка в междуделски автобус и затова сега такива няма там са на търсене на съседи кой да те заведе до болница или друго място
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
който не работи, не трябва да яде!