Родните студенти поеха към Нидерландия след Brexit

Великобритания остава търсена, но все по-малко младежи се записват там
21 сеп 2021 11:42, Красимир Ангелов
20

Новата академична година стартира на много места в страната и в чужбина. Една от традиционните дестинация за българските студенти - Великобритания, вече не е толкова актуална, а причината е Brexit.

Вместо към Острова кандидат-студентите са се насочили към Нидерландия и други страни от ЕС.

"Brexit промени финансовите и миграционни условия за студентите, част от тях са въвеждането на визи и платеното здравно осигуряване. Преди имаше възможност да финансираш с кредити цялото си обучение, сега това е възможно само за хора с определен статут в държавата", обясни консултантът по висше образование Благовеста Евтимова в студиото на "България сутрин".

По думите й като цяло не намалява интересът към продължаване на обучението във Великобритания, но в крайна сметка процентът на записващите се е доста по-малък.

"Има специалности, които нямат заместител освен англоговорящите държави - като медицина и право. Не е сигурно до каква степен Нидерландия може да измести Великобритания. Много университети там имат проблеми с настаняването на студенти", уточни Евтимова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че учебната година в Нидерландия е започнала в края на август.

"Там университетите избягват дистанционното обучение, защото нищо не може да замени живия контакт между преподаватели и студенти", добави Благовеста Евтимова.

Междувременно интересът на кандидат-студентите към Германия и Австрия се запазва, а сред основните причини е безплатното образование там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 16 - Прав си. Имам познати, които нарочно отбягваха прага и си бачкаха почасово. Е вече някои имат деца и си плащат заемите, но като цяло почти 60% от студентите никога не го стигат и въобще не им дреме и си учат за безплатно.
14
0
 
0
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Имам над 10 познати, които останаха да си живеят в Холандия. Всички пушат или пушеха трева. Да няма да стоят в БГ да дават рушвети на куките и да спат по районни? Пенсионерите и мутрите сами изгониха младите. След някоя година като българите почнат да ходят да пушат трева в Македония Маджо ще писне, че джоба е празен и тревата и тук ще се декриминализира. Аз от няколко месеца съм решил да БОЙКОтирам дилърите и да чакам декриминализацията.
13
1
 
2
 
! Отговори
Нормално преди 2 години
Ми ще бягат от това антиваксърско гето, да не са луди да седят там. Аз се махнах преди 7 години и изобщо не съжалявам.
12
0
 
4
 
! Отговори
до 9 преди 2 години
Ти пък си един многознайко форумен професор по всичко, като знаеш толкова много чувал ли си че студентския заем се връща едва когато започнеш да печелиш над определен праг, а дотогава може да се запишеш в бюрото по труда и да вземаш помощи а всъщото време да отказваш всяко предложение за работа, което не отговаря на образованието ти. Аре сега може пак да плюеш срещу западните студенти мислейки че си по-умен от тях
11
3
 
4
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
Давайте младежи, тичайте към светлите бъднини на западното и американско образование. Сега е по-актуално от всякога. Завършвате там и хоооп назначават ви за служебен министър, но това не ви стига..искате и премиер да ставате. Няма проблем, правите си партия и очаквате мин 30% на изборите и приказката продължава. Стига глупости...обади се на Радев или Слави и му кажи че говориш 2 езика и имаш чужда диплома. Това е гарант за министерски стол тук.
10
0
 
4
 
! Отговори
РазличнатаПодготовка преди 2 години
Западноевропейското образование ти гарантира достатъчно добра подготовка, за да можеш веднага след завършването си да работиш по специалността си! Това е огромното различие с българското образование.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям бой за университетите в Англия и накрая музейно дело в Кингстън, или кетъринг в Манчестър. Повечето студенти отиват там с надути фантазии. Спомням си една, която обясняваше, че след като завърши бизнес-мениджмът и почвала с над 100 000 паунда годишно. Те англичани вишисти стоят безработни, но тя вече знае! Дори единици доктори вземат толкова преди такси, като 45% от тях отиват за данъци. Успех на интервютата за работа, след завършване в Нидерландия.
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Синът ми е трета година в Avans в Бреда. Казва, че е много доволен. Обучението е стегнато, интензивно, преподаватели на световно ниво. Най-много му харесва, че няма случайни хора и връзкари. Влизаш само ако си от топ класиралите се. Не е като *** тук.
7
6
 
0
 
! Отговори
нема лошо преди 2 години
е то и там некой трябва чинии да мие , а и червените фенери профължават да светят .
6
5
 
16
 
! Отговори
Холандец преди 2 години
Колега #4, вярно казвате. Нидерландия от 6-милионна държава в 2003 се превърна в 18-милионна в 2021. Да срещнете оригинал в Амстердам, Ротердам, Хага или Айндховен, трябва да ръкопляскате. Планът по унищожаването на евроценностната система е в разгара си. Жалко за Кръстоносците. Трябвало е трепят по-усърдно.
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сноби (бай-*** с пари) бол! Графичен дизайн и тук се преподава на сериозно ниво, ама НА - "дай да си изучим дятито" у Еуропътъ. Заробват се мама и тати да работят в Катар, белким "дятито" се изучи; заеми и загробване с ипотеки и договори за работа за поне двайсетина години, и кой печели от снобизма (***...ащината на ***)?
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
там 50%от наелението са нег.и от карибският басен,африканци,индонезиици и други азиятци
3
4
 
26
 
! Отговори
Yes преди 2 години
Богатите студенти на васточния пролетариат отиват в Англия. Прошляците - из други западняшки държави. В Русия - никой!
2
3
 
11
 
! Отговори
Холандец преди 2 години
Дрогата БЕШЕ свободна до 2010. СЕГА я сервират в заведенията САМО срещу доказателство за гражданство. Нещо като приоритетите за ваксърите. Иначе, проститутките от Red Light District питат за кеш пара и все още не изискват IDs.
1
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Там си е само за студенти. Дрогата е свободна.