Доц. Груев: 14 млн. златни франка - толкова е абсолютната цена на независимостта

Политическата цена е неизмерима, добавя той
22 сеп 2021 07:12, Нели Христова
43
Доц. Груев: 14 млн. златни франка - толкова е абсолютната цена на независимостта
Снимка: БГНЕС

Най-важният документ, свързан с независимостта и съхраняван от Държавна агенция "Архиви", е самият Манифест за провъзгласяването ѝ, подписан от цар Фердинанд. Това разказа в интервю за БГНЕС историкът и ръководител на държавния архив доц. д-р Михаил Груев, по повод 22 септември – Денят на българската независимост.

"Обикновено, когато говорим за независимостта и за самия манифест, се разбира неговият тържествен вариант. Той обаче е изработен година – година и половина по-късно, след самото събитие. Скрепен е с печатите на министрите от кабинета на Малинов", припомни историкът.

Той подчерта, че този тържествен вариант на важния за историята ни документ е поръчан от специално от цар Фердинанд на един от най-известните приложни художници тогава – Харалампи Тачев, който го изготвя повече от година. Документът датира някъде от края на 1909 г. „Малко известно е, че оригиналният манифест е написан от министър-председателя Александър Малинов "на коляно" във влака от Русе за Търново. Някои казват, че това е станало на гара Две могили, където влакът е имал по-дълъг престой. Дали това е така, Малинов не е отбелязал в спомените си", разказа още доц. Груев.

Листът с първоначалния оригинален текст също се съхранява в архива, а на него може да се видят още поправките и подчертаванията, с които цар Фердинанд е поставил логически акценти на речта си, която да произнесе. Те са със син и червен молив, а накрая текстът завършва с "Да живее свободна и независима България" и "Да живее българският народ".

"Този първи вариант на манифеста Малинов пише във влака, а Фердинанд прочита на самата церемония в църквата „Св. Четиридесет Мъченици“ във Велико Търново. След това всички официални лица се качват на хълма Царевец, който по това време всъщност е пасище за търновските кози. Там Малинов чете още веднъж този текст на манифеста", припомни още ръководителят ДА "Архиви".

"Независимостта не е само тази церемония, това е една сложна дипломатическа игра, в която българската дипломация и кабинетът на Малинов участват. Имаме абсолютен дипломатически успех с умелото използване на международната конюнктура, използвайки Младотурската революция в Османската империя от юли 1908 г., използвайки анексията на Босна и Херцеговина от Австро-Унгария. На практика България успява да оползотвори този момент, така да се каже да извоюва своята независимост", разказа още историкът.

Той отговори и на често задавания му въпрос за финансовата цена на независимостта:

"Финансовата цена се урежда с едно двустранно споразумение между България и Османската империя, с посредничеството на Русия. От своя страна Русия решава да капитализира момента и много успешно го прави, защото за нея е ясно, че със или без нея независимостта ще случи. По-добре е да се случи с нейното активно акушерство. По това време нейните намерения са да включи България в този голям съюз, започнал да се формира – бъдещата Антанта. Всъщност Русия предлага една сделка, тройна операция – тя да опрости на Османската империя репарационния дълг от Руско-турската война от 1877-78 г. и да го трансформира. Претенцията на Цариград е България да изплати Източнорумелийския дълг, който не е изплащан от Съединението до 1908 г. Всъщност така става една тройна операция, при която България се задължава да плати на Русия 82 млн. златни франка, тогава това е конвертируемата валута, платими обаче за срок от 75 години. България прави първа вноска в тази операция, но след това започват войните. През Първата световна война България се озовава с Русия в два враждуващи и воюващи групировки, след това пък идва Октомврийската революция в Русия, а Ленин заявява, че е за мир и без репарации и контрибуции. Всъщност имаме платени някъде около 14 млн. златни франка, толкова е абсолютната цена на българската независимост“. /По съвременни цени това прави 418 600 000 лева - бел. ред./

Това е само паричната цена, припомня доц. Груев, тъй като политическата цена е неизмерима.

По думите му това историческо събитие поражда страх у другите балкански столици.

"За всички тях е ясно, че това е следващата стъпка към реализацията на българската национална програма, която включва първо Съединението, след това Независимостта, а на следващ дневен ред и подялбата на османското наследство на Балканите. Това естествено притеснява и Великите сили, и балканските държави. Като изключим Османската империя, която е страна по всичко това, останалите по-скоро наблюдават с интерес, завист и свито сърце това, което се случва. Важен момент е и реверансът, който се прави към руската и румънската страна в Преамбюла на Манифеста“, посочи още той.

Той припомни също, че през социалистическия период у нас този празник е стигматизиран от режима като "монархически и роялистки". Повечето страни отбелязват тази дата като национален празник, но при тях това е свързано с въоръжена съпротива, докато в България няма революция и проливане на кръв, а всичко е благодарение на българската дипломация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До юбералес: Трябва да добавиш инфлацията от месец май до момента :)
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
420 млн. лв за тези плодородни земи и национална независимост? Че това си е подарък направо, да не повярваш, че бг политици са сключили изгодна сделка за българи. То щото Ленин ни ги е опростил тези пари, иначе доскоро да ги изплащаме
26
4
 
1
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
Репарационен дълг на Османката империя към Русия за войната 1877-78 ?! Що си мислех, е Русия ни е освободила защото сме православни братя славяни........
25
0
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 2 години
14 млн златни франка са 123млн лв сегашни а не 418 млн. Според френската уикипедия един зл. франк е 4.5 евро.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 26 Никой не ни е наричал "прусаците на Балканите"!Това е измишльотина на Фердинанд пред Запада,за увеличаване на собствената му значимост!Самият Фердинанд е презирал дълбоко българите!
23
0
 
2
 
! Отговори
az преди 2 години
До kirezaВ статията ясно е казано: единствените, които са платили нещо - сме ние - 14 милиона златни франка. Русия е "опростила" на Турция дълг, който Турция така или иначе не е имала намерение да плаща. Турция ни е "опростила" дълг, който ние нито сме плащали, нито сме имали намерение да плащаме!
22
6
 
8
 
! Отговори
Петров преди 2 години
Сега разнбираме че дебелия пожарникар т Банкя се е готвил да обяви независимост и е трупла 14 милиона златни евро в чекемеджето и още милион за независимостта на мис Бикини. Той бил патриот, а Радев не го разбрал.
21
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената пак я покри Русия.Ама я мразите.Мразите щото искате да сте османци.Всички историци сте се продали за пари на Турция.
20
6
 
8
 
! Отговори
Даскала преди 2 години
Нормално е че "Манифеста" на Фердинант да е писан от друг в случая от А.Малинов!Фирдинант няма капацитета за такава умствена дейност!Не е случайно , че Фердинант е бил натирен от България след тъпотиите които сътворил с войните и националната катастрофа!България още плаща /днес на внука му/ , за щеславието , че имала цар от западен род?????Големи сме будали , щом го и празнуваме днес!
19
4
 
11
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тази година плащаме на Урсула 1,5 милиарда лева... А народа е на салам народен.... Атака пубеда! :)))
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕДИНСТВЕНАТА ПОЛЗА ОТ СТАТИЯТА Е, ЧЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗЧИСЛИ ВЕКОВАТА ИНФЛАЦИЯ = 2,5% ГОДИШНО. КАТО ОТЧЕТЕМ, ЧЕ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ Е БЕЛЯЗАНА ОТ ЗНАЧИТЕЛНИ ИНФЛАЦИОННИ ПЕРИОДИ ВЕКОВАТА ИНФЛАЦИЯ Е ПОНЕ 5% ГОДИШНО.
17
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днешно време е модерно да се говори против Русия... Да се омаловажава помощта й към нашия народ в онези времена. Разбира се, че във всяка външна намеса има някаква облага и за намесващата се държава. Но помнете, че много други държави са можели да ни помогнат, а не са!
16
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За жалост в момента сме под американско иго ! Путин помогни !
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да живее България!
14
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е поела дълга ни към Турция. Демек да сме длъжни още 75г. на русначата. Така че 14 млн сме платили на тях. Отделно онези зАТ.нар. освобождение. Пък Ленин ги опростил. И на него да сме длъжни.
13
14
 
7
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Независимост...Турците към руснаците: Вие дадохте държава на раята, вие й плащайте масрафа;))) Руснаците към турците: Споку, комшу, раята си е рая;)))
12
10
 
9
 
! Отговори
Русия преди 2 години
Тоя турчин пак "разгада" Русия,ко искала що искала. Русия плаща Независимостта ни."По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ..... "Манифеста за обявяването българи гувурящити турци кат тоя да кажат де ги пиши тия турски измишльотини дет СМРАД Козяк ги пропагандира.
11
30
 
23
 
! Отговори
kireza преди 2 години
А ЗНАЕ ЛИ НЯКОЙ КОЙ Е ПЛАТИЛ ТЕЗИ МИЛИОНИ ФРАНКОВЕ??? ЗАПОМНЕТЕ - РУСКАТА ИМПЕРИЯ!!!НИКОЙ ОТ КЛАТЕНИТЕ ПЕДЕРЛЕНКОВЦИ НЕ ИСКА И ДА ГО СПОМЕНЕ!!!ОСВЕН ТЕЗИ МИЛИОНИ ФРАНКОВЕ,НАШИТЕ БРАТЯ ПОЛОЖИХА И КОСТИТЕ НА 200 ХИЛЯДИ СВОИ СИНОВЕ....НЕ ФИНЛАНДЦИ,НЕ И РУМЪНЦИ И РАЗНИ ДРУГИ ПЕДЕРКЮРИ,А ИМЕННО РУСКИ СИНОВЕ!!!А СЕГА БЪЛГАРСКИТЕ ПЕДЕРКЮРИ КРЕЩЯТ,ЧЕ САМИ СМЕ СЕ ОСВОБОДИЛИ....НА КОЛ ТЯХНАТА М.....
10
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ми е интересно, когато ни нарекат "малка страна".....хахахаха :)) Холандия, Белгия, Люксембург и десетки други държави са по-малки по теритирия, ама не се смятат за малки :)))
9
7
 
17
 
! Отговори
Асан преди 2 години
На Урсула сме платили за 14 години 14 милиарда вноска за Евроgейския съюз :)))