След продажба на кемпери - Гърция обвини българин в трафик на мигранти, иска екстрадиране

На 5 октомври полиция задържа 64-годишния мъж пред очите на съпругата му
Обновена: 10 окт 2021 22:38 | 10 окт 2021 22:10, Анисия Иванова
53

В село Столетово започват подписка срещу искането на гръцките власти да екстрадират българин, обвинен в трафик на хора. В момента той се намира в пловдивския затвор, а близките му се страхуват, че ако бъде преместен в Гърция, го очаква сурово наказание за нещо, което, според тях, той не е извършил.

На 5 октомври полиция задържа Тошко Тодоров пред дома му в Столетово. Позовават се на европейска заповед за арест и отвеждат 64-годишния мъж пред очите на съпругата му. Два дни близките нямат никаква идея защо е задържан.  

"Това ти обръща живота на 360 градуса", каза Диана, съпруга на Тошко Тодоров.

Историята се разплита, след като наемат адвокат. Той получава информация по делото от Окръжния съд в Пловдив. Става ясно, че Тошко е задържан за трафик на хора в Гърция и властите в южната ни съседка настояват за неговото екстрадиране.

"Как така го издират международно, а не са го потърсили в собствената му къща", попита дъщерята на Тошко Стефани Тодорова.

През 2019 година Тошко Тодоров обявява за продан два кемпера. Появяват се купувачи - българин от Плевен и италианец.

"Казаха, че нямат нужда от оборудването, което ни се стори странно", уточни Стефани.

Плевенчанинът купува единия кемпер на свое име с договор за покупко-продажба, който е нотариално заверен в Карлово. Така финализират сделката. Малкият и големият талон обаче остават на името на Тошко Тодоров.

"Баща ми няма вина, че купувачите не са си сменили талоните", каза дъщерята на Тошко Тодоров.

Месец след покупко-продажбата 28 бежанци от Ирак, Иран и Бангладеш са намерени изоставени от трафиканти в същия кемпер в Драма. Гръцките власти установяват, че и двата талона се водят на името на Тошко Тодоров и така го обявяват за издирване.

"Проблемът е, че европейската заповед за арест действа автоматично", коментира кметът на Столетово Мирослав Колев.

В периода на залавянето на бежанците и на изчезването на реалните трафиканти, между 1 септември и 1 ноември 2019 г., Тошко Тодоров е бил на работа в Карлово. Това става ясно от служебна бележка, издадена от работодателя му.

Протестът в защита на Тодор Тодоров е насрочен за 12 октомври от 9:30 часа, когато ще се гледа делото му за екстрадиция в окръжния съд в Пловдив. Семейството на мъжа ще се бори той да не бъде екстрадиран в Гърция, където го заплашват много години затвор, ако бъде осъден.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шукар работа.
23
0
 
3
 
! Отговори
До сюлейман паша преди 2 години
Пише се тамам, ама като не ди турчин откъде да зваеш.
22
2
 
18
 
! Отговори
Луди ли сте преди 2 години
Ако аз утре си продам апартамента и новият собственик не го декларира на негово име и в същия имот извърши престъпление, ще съм виновен аз. Смешна работа.
21
23
 
20
 
! Отговори
gogo преди 2 години
Тошко Тодоров н а 64 години имал ДВА кемпера на свое име?!? Кога ли ги е купил, какво ли е правил със тях, ходил ли е на екскурзии със многобройни внуци, имат ли 10 годишни спомени със единия кемпер или със другият и така нататък.... И защо така внезапно решил да ги продава и то двата кемпера наведнъж. Що ли не си е оставил поне единият, за лятото и внуците. Такива едни въпроси ми се въртят. Може би Тошко има някаква много убедителна и трогателна история. Щото явно документи няма
20
5
 
5
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
Вечните неуредени,недомислени,недостроени,оставени на ,,ама той така,ама таман да го,ама не сьм аз а той.." ганчовски безсмислени сцени от безсмисления му живот! Да се оправят!
19
3
 
6
 
! Отговори
21 преди 2 години
Мда. Явно карате Ламборгини, Мазерати или Бентли. Това ще да е причината за минусчето. Нищо. Не всеки кара пернишки ГоУФ!
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова, старата кола - най сигурно на фирма за скрап, дават ти пари за чисто желязо - най малко 500 или 600 лева! Цените на металите растат главоломно, няма да загубите... освен ако не карате Ламбургини, Мазерати, Бугати, Бентли или подобен звяр...
17
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Върнат ли го в Гърция тарикат Ганчовецаняма да излезе от затвора.
16
5
 
13
 
! Отговори
Гърците са т ь п и преди 2 години
Да видят кой и кога е минал гръцката граница и дали действителния собственик изобщо е минавал границата, много е трудно да се установи, час и дата на влизане и кой е управлявал МПС - то. За продажбата може да изискат документ от собственика или българския нотариус.
15
0
 
38
 
! Отговори
Grom преди 2 години
Пореден пример за некадърното прехвърляне на собственост на МПС в България.
14
3
 
9
 
! Отговори
???? преди 2 години
Ако всичко е с негово знание и му е платено, както за кемпврите да си врътне един полиграф после прокурора ще си каже.
13
0
 
12
 
! Отговори
100% БГ престъпност преди 2 години
Тарикати Мутри и Мафиоти а другите сме балъци във България
12
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Гърция този тарикат ще лежи доживот. Това не са му българските подкупни прокурори и съдии
11
0
 
28
 
! Отговори
Ди дей преди 2 години
Е, поради такива проблеми на Турската граница искат пълномощно от лицето посочено в талона. Купил, некупил , талона не е ли на твое име се връщаш.обратно. Наште *** на границата не предупреждават хората , че ако МПС-то е фирмено се иска и пълномощно на английски и български от управителя, и че като минат нашата граница със сигурност ги връщат.
10
0
 
34
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Живота се обръща обикновено на 180 градуса,защото на 360 нищо не му се е променило.Иначе,жалко за човека в затвора в Гърция.
9
0
 
36
 
! Отговори
Зевзек преди 2 години
Брей тия градуси за нищо ги нямате, поне да бяхте написали 540 градуса!
8
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен, не съм сигурен какво общо имат брътвежите ти с факта, че фигурантското правителство не може да извади един кораб от плиткото и ни направи за смях на целия свят.
7
1
 
18
 
! Отговори
Жан Валжан преди 2 години
Тоя *** жив изгоря. Купувачите на кемпера сигурно са арестувани и за да си облекчат положението си са го натопили като съучастник- че е бил в играта и е знаел за какво става дума. Може да го изкарат организатор на канала от Бг, и че е организирал всичко без да е напускал държавата,че те са работили за него и прочее. Ако в буса са били 10 мигранти , този взима 350 години затвор на всички инстанции в Гърция.
6
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 5: изваждането ти се струва лесна работа така ли? Мале че си ***. На кой подариха пристнище Варна бе гном, на Шиши. Кой краде 12г без да се спира пред нищо? Боко и Шиши. Шиши присъства в Магнитски и в Пандора писмата и все още отрича това и онува но всички знаем че е откраднал над 1,5 млрд лева. Майма ми защо има офшорка на нейно име? Жена на 70г с офшорка, Шиши се крие зад нея.
5
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи гърците яко съдят за трафик а у нас всеки ден хващат и нищо. Още на другия ден ги пускат. Ето за тованикога няма да се оправим, скапана държава и калпав матерял