80% не знаят каква е българската позиция за "Зелената сделка"

48% не знаят какъв ефект би имала тя върху живота в България
170
80% не знаят каква е българската позиция за "Зелената сделка"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Социологическо проучване показва, че 80 процента от хората в България не знаят каква е българската позиция по така наречената "Зелена сделка".

Под това наименование са известни новите климатични цели на Европейския съюз, които предвиждат икономиката постепенно да стане независима от въглищата като източник на енергия.

Младите и хората с висше образование в най-голяма степен поддържат политиките за опазване на климата, показва проучването, проведено от изследователския център "Тренд".

68 процента от участниците в допитването определят климатичните промени като реална заплаха, а според 62 на сто борбата с тях трябва да бъде приоритет за Европейския съюз, което показва, че у нас няма траен скептицизъм по отношение на зеления преход, отчита Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд".

"2/3 от българите са готови да изхвърлят по-малко отпадъци, по-малко използване на пластмаса, дори да направят нещо в ежедневието си в зелена посока", каза той пред БНР.

Въпреки липсата на зелен скептицизъм, данните показват, че мнозинството не е запознато с целите на "зелената сделка" и с плана за декарбонизация на Европейския съюз, посочва Димитър Ганев:

"83 процента не са запознати с целите на "Зелената сделка" и 80 процента не са информирани за българската позиция", посочи Ганев.

Важен аспект от проучването са отчетените 48 процента от респондентите, които не знаят какъв ефект би имала "Зелената сделка" върху живота в България, което според Димитър Ганев е реално поле за манипулиране с информация.

"Това е почва за настаняване на всякакви политически интереси, когато няма информация по даден въпрос", коментира той.

Изследването на "Тренд" отчита основните притеснения на хората от "Зелената сделка", а именно страх от финансови последици, закриване на бизнеси, загуба или преквалификация на работни места.

Проучването на изследователски център "Тренд" е национално представително, по поръчка на "Дир.бг" и официално представено по време на събитието "Зеленият преход" - решения и предизвикателства за България"" с участието на изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за "Зеления пакт" Франс Тимерманс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: зелена сделка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"от евросъюза казаха че атомната енергия е зелена енергия" А на мен ми се приходи по голяма нужда. Знае ли някой, дали от евросъюза са казали, че можем да ходим по голяма нужда?
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейските чиновници също като българските нищо не обясняват ,а само пишат директиви и искат. Парите от кредити отиват при българските мутри.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "от евросъюза казаха че атомната енергия е зелена енер" - Евросъюза няма никога да признае атомната енергия за зелена. Това означава Русия да стане най-зелената страна с нулеви CO2 емисии и да получи всички CO2 квоти, и според същата тази зелена сделка всички западни компании които изпозват въглища или руска газ да плащат на Русия високи въглеродни квоти. Забравете атомната енергия. Ще има само вятърни мелмници и соларни панели.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На ток е скъпо, по-скъпо от парно, и по-скъпо ще става. Но само при условие, че има ток.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕК прие съвместни покупки на газ от страните от ЕС вместо от Русия. Комисарката по енергетиката на Европейския съюз Кадри Симсон подчерта в сряда, че съвместните покупки на газ от страните от ЕС са възможни на доброволни начала и при спазване на всички норми на ЕС. За нас това означава, че вместо да сключваме непазарни дългосрочни договори с Русия както ни изнудва Митрофанова, можем да аи купуваме газ на пазарни цени от Португалия или от Естония примерно.
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейската комисия в лицето на комисаря по енергетика на ЕС Кадри Симсон предложи да се въведе глобален мораториум върху добива на газ и нефт от Арктика за да се ускори прехода към вятърни мелници и соларни панели. Въглищата, петролът и газът трябва да останат под земята в Арктика, а Европейската комисия подкрепя глобален мораториум върху тяхното производство каза тя. Европа трябва възможно най-скоро да премине изцяло на вятърни мелници и соларни панели.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такива сделки ще доведат до още по-голямо увеличаване на тока.
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тримореца Радев ще ви образова!
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейската комисия реши да преминем на слънчева и вятърна енергии. "Единственото дългосрочно решение на енергийната криза е ускоряването на прехода към слънчева и вятърна енергия в цяла Европа", заяви в сряда комисарят по енергетиката на ЕС Кадри Симсон: "За да се отървете от зависимостта от газа, трябва да спрете да го използвате."
5
4
 
3
 
! Отговори
Зелената сделка преди 2 години
Ако ще и 10 АЕЦа да построим, само ще си хвърлим парите на вятъра. България е подписала Зелената сделка, и от 2025 година започва да плаща убийствен зелен данък за всеки kw/час енергия от ТЕЦ или АЕЦ - така наречени зелени квоти, и тези пари отиват за строителство на вятърни мелници и соларни панели. Това ще направи ТЕЦ и АЕЦ толкова неефективни, че моментално ще фалират, никой няма да може да си позволи цената - нито бизнеса нито потребителите. Няма смисъл да се дават пари напразно за нови АЕЦ.
4
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелената сделка е да унищожим всичко и да се върнем в 18 век. Без коли, без ток, без газ и без производства. Да станем крепостни селяни, да не ходим никъде, да стоим на тъмно и на студено и да чакаме някой голям началник от Брюксел нещо да ни даде и да ни разреши все едно сме някакви просяци.
3
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продажбите на Мерцедес се сринаха с 30.5% за последното тримесечие. Европейците вече не искат да купуват бензинови коли - това доказва, че политиката на Зелената сделка е успешна! Трябва да спасим планетата, иначе ако температурата се повиши с повече от 1.5 градуса, децата ни няма да доживеят до 45г. Длъжни сме да спасим планетата заради бъдещето на нашите деца. Европа минава на зелени енергии!
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИДЕ ГЛАД
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е вярно, знаем. Българската позиция винаги е клекнала, без значение кой управлява!

Спонсорирани публикации